ΔΙΕΘΝΗ
Συμβούλιο κορυφής: Η Ελλάδα, η Κύπρος και το “μπάλωμα” της τελευταίας στιγμής από την Ελληνική Κυβέρνηση
Είναι η 1η φορά στην ιστορία των διμερών σχέσεων που η Ελληνική κυβέρνηση “κλείνει τα μάτια” σε όλα όσα πρόκειται να έρθουν στην Κύπρο, “σκύβοντας το κεφάλι” σε ΝΑΤΟ και Μέρκελ . . . Ως “τυράκι” για “Εσωτερική κατανάλωση”, οι κυβερνητικές “Διαρροές” από τις Βρυξέλλες μιλάνε για “κοινό μέτωπο” Ελλάδας -Κύπρου….
Δέχθηκε συνομιλίες με την Άγκυρα εγκαταλείποντας την Κύπρο στη μοίρα της.
Και αν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλάει για συνομιλίες και όχι για διαπραγματεύσεις, μάλλον αυτό σημαίνει πως η ατζέντα είναι ανοιχτή και η Τουρκία «συζητά» τα πάντα πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ!
Αλλά πρέπει να της ήρθε μια σκοτοδίνη της κυβέρνησης για το βέτο της Κύπρου σε πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αν δεν επιβληθούν κυρώσεις και στην Άγκυρα.
Το σκηνικό ήταν έτοιμο με την υποτιθέμενη υποχώρηση της Τουρκίας με το Oruc Reis για συνομιλίες και όχι ευρωπαϊκές κυρώσεις όταν η Λευκωσία τους τα χάλασε…
Και κανείς δεν μπορεί να μην υποψιαστεί πως η αναβολή της ειδικής Συνόδου Κορυφής για την 1η και 2η Οκτωβρίου με το «πρόσχημα» ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό εργαζόμενος στην ασφάλεια κοντά στον πρόεδρο του Ευρωπαΐκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν εξασφάλισε το χρόνο για να ασκηθούν πιέσεις στην Κύπρο ώστε να μην τιναχθεί η Σύνοδος Κορυφής στο αέρα.
Την ώρα που η Ελλάδα λέει «ναι» στις συνομιλίες, η Κύπρος βρίσκεται εντός του κλοιού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και των τουρκικών ερευνών σε δικά της οικόπεδα, ενώ κατέχει μέρος του εδάφους της.
Η Ελλάδα που πάντοτε στήριζε την Κύπρο για πρώτη φορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη την αφήνει στο έλεος της Τουρκίας.
Εξάλλου το είχε πει ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, «Άλλο πράγμα η Ελλάδα, άλλο Κύπρος». Δήλωση για την οποία παραιτήθηκε αλλά προφανώς δείχνει την «νοοτροπία».
Ο Ερντογάν, ας μην το κρύβουμε, κατάφερε αυτό που ήθελε: να γκριζάρει περιοχές και να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Μέγαρο Μαξίμου με τη μυστική διπλωματία και τις μυστικές επαφές έδωσε τη δικαιολογία στην Τουρκία να υποστηρίξει πως δεν μπορούν να υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις ενώ γίνεται διάλογος.
Και η Κύπρος αφέθηκε εντελώς μόνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά…
Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα-Κύπρο και ποιες Τουρκία
Το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις θέσεις των κρατών-μελών και το ποιες στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και ποιες αντιμετωπίζουν πιο «φιλικά» την Τουρκία. Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν από τις διάφορες αντιπροσωπείες, αλλά και από τις δηλώσεις των ηγετών προσερχόμενοι στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία.
Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης
Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ. Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.