ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής για τον συνωστισμό έξω από την Υπηρεσία Ασύλου.

Η χώρα επιστρέφει σιγά σιγά σε κανονικούς ρυθμούς κι όλοι εμείς αισθανόμαστε ανακούφιση, καθώς ανοίγουν εμπορικά κέντρα, πολλά καταστήματα, αρχαιολογικοί χώροι και οι περισσότεροι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία.

Για κάποιους ανθρώπους όμως η επιστροφή στην κανονική ζωή δεν είναι το ίδιο ευχάριστη. Σήμερα ξεκίνησε τη λειτουργία της, μετά από δύο και πλέον μήνες, η Υπηρεσία Ασύλου, μία σύγχρονη Βαβέλ για χιλιάδες ανθρώπους που, δικαιολογημένα ή όχι, ψάχνουν καταφύγιο στη χώρα μας. Οι σημερινές εικόνες με τον συνωστισμό έξω από το κτίριο της Κατεχάκη, χωρίς ενημέρωση, χωρίς μέσα προστασίας, χωρίς καμία μέριμνα, δοκιμάζουν την ανθρωπιά μας.

Το Υπουργείο αντιμετωπίζει μια απολύτως προβλέψιμη κατάσταση, αποσπασματικά και πρόχειρα. Παραμένει σε εκκρεμότητα η ρύθμιση σειράς διοικητικών ζητημάτων (επιδόσεις αποφάσεων στις δομές, η ομαλή και ασφαλής διενέργεια των συνεντεύξεων). Παρατηρείται σαφής έλλειψη πρόνοιας για ειδικά μέτρα προστασίας του κοινού και των εργαζομένων από την πανδημία. Παρόμοιες εικόνες βλέπουμε παντού όπου υπάρχει προσέλευση κοινού: στα νησιά για τις καταγραφές και την ανανέωση των δελτίων, στη κατάθεση προσφυγών, στις συνεντεύξεις.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί την προστασία των ευάλωτων αυτών ομάδων ως αποκλειστική υποχρέωση των αιτούντων άσυλο, τη στιγμή μάλιστα που οι δομές φιλοξενίας παραμένουν υπερσυνωστισμένες και κλειστές λόγω των μέτρων ασφαλείας. Οφείλουμε, ως ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται το κράτος δικαίου, να φροντίσουμε με όρους αξιοπρέπειας τους ανθρώπους που προσέρχονται σε μία ελληνική δημόσια υπηρεσία, για ένα ζήτημα που αποτελεί για πολλούς από αυτούς ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Το Κίνημα Αλλαγής θα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αναμένουμε αμέσως το οριστικό σχέδιο της κυβέρνησης, μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της Υπηρεσίας, προκειμένου να επιλυθούν οριστικά όλα τα ζητήματα για μια ομαλή και ασφαλή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Related posts
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στην ΕΡΤ3: Η κυβέρνηση έχει παθητική στάση στα Εθνικά και κανένα απολύτως ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου απο την κρίση!

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

KKE για τη δραματική κατάσταση στο προσφυγικό με την "έξωση" χιλιάδων προσφύγων, που πήραν άσυλο, από δομές φιλοξενίας

Aκολουθεί η Ανακοίνωση του ΚΚΕ: Η κυβέρνηση της ΝΔ…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

E.Τσακαλώτος: "Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση. Και ο Νότος είναι σε δύσκολη θέση. Και στην οικονομία και στα δημοσιονομικά. Για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να είναι πιο ανοιχτή στο διάλογο."

Σημεία ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του…
Read more