ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Παπανδρέου 1986: Ρωτήστε τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, την ελληνική ύπαιθρο και τους κατοίκους της για το που πήγαν οι επιδοτήσεις…”

Γράφει ο “Σαλβαδόρ”

… Όταν η αντιπολίτευση αναρωτιόταν, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, μιλούσε με έργα και διαφάνεια!

Το 1982 λίγους μήνες μετα την μεγάλη πολιτικη αλλαγή  στην Ελλάδα και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες στην πρώτη επίσημη συνοδο με τους υπουργούς οικονομικών της ΕΟΚ ώστε η Ευρώπη να δει στην άτυπη αυτή συνάντηση τις διαθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια διαπραγμάτευση που κράτησε 3 μήνες ουσιαστικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε το εξής αμίμητο που ήταν η θέσπιση και η εξασφάλιση των οικονομικών πακέτων Delor για την στήριξη των μεσογειακών αγροτικών προϊόντων του ευρωπαϊκού νότου, καθώς και την θεσμοθέτηση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του τότε ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Το 1986 σχεδόν ένα χρόνο μετά την νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα στις εκλογές η χώρα δείχνει ότι πλέον έχει αλλάξει οριστικά ροτα και πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται ενιαία αποκεντρωμενη αγροτική κ’ οικονομική πολιτική. Ήδη από τις αρχές του 1986 και την διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού στην βουλή, η Νέα Δημοκρατία ως κυρίως αντιπολιτευτικος κορμός θέτει το ερώτημα της διαχείρισης του προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών κονδυλίων με απανωτές επίκαιρες ερωτήσεις.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής απαντά στις προκλήσεις: “… Ρωτήστε τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, την ελληνική ύπαιθρο και τους κατοίκους της για το που πήγαν οι επιδοτήσεις. Ρωτήστε τους αγροτικούς συνεταιρισμους και τους βιοπαλαιστες των παραγωγικών τάξεων της πατρίδας μας… Αυτοί οι άνθρωποι που για χρόνια ζούσαν στην οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική και πολιτική ερημιά και σήμερα για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να εχουν δικαιώματα και προοπτικές… “.
Related posts
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στην ΕΡΤ3: Η κυβέρνηση έχει παθητική στάση στα Εθνικά και κανένα απολύτως ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου απο την κρίση!

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

KKE για τη δραματική κατάσταση στο προσφυγικό με την "έξωση" χιλιάδων προσφύγων, που πήραν άσυλο, από δομές φιλοξενίας

Aκολουθεί η Ανακοίνωση του ΚΚΕ: Η κυβέρνηση της ΝΔ…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

E.Τσακαλώτος: "Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση. Και ο Νότος είναι σε δύσκολη θέση. Και στην οικονομία και στα δημοσιονομικά. Για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να είναι πιο ανοιχτή στο διάλογο."

Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του…
Read more