ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση της Νέας Γενιάς ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης “Γυναίκα στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο;”
Με ανακοίνωσή της, η Νέα Γενιά του Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζει το τοπίο μετά από διάφορα δημοσιεύματα- μεταξύ των οποίων και το χθεσινό “Μικροσκόπιο” του The Socialist- σχετικά με τις πολιτικές προεκτάσεις που ενδεχομένως να λάμβανε η 2πλη εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην βία κατά των Γυναικών…
Το “The Socialist”, ως μεγάλο site με εκατομμύρια αναγνώσεις κάθε μήνα και εκατοντάδες χιλιάδες μοναδικούς επισκέπτες, γνήσιος αρωγός της αλήθειας , δημοσιεύει το σχετικό Δελτίο Τύπου που βάζει τα πράγματα στην θέση τους.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση της Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με τίτλο «Γυναίκα στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο; Έμφυλες ανισότητες στην εποχή του Covid-19». Η εκδήλωση εστίασε σε διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο παράδειγμα της Ιταλίας και την αντιμετώπιση ζητημάτων έμφυλης βίας στην καρδιά της πανδημικής κρίσης και τις ανισότητες που διαιωνίζονται στον ακαδημαϊκό χώρο. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και της παρουσίασης των πολλαπλών ανισοτήτων, της βίας και του αποκλεισμού της LGBTQ κοινότητας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση της Ζέφης Δημαδάμα, Αντιπροέδρου PES Women, εισάγοντας στο ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων και της κατάστασης στην Ευρώπη, με αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα δράσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τονίζοντας πόσο μακριά βρισκόμαστε από την ισότητα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων.
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού παρουσίασε την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπογραμμίζοντας ποια είναι η θέση του μάρτυρα σε περιστατικά σεξισμού και έμφυλης βίας. Δόθηκε έμφαση στη σημαντικότητα της παρέμβασης και της δράσης ως αντίδραση σε ανάλογα περιστατικά. Έπειτα, ο λόγος δόθηκε στον Γιάννη Βήκα, εκπρόσωπο του Rainbowrose (ΛΟΑΤΚΙ Δικτύου Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), ο οποίος έθιξε το πολύ σημαντικό και αφανές στο ελληνικό γίγνεσθαι, ζήτημα των έμφυλων ανισορροπιών στο πλαίσιο ανάλυσης του κοινωνικού φύλου. Άλλη μια παρέμβαση, στα αγγλικά, προήλθε από την Ιταλίδα ακτιβίστρια του κινήματος Non Una Di Meno παρουσιάζοντας τις δράσεις και την υποστήριξη δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών κατά την εξέλιξης του πρώτου κύματος πανδημίας στη Βενετία.
Τη συζήτηση ολοκλήρωσε η ερευνήτρια – Μοριακή βιολόγος (PhD) Μαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου θέτοντας στο τραπέζι το αξιοσημείωτο παράδειγμα της λειτουργίας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και χώρου έρευνας ως μηχανισμού παραγωγής και αναπαραγωγής ανισοτήτων. Ιδιαίτερα τόνισε το ζήτημα της παράστασης ερευνητών/τριών του υγειονομικού αντικειμένου σε πειραματικές διαδικασίας στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης και της παραγκώνισης ερευνητριών από αυτές. Η συζήτηση συντονίστηκε από τη Δήμητρα Φαντίδου και τη Βάσια Μαδέση, Πολιτικοί Επιστήμονες και μέλη της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής.
Όταν η πανδημική κρίση τελειώσει η επιστροφή στον προ-πανδημίας τρόπο ζωής προβλέπεται αισθητά δύσκολη καθώς οι βελτιώσεις που επέφεραν στη ζωή των γυναικών τα μέτρα υπερ της ισότητας των τελευταίων δεκαετιών επικαλύπτονται από ημίμετρα τα οποία προβάλλονται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης των ημερών μας.