ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Έρωτας στα χρόνια της πανδημίας” – Η απαγόρευση, το πρόστιμο και η “κοινωνική φυσαλίδα”
Μια προοδευτική πρόταση, που εφαρμόζεται σε άλλες Ευρωπαϊκες χώρες, προτείνει ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. Με ανάρτηση του στο Facebook, αναφέρει πως η νέα καραντίνα ασκεί πίεση τόσο στην οικονομία αλλά και στην ψυχολογία των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, προτείνει να γίνει μια διαφορετική προσέγγιση στις κοινωνικές επαφές για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους ή τις μονογονεϊκές οικογένειες ακόμη και τα ζευγάρια.
Προτείνει λοιπόν, τη λεγόμενη «κοινωνική φυσαλίδα» που εφαρμόζεται στη Βρετανία. (social bubble). Δηλαδή, για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα ζευγάρια που μένουν σε διαφορετικές εστίες, να επιτρέπεται η άμεση κοινωνική διάδραση ή και επίσκεψη στους χώρους τους χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να στηριχθούν ψυχολογικά από τρίτα πρόσωπα.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Παύλου Χρηστίδη:
«Το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μια νέα καραντίνα έχοντας ήδη διανύσει αρκετούς μήνες οικονομικής και ψυχολογικής πίεσης από την εμφάνιση του ιού, θα πρέπει να μας κάνει να προσεγγίσουμε πλέον με διαφορετικό τρόπο κάποια πράγματα. Υπάρχουν πολλές οικίες που κατοικούνται από μεμονωμένους ενήλικες και για τους οποίους η καραντίνα και η κοινωνική απομόνωση έχει πολύ πιο έντονες ψυχολογικές συνέπειες. Επίσης υπάρχουν πολίτες που αν και βρίσκονται σε συντροφική σχέση μεταξύ τους, κατοικούν για διάφορους λόγους σε διαφορετικές εστίες. Τέλος, υπάρχουν και μονογονεϊκές οικογένειες που δύναται να χρήζουν πρόσθετης ψυχολογικής και όχι μόνο, υποστήριξης από τρίτα άτομα.
Για αυτό το λόγο, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει μέριμνα, ώστε τουλάχιστον για τους πολίτες των ανωτέρω κατηγοριών σε πρώτη φάση, να μπορέσει να συγκροτηθεί αυτό που περιγράφεται στη Βρετανία ως «κοινωνική φυσαλίδα» (social bubble), όπου θα ορίζεται από τους ενδιαφερόμενους ένα νοικοκυριό στο οποίο θα επιτρέπεται η άμεση κοινωνική διάδραση ή και επίσκεψη και διαμονή στους χώρος του, χωρίς προϋποθέσεις. Παρόμοιο μέτρο αξίζει να σημειώσουμε ότι εφαρμόζεται επίσης και στο Βέλγιο».
Φυσικά, ανήμερα Αγίου Βαλεντίνου, το ζήτημα της “κοινωνική φυσαλίδας” επανέρχεται στο προσκήνιο αφού χιλιάδες ζευγάρια ανά την Ελλάδα, δεν έχουν το δικαίωμα, σε τέτοιους καιρούς, με προσοχή και υπευθυνότητα πάντα, να επισκεφτούν την/τον αγαπημένη,-ο τους χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμο για “άσκοπη μετακίνηση”
Οξύμωρο ε; κάντε #socialbubble για όλα τα ζευγάρια που δεν έχουν παντρευτεί και θέλουν να τηρούν τους κανόνες. #valentinesday2021 https://t.co/K73GHgho1B
— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) February 13, 2021