Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

26 χρόνια απο τον θάνατο του Ανδρέα – Η παρακαταθήκη του πιο ζωντανή από ποτέ

Published

on

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου

Ανδρέας Παπανδρέου. Ένα όνομα, αλλά τόσες πολλές σελίδες ιστορίας. Ο «Ανδρέας» όπως τον αποκαλούσε ο κόσμος που τον λάτρεψε ήταν χωρίς καμία αμφιβολία μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που γέννησε αυτός ο τόπος.

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Κηδεύεται στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους.

Αφήνει πίσω του μια ιστορική παρακαταθήκη που περιλαμβάνει αλλαγές – σταθμούς στην νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Άλλωστε το γεγονός που ακόμα και τώρα, 26 χρόνια από τον θάνατο του οι ενέργειες του παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μόνο τυχαίο δεν είναι.
Η πολιτική του πορεία ταραχώδης, αλλά πάντα με τον Λαό στον πλάι του. Ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο θα ήταν αυτός που θα έφερνε την ουσιαστική Δημοκρατία σε κάθε πτυχή της κοινωνίας και τους κράτους.

Η Δημοκρατία μετά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ανδρέα είχε πια πιο δυνατές βάσεις από ποτέ. Η κοινωνία είχε πια την ελευθερία που επί δεκαετίες αγωνιζόταν να αποκτήσει. Ο Ανδρέας δεν ήθελε κανένα κομμάτι της κοινωνίας στο περιθώριο ίσως και γι’ αυτό ποτέ ξανά κανένας ηγέτης δεν ταυτίστηκε τόσο με τον Λαό του όσο αυτός. Και ο λαός το ήξερε.

Ο Ανδρέας ξεκινά την πολιτική του πορεία στις εκλογές του 1964, όπου εκλέγεται πρώτος σε ψήφους Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου.Ο Ανδρέας γίνετε Υπουργός Προεδρίας. Η διαδρομή ενός μεγάλου πολιτικού φαινομένου που θα κορυφωθεί το 1981 έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ραγδαία αναπτυσσόμενη πολιτική του πορεία θα διακοπεί τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 όπου η Χούντα των Συνταγματαρχών τον συλλαμβάνει και τον φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τον Ιανουάριο του 1968 αναχωρεί για το εξωτερικό. Ένα μήνα αργότερα ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), πρόδρομο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Advertisement

Στις 16 Αυγούστου του 1974, μετά την πτώση της Επταετούς Δικτατορίας επιστρέφει στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο τον υποδέχεται χιλιάδες κόσμου. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ιδρύει το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ενσωματώθηκε το ΠΑΚ, αντιστασιακές ομάδες αλλά και μια μεγάλη μερίδα της Δημοκρατικής Παράταξης του τόπου.
Η «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», αποτέλεσε το πλαίσιο του κινήματος, που συνοψίζεται στο τετράπτυχο «»Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση-Δημοκρατική διαδικασία. Όπως τόνιζε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο «βασικός κυριαρχικός στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας».

Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 όπου το Κίνημα πετυχαίνει μια συντριπτική νίκη με ποσοστό 48,06% ο Ανδρέας γίνετε πρωθυπουργός σχηματίζοντας της πρώτη κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας με προοδευτικό πολιτικό πρόσημο.

Η νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας των Φύλων, η θέσπιση του πολιτικού γάμου, η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, η κατάργηση της σχολικής ποδιάς, η Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης που έβγαλε πολλούς αγωνιστές και αγωνίστριες από το περιθώριο ήταν μόνο κάποια από τα επιτεύγματα της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα.

Ακολουθούν άλλες δύο κυβερνήσεις του Ανδρέα οι οποίες χάραξαν και αυτές τις δικές τους μεγάλες τομές στην χώρα όπως. Η δημιουργία του ΕΣΥ μαζί με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό, η θέσπιση του ΑΣΕΠ που έδωσε μια ανάσα αξιοκρατίας στην επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ήταν μόνο κάποιες από αυτές.

26 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου η παρακαταθήκη του είναι πιο ζωντανή από ποτέ. 26 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανόδου έτοιμο να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες του στον Λαό.

Advertisement