Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mανώλης Χριστοδουλάκης για Σταυρούπολη: “Δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις – Δεν τελειώσαμε με το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής”

Published

on

Σημεία συνέντευξης Μανώλη ΧριστοδουλάκηΓραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον Τ/Σ ACTION 24 και την εκπομπή «Βrainstorming» με τους δημοσιογράφους Σταμάτη Ζαχαρό και Κατερίνα Δούκα.

Για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης:

Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι αποκρουστικές. Όμως, δεν μπορούν να έχουν πολιτική ουδετερότητα. Μιλάμε για ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως φασίστες, νεοναζί, στοιχείο που επιβεβαιώνει πως, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ένα χρόνο πριν, δεν τελειώσαμε με το μόρφωμα αυτό και με τις ρίζες που δυστυχώς διατηρεί στην ελληνική κοινωνία.

Η στάση του πολιτικού συστήματος θα πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να είναι ενιαία και οριζόντια. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας άργησε και έδειξε αμηχανία στη διαχείριση ενός θέματος που δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Η παρέμβαση έπρεπε να ήταν έγκαιρη και αποφασιστική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να επιτρέπουμε σε τέτοιες εκφράσεις να συνεχίζουν να ρίχνουν το δηλητήριο τους σε μία κοινωνία που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ.

Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία και πρέπει να είμαστε όλοι απόλυτα καθαροί στα ζητήματα αυτά.

Για τη συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες Belh@ra:

Σε τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας, δεν υπάρχει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Τουλάχιστον όχι από εμάς.

Advertisement

Είναι αυτονόητα σημαντική η στρατηγική συνεργασία μας με τη Γαλλία για πάρα πολλούς λόγους ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκονται σήμερα τα εθνικά μας θέματα και στη διαχρονικά δύσκολη γειτονιά που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα.

Είναι αυτονόητα σημαντική η ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής μας δυναμικής ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Το τι είναι απαραίτητο (να λάβουμε ως εξοπλισμούς, όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χατζηγιαννάκη) δεν το ξέρουμε εμείς. Το ξέρουν τα αρμόδια επιτελεία τα οποία εμπιστευόμαστε, τα οποία εισηγούνται και εμείς οφείλουμε να τα ακολουθούμε, χωρίς ίχνος μικροπολιτικής διαχείρισης ή εργαλειοποίησης.

Περιμένουμε να έρθει την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία στη Βουλή για να δούμε και τις λεπτομέρειες. Υποβάλαμε όμως ένα ερώτημα που ξεκινάει από πέρυσι και έχει να κάνει με το γεγονός, ότι τότε υπήρχε μία υπαναχώρηση από την κυβέρνηση, όταν ανακοινώθηκε ότι λόγω κόστους, θα προμηθευόμασταν μόνο τα Rafale και όχι τις φρεγάτες. Εμείς τότε, θεσμικά, μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα αίτια της υπαναχώρησης αυτής, με απαντήσεις που δεν ήταν επαρκείς.

Από τη δική μας πλευρά, έχουμε προτείνει ένα τμήμα από τους πόρους που θα εξασφαλιστούν από τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων να κατευθυνθεί στις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Και χρειάζεται προσοχή και ένα επιπλέον θέμα. Ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας υπάρχει γίνεται αναφορά σε ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής των δύο χωρών σε περίπτωση που βρεθεί υπό επίθεση η «επικράτεια» της μίας ή της άλλης χώρας. Η διατύπωση αυτή, παραλείπει ουσιαστικά τα κρίσιμα θέματα που είναι και τα βασικά μας σημεία διαφωνίας με την Τουρκία και αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, που προφανώς δεν αποτελούν σημεία επικράτειας ή κυριαρχίας ενός κράτους, αλλά άσκησης ειδικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Advertisement
Advertisement