“Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”: Όλα ξεκίνησαν το 2011 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

“Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”. “Τηλε-εκπαίδευση”. “Άϋλη συνταγογράφηση”. “Διαύγεια”. ΠΑΣΟΚ

Είναι γεγονός πως όταν μια κυβέρνηση είναι “μπροστά από την εποχή της”, δικαιώνεται αφού πρώτα χλευαστεί, όσο κανείς άλλος, αφού πρώτα οι κυβερνήσεις προσπαθήσουν να “αποδομήσουν” τις καινοτομίες που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ από το 2011, “οικειοποιώντας” τα έργα αυτά και προβάλλοντάς τα με “νέο περιτύλιγμα” πλασάρωντάς τα στον σύγχρονο ψηφοφόρο, ως κάτι δικό τους. Αυτό κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβάλλοντας έργα ΠΑΣΟΚ ως… “έργα Μητσοτάκη”.

Όλα ξεκίνησαν από αυτό το “Tweet” του Χάρη Καστανίδη:

Για να πάμε ΕΔΩ:

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σχεδιάζεται οριζόντια και έχει προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δ. Ρέππας, ενώ επισήμανε ότι το θέμα περιλαμβάνεται μεταξύ των 7 πυλώνων που προωθούνται με την Ομάδα Εργασίας (Task Force) για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

Τους στόχους της χώρας σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η ταχεία αναδιάρθρωση του Δημόσιου τομέα και η βελτίωση των υπηρεσιών για τον πολίτη, παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, μαζί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη.

Ο κ. Ρέππας με την ευκαιρία της συνέντευξης, γνωστοποίησε ότι άρχισε σήμερα ο διαγωνισμός για το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των σχετικών καθώς και άλλων εγγράφων ηλεκτρονικά, ενώ ο κ Τζωρτζάκης γνωστοποίησε ότι αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα ο μορφότυπος του ηλεκτρονικού τιμολογίου.

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σχεδιάζεται οριζόντια και έχει προτεραιότητα για την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ Ρέππας ενώ επισήμανε ότι το θέμα περιλαμβάνεται μεταξύ των 7 πυλώνων που προωθούνται με την Ομάδα Εργασίας (Task Force) για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη συνεργασία με την Εσθονία – στο πλαίσιο των συνεργιών με άλλες χώρες για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης- για την ολοκλήρωση του έργου.

“Είναι αναγκαία η δημιουργία μια εθνικής στρατηγικής με την αξιοποίηση πόρων” είπε ο κ Ρέππας και επισήμανε ότι η ΕΕ το Μάρτιο του 2010 δρομολόγησε την στρατηγική για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανάφερε ότι η χώρα στοχεύει σε 4 βασικούς στόχους μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην ενίσχυση αναπτυξιακών δράσεων, στον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της παροχής πληροφορίας και γνώσης.

“Προωθούμε τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου στρατηγικής με ευρύτερη συναίνεση και αποδοχή, η οποία να στηρίζεται από όλα τα κόμματα και τον πρωθυπουργό. Πρακτικά προωθούμε τη δημιουργία κεντρικού συστήματος για τη διαχείριση των σχέσεων του πολίτη με το Δημόσιο, με το οποίο θα είναι δυνατό να βρεί κανείς όποιο αρχείο θέλει, από όποια δημόσια υπηρεσία θέλει”, ανέφερε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το σχέδιο και βάσει των δεικτών παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου η Ελλάδα στοχεύει ως το 2015, να είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, το 60% του πληθυσμού, το 45% των μειονεκτούντων, το 26,70% το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 30% να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές, το 15% του πληθυσμού να πραγματοποιεί διασυνοριακές αγορές.

Επίσης, το 25% του πληθυσμού να πραγματοποιεί συναλλαγές με το δημόσιο ηλεκτρονικά, το 50% να επιστρέφει συμπληρωμένα έντυπα και το 20% των ΜΜΕ να διεξάγει ηλεκτρονικές αγορές και πωλήσεις.

Ο κ. Τζωρτζάκης ανακοίνωσε ότι αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα ο μορφότυπος του ηλεκτρονικού τιμολογίου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών

(δημοσίευμα της εποχής, σχεδόν προ 10ετίας από την “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”)

Και φυσικά… ΕΔΩ: Στην αιτιολογική έκθεση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Εσθονίας το 2011 με θέμα.. την “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”

ελλαδα εσθονια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ