ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν το “ηθικό πλεονέκτημα” γίνεται ανήθικη πράξη: Αυτά είναι τα “σκάνδαλα” του ΣΥΡΙΖΑ.

THE SOCIALIST NEWSROOM

Ήρθε στην εξουσία ως κόμμα αντίδρασης. Τάζοντας και διχάζοντας. Είχε βλέπετε το “ηθικό πλεονέκτημα”, ήταν η “1η φορά Αριστερά” , “ερχόταν η ελπίδα” … αναμφίβολα όμως, ήρθαν και τα σκάνδαλα…

1) Τα κονδύλια του μεταναστευτικού

Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση είχαν ήδη ξεκινήσει επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αντικατάστασή του με τον Δημήτρη Βίτσα, αλλά οι καταγγελίες παρέμειναν. Κατά περίεργο τρόπο δεν άνοιξε ρουθούνι παρά το γεγονός ότι καταγγελίες για κατασπατάληση έκανε ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Ανδρέας Ηλιόπουλος. Ο κ. Βίτσας αντί να ελέγξει τις καταγγελίες Ηλιόπουλου, έδιωξε απλά τον βοηθό του σαν να μην τρέχει τίποτα. Στο στόχαστρο της ΝΔ έχει μπει εκτός από τον Βίτσα και τον Μουζάλα και ο Πάνος Καμμένος.

 

2) Η εξαγορά της Σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ και ο ρόλος του Σταθάκη

Η ανεξήγητη εξαγορά από τη ΔΕΗ ζημιογόνου εταιρείας του αντιπροέδρου των Σκοπίων, στον απόηχο της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Πέρα από τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης, οι εύλογες ανησυχίες μας είχαν να κάνουν και με τον χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης εξαγοράς, κατά την κορύφωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και Σκοπίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίκαιρη ερώτηση πού κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, ο τομεάρχης της Ν.Δ., Κώστας Σκρέκας. Η υπόθεση ουδέποτε διερευνήθηκε δικαστικά.

 

3) Οι καταγγελίες Καμμένου για Σόρος

Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό, αφού για πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο, δυο κορυφαίοι υπουργοί κάνουν λόγο για χρηματισμό της κυβέρνησης από ξένους παράγοντες σε σοβαρά εθνικά θέματα και δεν ανοίγει ρουθούνι. Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος κατηγόρησε τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι παίρνει λεφτά από τον Σόρος για να διαφημίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν συγκινήθηκε κανένας. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε κανένας. Καμμένος και Κοτζιάς συνέχισαν τις καταγγελίες και σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης σα να πρόκειται για κάτι απλό. Ακολούθησαν μηνύσεις οι οποίες υποτίθεται ότι διερευνώνται.

 

4) Η αμαρτωλή σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος»

Το εγχείρημα της παράτασης της παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελ. Βενιζέλος (483 εκατ. ευρώ). που εξέθεσε εκ νέου τη χώρα μας δεδομένης της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα με το οποίο θα έκλεινε το deal to οποίο οριστικοποιήθηκε στα 1,1 εκατ. Ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι, σύμφωνα με τη Ν.Δ., πολλαπλώς εκτεθειμένοι και υπόλογοι. Αποφάσισαν σχεδόν να χαρίσουν το Ελ. Βενιζέλος για 20 χρόνια, αλλά έναν χρόνο μετά, ύστερα από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αντίτιμο τελικό υπερδιπλασιάστηκε τονίζει η Πειραιώς με τον αρμόδιο τομεάρχη Κώστα Καραμανλή να καταθέτει σχετική ερώτηση.

 

5) Το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη

Ποιοι και πώς μεθόδευσαν τη μη πληρωμή των χρεών της εταιρείας του Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ; Ισχύουν ή όχι οι καταγγελίες του πρώην στελέχους της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου για υπόγειες διαδρομές του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπόδικο επιχειρηματία; Ο Κιτσάκος τους έδωσε όλους: Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτο. Ήξεραν όλοι και δεν μιλούσε κανένας.

 

6) Τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας

Η περιβόητη υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία που άνοιξε και έκλεισε, έτσι απλά. Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

 

Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος εμ,φανίζονταν ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την 13η Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Ο Βασίλειος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ήταν εξουσιοδοτημένος από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είναι «μεσάζων» αλλά ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

 

7) Η ΕΡΤ

H τραγική κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ με τις εκατέρωθεν καταγγελίες στελεχών. Κατάσταση η οποία καταγράφεται με αποκαλυπτικό τρόπο στο βιβλίο του πρώην στελέχους της Δημόσιας Τηλεόρασης Σπύρου Κρίμπαλη «Η ΕΡΤ εν τάφω». Στο βιβλίο του ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος Ψυχαγωγίας κάνει λόγο για «φαγοπότι» σε μεικτές παραγωγές, προώθηση στελεχών που χαίρουν της εκτιμήσεως του Νίκου Παππά και του αρχισυνδικαλιστή, Παναγιώτη Καλφαγιάννη και για όργιο κακοδιαχείρισης. Ωστόσο κανείς εισαγγελέας δεν παρενέβη στις δημόσιες καταγγελίες πρώην στελεχών της ΕΡΤ.

 

8) Υπόθεση Πετσίτη

Διερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή οι έρευνες της Κύπρου βγάζουν «λαγούς» σχετικά με την ροή του χρήματος και την πολυδαίδαλη δράση του συμμαθητή του Νίκου Παππά ο οποίος μπαινόβγαινε με άνεση στο Μαξίμου και κατέληξε στέλεχος στις επιχειρήσεις του Λαυρεντιάδη.

 

9) ο “Ρασπούτιν” και η “στημένη υπόθεση Novartis”

Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis.

Ακόμη, απέδιδε τον κυρίαρχο ρόλο των κινήσεων του παρασκηνίου και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν», που κατά τους ισχυρισμούς του ήταν πολιτικό πρόσωπο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο κ. Αγγελής δεν κατονόμασε το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από τον Ρασπούτιν και ανέφερε ότι το όνομά του το είχε αναφέρει η κυρία Δημητρίου.

Ακόμη, ο κ. Αγγελής στις αναφορές του έχει κάνει αρνητικό λόγο για την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής επόπτευε επί τρεις περίπου μήνες την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση αυτή, διαφωνώντας κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Αγγελής, μεταξύ των άλλων, στην Ελένη Τουλουπάκη καταλογίζει δικονομικές παραβάσεις και επιδίωξη άσκησης ποινικής δίωξης τύπου «όπως- όπως – τύπου fast track», σημειώνοντας ενδεικτικά ότι προέβη σε «δημιουργία απόλυτων ακυροτήτων» με στην λήψη ενόρκων καταθέσεων, ως μη έδει, αφού στη συνέχεια η ίδια θα επικύρωνε ως επόπτης τις δικές της δικονομικές ενέργειες «ως υφισταμένη του εαυτού της»» και για «προειλημμένη απόφασή» για άσκηση ποινική δίωξης τύπου ««όπως- όπως – τύπου fast track», χωρίς την προηγούμενη τήρηση του άρθρου 239 ΚΠΔ».

Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν».

Ακόμη, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής».