Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωτήρης Τσιόδρας: “Επέστρεψε” εν μέσω κυβερνητικής “κατρακύλας” και μιλά για τον εμβολιασμό

Published

on

Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει στις 15.000 την ημέρα ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν φτάσει σε ποσοστό το 60%. Ο καθηγητής αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη εντατικοποίησης των εμβολιασμών και να παορυσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Εμβολιαστικού Προγράμματος στην Ελλάδα.

Στο 1/10 ή κατά 91% μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου στους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού ανέφερε πριν λίγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας ειδική έρευνα η οποία αποδεικνύει την ανοσία που αποκτά ένα άτομο μετά τη χορήγηση εμβολίου.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια παρουσιάζουν υψηλή αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες, με μεγλύτερο όφελος για τους ηλικιωμένους. Με το εμβολιασμό στη χώρα μας αποφύγαμε 8400 θανάτους. Αν είχαμε εμβολιάσει δε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα καλοκαιριού θα είχαμε 1200 λιγότερους θανάτους.

Μιλώντας για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, ο καθηγητής με αυτή την έκτακτη εμφάνιση επιδιώκει να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού που φαίνεται να έχει βαλτώσει τους τελευταίους μήνες.

Δύο λόγοι απαίτησαν τη σχετική ανάλυση. Η χώρα μας να έχει τα δικά της δεδομένα αλλά και κάποιες επιστημονικές παρατηρησεις. Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνουν και τα κρούσματα σε εμβολιασμένου Αυτο δε σημαίνει πως τα εμβόλια δε δουλεύουν.

Η μελέτη παρουσίασε δεοδμένα μέχρι τις 11/10/2021. Αναλύθηκαν δεδομένα από τα σοβαρά περιστατικά της νόσου, όπως διασωληνώσεις, εισαγωγή σε ΜΕΘ αλλά και θανάτων. Έγινε διασύνδεση των δεδομένων με το Εθνικό Μητρώο Covid. Αναλύθηκαν όλα τα εμβόλια μαζί αλλά και το καθένα ξεχωριστά.

Advertisement

Υψηλότερη αποτελεσματικότητα κατά 94% στη μείωση θανάτων προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 4 στους 10 πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι και όπως φαίνεται από το πληθυσμό που μπορεί αν εμβολιαστεί, δηλαδή άνω των 11 ετών, στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουμε τους 3 στους 10. Την ίδια ώρα χρειάζεται και όσοι έχουν εμβολιαστεί αν προχωρήσουμε σταδιακά σε αναμνηστική δόση.

Και στο επίπεδο της τρίτης δόσης όμως έχει παρατηρηθεί μια σχετική απροθυμία κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω του ερχομού του χειμώνα και της επιδημίας της γρίπης.

Νωρίτερα σήμερα η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Ανησυχούμε όλοι γιατί ξέρουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Όσο κρυώνει ο καιρός και μένουμε μέσα αυξάνονται τα κρούσματα», δήλωσε.

 

Όπως ανέφερε η γιατρός που είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «βλέπουμε (να νοσούν) κυρίως νέες ηλικίες γιατί σε αυτές τις ηλικίες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ μικρότερα. Είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός».

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία την ίδια περίοδο, πέρυσι με φέτος η Ιωάννα Παυλοπούλου επισήμανε ότι τότε το στέλεχος ήταν διαφορετικό γιατί δεν είχε την ίδια μεταδοτικότητα με το στέλεχος Δέλτα.

Advertisement

«Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων της Πορτογαλίας, τη χαλαρότητα των μέτρων της Σουηδίας, την ποιότητα και τον αριθμό των ΜΕΘ της Γερμανίας και την εμβολιαστική κάλυψη των βαλκανικών χωρών. Πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε η παιδίατρος που βλέπει να κρούσματα από κορονοϊό να παραμένουν στη χώρα μας στα ύψη.

Advertisement