“Κυρία μου μας έχετε σπάσει τα…” – Η “ατάκα” του Ανδρέα Παπανδρέου στην Μ.Θάτσερ!

Παράτολμος; Αυθόρμητος; Θρασύς; Ή τίποτε από όλα αυτά;

Ανδρέας Παπανδρέου: Ένας ηγέτης. Ένας αληθινός πολιτικός.

Ο Παπανδρέου ήταν γνωστός λάτρης της καλής ζωής, ενώ η συμπεριφορά της Θάτσερ αντικατόπτριζε την σταθερά συντηρητική της πολιτική, ενώ μια φράση της που είπε για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στη Σύνοδο Κορυφής στις 3 Δεκεμβρίου 1984, έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη εξήγηση για την κόντρα τους: «Ο γοητευτικός και ευπροσήγορος αυτός άνδρας άλλαζε όταν επρόκειτο να πετύχει περισσότερα χρήματα για τη χώρα του. Είναι σκληρός. Μας προσέφερε σκηνές αντάξιες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου».

Η «Σιδηρά Κυρία» με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μολονότι είχαν πολλές διαφορές στην πολιτική τους, είχαν κάτι κοινό: Και οι δύο υπερασπίζονταν με πάθος τα εθνικά τους συμφέροντα και οι συγκρούσεις που είχαν μεταξύ τους σχετικά με την «σφιχτή» πολιτική που ακολουθούσε η Θάτσερ πήραν ομηρικές διαστάσεις..

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ! 

Η “ατάκα” που άφησε “άφωνη” την  “Σιδηρά Κυρία”

…Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδόν μισούσε τον Ανδρέα, πρώτον γιατί ήταν αντίθετοι πολιτικά, δεύτερον γιατί η Ελλάδα διατηρούσε καλές σχέσεις με τους Άραβες, τρίτον γιατί δεν άντεχε να ακούει όσα λέγονταν για τις ερωτικές επιδόσεις του Παπανδρέου και τέταρτον γιατί της είχε κάνει δύσκολη τη ζωή από τότε που άρχισε να διεκδικεί την καθιέρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, το κόστος των οποίων θα πλήρωνε μεταξύ άλλων και η Αγγλία.

Σε μία σύνοδο κορυφής των ηγετών της τότε ΕΟΚ, η κόντρα ανάμεσα τους ξεπέρασε όλα τα όρια. Η Θάτσερ έφερνε συνεχώς αντιρρήσεις και ο Ανδρέας δεν μπόρεσε να κρατηθεί. «Κυρία μου, μας έχετε σπάσει τα αρχίδια» της είπε, προκαλώντας το μειδίαμα των άλλων ηγετών και την οργή της ίδιας. Εκείνη τη στιγμή η Θάτσερ δεν είπε τίποτα.

Όταν, όμως, η χώρα της ανέλαβε την προεδρία της ΕΟΚ έκανε την πρωτοφανή πολιτική απρέπεια να μην έρθει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής. Ήταν γκάφα της, γι αυτό ζήτησε από τον Ανδρέα να πάρουν μαζυ το πρωινό στο ξενοδοχείο που έμεναν όλοι οι ηγέτες. Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 8 και 30, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός μέχρι την ώρα εκείνη κοιμόταν και κανείς δεν τολμούσε να τον ξυπνήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ