ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόστολος Πάνας: “Όνειρο απατηλό” η επιστροφή στην “κανονικότητα” – Στο “στόχαστρο” οι μικρομεσαίοι από την κυβέρνηση
Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος αναφορικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα: «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν.3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πάνας τόνισε την καθυστερημένη κατά δύο χρόνια ενσωμάτωση της εν λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά μια διάθεση απαξίωσης των ευρωπαϊκών θεσμών ακόμα και για πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το Δίκαιο Ανταγωνισμού από πλευράς Κυβέρνησης.
Επιπλέον ο Βουλευτής επεσήμανε πως στο Νομοσχέδιο αυτό δεν διαπιστώνεται πραγματική βούληση της κυβέρνησης για άξια λόγου διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής, ενώ παράλληλα αφήνεται να εννοηθεί μομφή κατά της Επιτροπής, πως δήθεν δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά το δίκαιο ανταγωνισμού, δεν μεταχειρίζεται ισότιμα και δίκαια όλες τις επιχειρήσεις και πως θέτει εμπόδια στην είσοδό τους στην αγορά.
Υπερασπιζόμενος μάλιστα την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Πάνας υπογράμμισε πως ως εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων δε λειτουργεί η Επιτροπή αλλά η μη Κυβερνητική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, που βρίσκεται έρμαιο της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά.
Κλείνοντας μάλιστα ο Βουλευτής χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Πέρα από την αδιαμφισβήτητη στήριξή μας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς ως Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, της αποδίδουμε μεγάλη σημασία και τη θεωρούμε ως το τελευταίο προπύργιο της κοινωνίας στη μάχη κατά των παρεκκλίσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, που χάρη σε αυτή κατά το πρόσφατο παρελθόν στηρίχτηκε η οικονομία μας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας του κ. Πάνα:
Κύριε Υπουργέ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αρχές του 2022 και μπαίνει σε επιτροπή η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών.
Για πολλοστή φορά μπορούμε αδιαμφισβήτητα να δηλώσουμε πως καμιά ευρωπαϊκή Οδηγία δεν έχει ενσωματωθεί έγκαιρα και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, ως Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, έχουμε στηλιτεύσει την πρακτική αυτή, που φανερώνει, αν μη τι άλλο, διάθεση απαξίωσης των ευρωπαϊκών θεσμών ακόμα και για πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι το Δίκαιο Ανταγωνισμού.
Η Οδηγία 2019/1 ισχύει στην Ε.Ε. από τις 02.02.2019 και σύμφωνα με το άρθρο 34 αυτής, έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο έως τις 4 Φεβρουαρίου 2021.
Και όλα αυτά, ενώ, σύμφωνα με τον τελευταίο Απολογισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήδη από το 2020 η Επιτροπή έχει ενασχοληθεί και έχει υποβάλλει προτάσεις προς την Κυβέρνηση για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης Οδηγίας.
Καθώς λοιπόν κ. Υπουργέ είχατε λάβει και την τεχνογνωσία και κατείχατε άπλετο χρόνο να φροντίσετε για την ενσωμάτωσή της για ποιους λόγους καθυστερήσατε έναν ολόκληρο χρόνο, τη συμμόρφωση με την παρούσα Οδηγία;
Μια καθυστέρηση που :
- δεν επέτρεψε τη διασφάλιση ενός πραγματικά ενιαίου χώρου επιβολής των κανόνων ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και
- στέρησε από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του δικαίου λειτουργίας της και τη θεσμική ενίσχυσή της, όπου χρειαζόταν.
Αναμφίβολα κύριε Υπουργέ το παρόν σχέδιο νόμου προχωρά στο δίκαιο ανταγωνισμού με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής, βελτιώνοντας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της. Για εμάς ως Κίνημα Αλλαγής οποιαδήποτε ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμούς είναι θεμιτή, όπως άλλωστε και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της.
Άλλωστε η παράταξή μας συνέβαλε καθοριστικά με τη θέσπιση του ν. 3959/2011, – νόμου ΠΑΣΟΚ -, για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής, που –υπογραμμίζω – αποτελεί το κύριο θεσμικό πλαίσιο ακόμη και σήμερα.
Όμως κ. Υπουργέ εδώ σήμερα δεν διαπιστώνεται πραγματική βούληση της κυβέρνησης για άξια λόγου διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της, ή μείζονος σημασίας παρεμβάσεις.
Για αυτό μας προϊδεάζει, άλλωστε, και η παράγραφος 2 της Αιτιολογικής Έκθεσης, όπου γίνεται αναφορά για :
“… αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού και … περισσότερο ανοικτές και δίκαιες ανταγωνιστικές αγορές, στις οποίες οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται επί τη βάσει μιας πιο δίκαιης μεταχείρισης και της πρόβλεψης κατά το δυνατόν λιγότερων εμποδίων για την είσοδο και ανάπτυξή τους στην αγορά…”
Ένας καλόπιστος που θα διαβάσει τα παραπάνω, το πιο πιθανό είναι να καταλάβει ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά το δίκαιο ανταγωνισμού, δεν μεταχειρίζεται ισότιμα και δίκαια όλες τις επιχειρήσεις και ότι θέτει εμπόδια στην είσοδό τους στην αγορά.
Σίγουρα, μια τέτοια αντίληψη, ότι δήθεν η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Αντίθετα οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή ζητούν απαντήσεις από εσάς στα καυτά τους προβλήματα. Και σας ρωτώ κι εγώ. πως θα ανακάμψουν; Πως θα αποφύγουμε το κλείσιμο των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πανδημία, τη στιγμή που το Ταμείο είναι σχεδιασμένο κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις;
Η πολύ-εξαγγελμένη επιστροφή στην κανονικότητα, που ακούστηκε ιδιαίτερα τον προηγούμενο μήνα αποτελεί όνειρο απατηλό καθώς αγορά και καταναλωτές αντιμετωπίζουν μόνοι τους τη δυσχερή πραγματικότητα. Ανυπεράσπιστοι όλοι οι πολίτες απέναντι στην ακρίβεια κι οι προτάσεις μας:
- για τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής,
- για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και
- για μια πιο γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν εισακούστηκαν ποτέ.
Πολλές φορές επίσης στο παρελθόν, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, έχουμε κάνει αναφορές για τις παρατηρούμενες ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για τα λεγόμενα καρτέλ ή για την εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης, φαινόμενα που συχνά παρατηρούνται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και κυρίως την υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις τράπεζες και τα υπέρογκα έξοδα, που χρεώνουν αλλά και με την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, η οποία είναι η πιο ακριβή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει, μέσω διαδικασιών, όπως η ψήφιση των εκάστοτε απαραίτητων διατάξεων, να εξασφαλίζει για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ένα θωρακισμένο θεσμικά περιβάλλον με κανόνες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, που πρώτιστα θα διευκολύνουν το έργο της Επιτροπής και στους οποίους όλες οι εμπλεκόμενες στο επιχειρείν εταιρείες θα οφείλουν να συμμορφώνονται, χωρίς παράθυρα για εξαιρέσεις.
Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φύση των αντικειμένων της Επιτροπής (αυτεπάγγελτες και κλαδικές έρευνες, αιφνιδιαστικοί επιτόπιοι έλεγχοι, κανονιστικές παρεμβάσεις, εξέταση καταγγελιών, αλλά και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας), απαιτεί ικανοποιητικό αριθμό στελεχών, με κατάρτιση σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους, με γνώσεις της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς.
Για να μη μακρηγορώ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν Σχέδιο Νόμου αφορά τους δημόσιους φορείς, τις επιχειρήσεις και όλον τον πληθυσμό, είτε λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητάς του είτε λόγω της αγοραστικής του δύναμης ως καταναλωτές.
Εντούτοις αυτή τη στιγμή νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά.
Ακούμε για «ρυθμούς ανάπτυξης» της χώρας και πραγματικά απορούμε που εντοπίζονται αυτοί οι ρυθμοί, καθώς μια σειρά καίριων ζητημάτων για την αγορά έχουν μείνει ανοιχτά, δυσκολεύοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφέρω:
- τις ανατιμήσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος με την περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» να «φορτώνει» δυσθεώρητα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των επαγγελματιών,
- τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο και την εστίαση κατά 30% τουλάχιστον, τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις πάνω από 11 δις που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το Φεβρουάριο
- την έλλειψη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της ρευστότητάς στις επιχειρήσεις, αφού δεν προβλήθηκε κανένα μέτρο στον προϋπολογισμό του 2022,
- την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή μέρους των υποχρεώσεων με μακροχρόνιες ρυθμίσεις και κούρεμα μέρους τους χρέους για όσους τηρούν τη ρύθμιση.
Όλα τα παραπάνω κ. Υπουργέ δημιουργούν ένα άκρως πνιγηρό οικονομικό περιβάλλον και δεν οδηγούν σε ανάπτυξη παρά μόνο σε νέα ’’λουκέτα’’, ενώ ταυτόχρονα προσθέτεται ως κυβερνόν κόμμα νέα βάρη στους αδύναμους ιδιοκτήτες ακινήτων αφενός με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες σε πολλές λαϊκές συνοικίες αγγίζει έως και το 40%, αφετέρου με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
Πραγματικά εξηγήστε μας τη λογική αυτή που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις άδικης φορολογικής πολιτικής, την ώρα που οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα χτυπάνε κόκκινο αγγίζοντας το 20% και που με μαθηματική ακρίβεια θα δώσει τη χαριστική βολή στην πλειοψηφία των νοικοκυριών .
Κύριε Υπουργέ,
και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πέρα από την αδιαμφισβήτητη στήριξή μας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς ως Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, της αποδίδουμε μεγάλη σημασία και τη θεωρούμε ως το τελευταίο προπύργιο της κοινωνίας στη μάχη κατά των παρεκκλίσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, που χάρη σε αυτή κατά το πρόσφατο παρελθόν στηρίχτηκε η οικονομία μας.
Απαιτούνται, λοιπόν, γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα, πέρα από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, για την ενίσχυση της εγχώρια παραγωγής, ώστε να αυξηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία, και για την επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας, που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχείρηση.
Στη χώρα της δημοκρατίας θα έπρεπε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται με τρόπο δίκαιο και ισόνομο, ώστε να μπορούν ιδιαίτερα οι πιο αδύναμες να είναι βιώσιμες. Όπως και οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να ωφεληθούν από καινοτόμες, ανοιχτές και δίκαιες αγορές στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με στρατηγική ανάπτυξης.
Για την ώρα περιμένουμε να ακούσουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης αλλά και του Προέδρου και των εργαζομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και των καταναλωτικών οργανώσεων στην ακρόαση φορέων για να αξιολογήσουμε ολοκληρωμένα το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.