Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Νέα Δεκαετία -Νέοι και Εργασία” Γράφει ο Βασίλης Στρογγυλός.

Published

on

ΝΕΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ – ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γράφει ο Βασίλης Στρογγυλός- Μέλος της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής

Έχοντας εισέλθει πλέον σε μια νέα δεκαετία, δεκαετία αλλαγών όπως τείνουν να την ονομάζουν αρκετοί και έχοντας αφήσει πίσω μας την πλέον καταστροφική σε πολλά επίπεδα, θα εστιάσω σε ένα από αυτά, την ανεργία των νέων. Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό είναι ένα από αυτά που θα παραμείνουν και από ότι προβλέπεται θα ενταθεί.

Η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές απασχόλησης των νέων οι οποίες είναι σχεδόν πλήρως συνυφασμένες με την στρατηγική της Ε.Ε και την πολιτική που υπαγορεύει το Μεσοπρόθεσμο Δημόσιονομικό Πρόγραμμα, ενώ οι δεσμεύσεις αυτών ( τα μνημόνια δηλαδή) περιλαμβάνουν δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα όπως :

  • Επιδόματα
  • Εξεύρεση Εργασίας
  • Ασφάλεια και υγεία
  • Εκπαίδευση

Κρίνοντας όμως εκ του αποτελέσματος τα παραπάνω οι τακτικές – πολιτικές αυτές έχουν αποτύχει παταγωδώς. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την ανεργία των νέων, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας τους, τις δυνατότητες πρόσβασης στην υγεία ενώ παρατηρούμε να αυξάνεται όλο και περισσότερο από τους νέους η υιοθέτηση της τάσης συμβίωσης με τους γονείς τους.

Όπως καταλαβαίνουμε, είναι αδήριτη ανάγκη για τους νέους κυρίως, η λήψη νέων μέτρων που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά την ανεργία, θα διασφαλίζουν την εξεύρεση εργασίας, την εξασφάλιση ενός αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης καθώς και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α.

Σε συνέχεια των παραπάνω ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να καταπολεμηθεί είναι αυτό της εκμετάλλευσης των νέων, για παράδειγμα η διαφοροποιημένη μισθοδοσία τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, φαινόμενο που παρατηρείται και άλλες πολλές χώρες της Ευρώπης. Όλο αυτό βρίσκεται κάτω από ένα νομοθετικό πλαίσιο σε αρκετές χώρες, το οποίο με βασικό επιχείρημα ότι για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους πρέπει εκείνοι να εντάσσονται στην αγορά εργασίας πιο εύκολα. Υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο μια νέο φιλελεύθερη προσέγγιση ( συνεχώς αυξανόμενο, ευέλικτο και χαμηλόμισθό εργατικό δυναμικό).

Όλα αναπόφευκτα, έχουν αρνητικές συνέπειες ως προς την ανεξαρτησία των νέων και τη ψυχική και πνευματική τους υγεία.

Advertisement

Στην Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί ότι επίδομα ανεργίας λαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό νέων αλλά και ότι ο βασικός μισθός δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του σπιτιού του ένας νέος ο οποίος μένει μόνος του.

Δεν μπορούμε να παράλειψουμε και το φαινόμενο του Brain drain που δεν φαίνεται να σταματάει. Φυσικά υπάρχει εξήγηση για αυτό, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην τεχνολογία, δεν παράγει σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες συνεπώς υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για τους υπεράριθμους πτυχιούχους.

Σήμερα, η πανδημία του covid-19 ανέδειξε εργασιακές ευκαιρίες μέσω του διαδικτύου παράλληλα όμως οδήγησε σε ανεργία αρκετούς συνανθρώπους μας. Η τηλεργασία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και γενικά η αξιοποίηση του διαδικτύου μπήκε για τα καλά στην ζωή μας και το αύριο είναι απρόβλεπτο.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερη και μοναδική , πρέπει να κινείται στα πλαίσια της Ε.Ε αλλά όχι αποκλειστικά σε αυτά. Πρέπει  επιτέλους να ενθαρρύνει τους νέους για εργασία και όχι για ανεργία. Πρέπει να αναδείξει την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να δείξει τον δρόμο για τον συνδυασμό των παραδοσιακών επαγγελμάτων με την τεχνολογία. Σίγουρα είναι πολλά τα πρέπει και σίγουρα δεν είμαι ο ειδικός για να τα αναφέρω. Είμαι πεπεισμένος ότι  η γενιά μας θα βρει τον τρόπο να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες αλλά και να συνεισφέρει τα μέγιστα ατομικά και συλλογικά στην διαμόρφωση μια καλύτερης κοινωνίας, δικαιότερης και με ίσες ευκαιρίες για όλους.