ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Lockdown2: Σκηνή 1η: “Το Μποτιλιάρισμα” – Σκηνές “συντέλειας του κόσμου” στους δρόμους της Αττικής!
Του Γαβρή Άγγελου.
Αν μπορούσαμε να κατατάξουμε το 2020 σε κινηματογραφικό είδος, αυτό θα ήταν το “ψυχολογικό θρίλερ”. Σε κάθε ταινία καταστροφολογίας με δυστοπικό ορίζοντα, πάντα υπάρχει αυτή η 1η σκηνή -Ο πανικός που γίνεται μποτιλιάρισμα-
Την Παρασκευή, 06/11/2020, ώρες πριν την “επίσημη 1η” του 2ου καθολικού Lockdown στην χώρα. Κάπου μεταξύ των δηλώσεων Πέτσα που “δεν είναι στα πλάνα ένα καθολικό Lockdown”, των δηλώσεων Μητσοτάκη κάποιες ώρες αργότερα για “ανάγκη καθολικού lockdown” με τα 800 ευρω “που θα πάρουμε αρχές Δεκέμβρη” που κάποιες ώρες αργότερα έγιναν 585 ευρώ που θα δοθούν γύρω στις 20 Δεκεμβρίου και μέσα σε όλα ο “Σωτήρης” -πρώην Καθηγητής Τσιόδρας, νυν “Σωτηράκης , ο νέος μικρός φίλος του ΠΘ” – με τα διαγράμματά του και τις κομψές λέξεις του να γίνεται για 1η φορά ίσως.. “γραφική φιγούρα” στο πανελ μιας κυβέρνησης “Τσίρκο”. Ναι. Τσίρκο. Το ακούτε από εμένα πρώτη φορά μα περί αυτού πρόκειται. Αυτή η κυβέρνηση, δεν ξέρει τι κάνει, τι λέει, που πατάει και που βρίσκεται. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και πετάει πάντα το μπαλάκι σε άλλους, “ψεκασμένους” πολίτες και “ανεύθυνους νέους”.
Και φτάσαμε στο μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα των τελευταίων ετών να πνίγει την Αττική και να φτάνει στα όριά τους πολίτες, που όλα τα’χε, τα νεύρα και ο πανικός του έλειπαν!
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζει πως οι εικόνες με τον κόσμο στην Ερμού δεν θα ήταν οι ίδιες αν δεν υπήρχε ο περιορισμός επισκεπτών ανάλογα με τα τετραγωνικά των καταστημάτων και πως η ζήτηση δεν αφορά όλα τα είδη.
«Μετά την ανακοίνωση του επικείμενου lockdown το καταναλωτικό κοινό στράφηκε στις επιχειρήσεις λιανικής με αποκλειστικό γνώμονα της κάλυψη συγκεκριμένο αναγκών τις οποίες δεν είχε ικανοποιήσει μέχρι τώρα. Μιλάμε για είδη πρώτης ανάγκης», τόνισε ο Σταύρος Καφούνης.
Αρκετοί καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμα και με τις κρατήσεις εμπορευμάτων. «Έχουμε πολλές κρατήσεις και ο κόσμος δεν έρχεται να τις παραλάβει. Έχουν γίνει κρατήσεις από τον προηγούμενο μήνα για να τα πάρουν όταν πληρώνονται περίπου 2 με 10 του μήνα. Στα τηλέφωνα είναι πολύ απότομοι όταν τους πήραμε, παρότι έχουν δώσει προκαταβολές» αναφέρει η Ελευθερία Καρδάμη, ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείας ένδυσης, στον Πειραιά.
«Έχουμε συμφόρηση σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο. Τόσο στις κύριες οδικές αρτηρίες όσο και στους διαδημοτικούς δρόμους. Διαδρομές εντός του λεκανοπεδίου από τη μια πλευρά στην άλλη ίσως να ξεπερνάνε και τις δυο ώρες από το βόρειο στο νότιο άξονα»
αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης.
Και κάπως έτσι, ο Έλληνας, σε λίγες ώρες κατάφερε να “πάρει τα απαραίτητα εφόδια” που να του θυμίζουν κάτι από τα παλιά σε ένα δυστοπικό παρόν, ένα αβέβαιο μέλλον και μην έχοντας να βασιστεί πουθενά αλλού, παρά στο ένστικτο της συντήρησης, το δικό του ένστικτο κόντρα σε όλους και όλα. Κόντρα στην συνθήκη, την ανίκανη πολιτεία, την προσωπική θλίψη και το άγχος του…