Κώστας Ζαχαριάδης: Ας σταματήσει ο κ. Βορίδης να τσαλαβουτά σε θέματα για τα οποία έχει πλήρη άγνοια​

Δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ανακαλύπτει την Αμερική.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι προωθείται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και την ίδρυση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους φορείς του δημόσιου τομέα. Είπε ακόμη ότι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου θα στελεχωθούν από τους λεγόμενους εσωτερικούς ελεγκτές, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή, το οποίο θα αποκτάται κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος στο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Ας δούμε τι ισχύει σήμερα:
  • ​​Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου προβλέπονται στο νομικό μας πλαίσιο ήδη από το 2006. Με βάση  τους νέους οργανισμούς που δημιουργήθηκαν το 2017, τα Υπουργεία διαθέτουν  τέτοιες μονάδες. Επίσης, μονάδες εσωτερικού ελέγχου λειτουργούν ήδη και σε πολλούς ΟΤΑ και δεν χρειαζόταν προφανώς η νέα κυβερνητική εξαγγελία.
  • ​Το πιστοποιητικό ελεγκτικής επάρκειας εσωτερικού ελεγκτή είναι ακόμη μία δημιουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση της αριστείας φρόντισε να απαξιώσει. Το 2017 θεσπίστηκε το πιστοποιητικό ελεγκτικής επάρκειας που θα έπρεπε να φέρουν σε πρώτη φάση οι Ειδικοί Επιθεωρητές του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Πράγματι διεξήχθη το σχετικό σεμινάριο από το ΕΚΔΔΑ, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και χορηγήθηκαν κατόπιν εξετάσεων τα σχετικά πιστοποιητικά.
  • ​Με την ίδρυση και τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που μεταξύ άλλων κατάργησε και τον ενοχλητικό θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το πιστοποιητικό αγνοήθηκε πλήρως και περιήλθε σε αφάνεια. Κανένα νέο σεμινάριο δεν οργανώθηκε για τους επιθεωρητές της Αρχής Διαφάνειας εδώ και ενάμιση χρόνο.
Τι νομοσχέδιο εξαγγέλλει λοιπόν ο κ. Βορίδης: Θα νομοθετήσει εκ νέου τα ήδη θεσμοθετημένα;
Βέβαια,  η κυβέρνηση των «αρίστων» αρέσκεται να εμφανίζει ως καινοτομίες θεσμούς και διαδικασίες που ήδη εφαρμόζονται στη δημόσια διοίκηση.  Τα ίδια έκανε άλλωστε με τον πρόσφατο νόμο για το ΑΣΕΠ, ενώ με πρόσφατες διαρροές του ο κ. Βορίδης υπόσχεται αναβάθμιση της πλατφόρμας της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων εξαγγέλλοντας πράγματα που ήδη εφαρμόζονται.
Ταυτόχρονα, στον ελάχιστο χρόνο που βρίσκεται στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών έχει προλάβει να μιλήσει για νέο σύστημα αξιολόγησης, για νέο σύστημα στοχοθεσίας για μπόνους παραγωγικότητας στο δημόσιο, για απλοποίηση διαδικασιών κ.α.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνει ειλικρινή έκκληση στον κ. Βορίδη:
Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που επηρεάζει τη ζωή όλων των πολιτών. Η οργάνωση των δομών και των διαδικασιών του δημόσιου τομέα απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και οι όποιες αλλαγές πρέπει να αποτελούν προϊόν  τεκμηριωμένων  μελετών  και προτάσεων και  εκτεταμένου  διαλόγου  με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.
Ας καθίσει ο κ. Βορίδης επιτέλους να μελετήσει τα θέματα αρμοδιότητάς του και ας σταματήσει να περιφέρεται στα Μέσα Ενημέρωσης, εκτοξεύοντας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Ας σταματήσει να τσαλαβουτά με απίστευτη προχειρότητα και επιπολαιότητα σε θέματα για τα οποία είναι προφανές ότι έχει πλήρη άγνοια.
Ας προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ενιαία εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των  ήδη υφιστάμενων πολιτικών και ας σταματήσει να εξαγγέλλει πράγματα που ήδη εφαρμόζονται.
Εκτός και αν ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι άλλος: Η τεχνητή δημιουργία διαλυτικών τάσεων στη δημόσια διοίκηση, η πλήρης απαξίωσή της και  η ενεργοποίηση φαινομένων  κοινωνικού αυτοματισμού, με απώτερο στόχο τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και την εκχώρηση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους σε ιδιώτες.
Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του κ. Βορίδη περί 400.000 περιττών δημοσίων υπαλλήλων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ