ΔΙΕΘΝΗ
Σύνοδος Κορυφής: Ένα ακόμη “ναυάγιο” – Απο Δεκέμβρη “βλέπουμε” για κυρώσεις στην Τουρκία
Απο νωρίς φαινόταν το “πράγμα”. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρουσίαζε επικοινωνιακά την “σκληρή και αδιαπραγμάτευτη” στάση μας απέναντι στην Τουρκία και την Ε.Ε, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας, Γεραπετρίτης μιλούσε περί 6 ναυτικών μιλίων…..
Τη ρητή έκφραση έντονης αποδοκιμασίας της ΕΕ για τις νέες μονομερείς προκλήσεις της Τουρκίας με το Oruc Reis και τα Βαρώσια στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου για αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις, ενώ μάλιστα έθεσε και ζήτημα εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το αποτέλεσμα βέβαια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ήταν το ιδανικό για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες πάντως ζήτησαν και πέτυχαν καταρχάς να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, καθώς και να υπάρχει στο κείμενο συμπερασμάτων ρητή αναφορά στην αποδοκιμασία των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis και να κληθεί η Άγκυρα να αντιστρέψει τις ενέργειες της στην Αμμόχωστο σεβόμενη και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο κ.Μητσοτάκης εμμέσως παραδέχθηκε ότι δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό αυτό το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας όμως πως όταν συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής “έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολογους μας γιατί είναι σημαντικό το ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη για τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε λίγο ακόμη δρόμο”.
Υπενθύμισε ότι τα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο κατά την οποία θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. “Ο Δεκέμβριος είναι καταληκτική ημερομηνία” τόνισε.
Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: “Η ΕΕ δεν παίρνει αποφάσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι σαν υπερωκεάνιο. Αργεί να στρίψει, όταν στρίβει όμως παίρνει πορεία πολύ σταθερή, σε μία κατεύθυνση που έχει επιλέξει”.
Εκτίμησε εξάλλου ότι χώρες που προσδοκούσαν σε μία θετική εξέλιξη, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την πρωτοβουλία της Τουρκίας να βγάλει ξανά το Oruc Reis, φωτογραφίζοντας τη Γερμανία, ενώ διαμήνυσε με το βλέμμα στο Δεκέμβριο ότι δεν πρέπει να αμφισβητεί κανείς ότι Ευρώπη έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, τα οποία θα είναι επώδυνα και όχι συμβολικά.
Ήταν δεδομένο και αναμενόμενο ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν θα λάμβανε σήμερα αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, δεν είναι τυχαίο όμως ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου όπως αποφασίστηκε από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επιβεβαιώθηκε και σε αυτο το κείμενο συμπερασμάτων. Και αυτό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι αποφάσεις για την Τουρκία να καθυστερήσουν και πέραν του Δεκεμβρίου λόγω κορονοϊού.
Η κόκκινη γραμμή για το Oruc Reis
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και εάν τελικά η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας βρίσκεται στα έξι ή στα 12 ναυτικά μίλια και απάντησε: “Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει σε ανακοίνωση της απόφασης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα σκληρής κυριαρχίας. Η Ελλάδα επίσης έχει υπογράψει συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, όπου η χώρα ασκεί επίσης κυριαρχικά της δικαιώματα”.