ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Φραγγίδης: «Με ενότητα και αξιοκρατία, επιθυμούμε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας»
Συνέντευξη Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτκή Κιλκίς Κινήματος Αλλαγής, στο «screenmagazine.gr»:
Η πανδημία μας έχει εξαναγκάσει στο να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αποκορύφωμα τις φετινές γιορτές που τα κρούσματα άγγιξαν εξωπραγματικά νούμερα. Θεωρείτε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει νωρίτερα αυστηρά μέτρα;
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα βιώνει καταστάσεις που άλλες χώρες έζησαν σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, όταν δεν υπήρχε το όπλο του εμβολίου. Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον και η αυξημένη κινητικότητα της περιόδου των εορτών οδήγησαν σε εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και φαίνεται ότι λαμβάνει αποφάσεις με κύρια κριτήρια το επικοινωνιακό όφελος και την αποφυγή πολιτικού κόστους. Έτσι, πριν τις γιορτές εξήγγειλε μέτρα τα οποία στη συνέχεια ανακάλεσε, ανακοίνωσε νέα μέτρα τα οποία μετέθεσε για μία εβδομάδα αργότερα και την επομένη ακριβώς ανήγγειλε πιθανή γρηγορότερη εφαρμογή τους. Αυτές οι παλινωδίες κοστίζουν σε αξιοπιστία στην κυβέρνηση. Δεν τίθεται μόνο θέμα αυστηρότητας των μέτρων. Η διαχείριση της πανδημίας απαιτούσε εξαρχής μέτρα, όπως η ενίσχυση και οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ενεργός συμμετοχή της στην ενημέρωση των πολιτών και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Περισσότερα σημεία διενέργειας δωρεάν ελέγχων για κορωνοϊό, ώστε να γίνεται γρηγορότερη ιχνηλάτηση χωρίς ταλαιπωρία και επικινδυνότητα για τους πολίτες. Αν υπήρχαν καλύτερες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα δέχονταν τόση πίεση. Επίσης, οι δημόσιες δομές του ΕΣΥ δεν έχουν ενισχυθεί με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό. Οι δομές της εκπαίδευσης άνοιξαν με ελλιπή μέτρα πρόληψης, οι επιβάτες συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Είστε ενεργός πολιτικός σε μια επαρχία της Ελλάδας και δυστυχώς οι μικρές πόλεις, ένιωσαν την κρίση και τις επιπτώσεις της σε όλο τους το μεγαλείο. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα μια επαρχία της Ελλάδας;
Οι επαρχίες, ειδικά εκείνες που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα, που σε περιόδους κρίσης γίνονται ακόμα εντονότερα. Η επαρχία υστερεί σε υγειονομική κάλυψη και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Τα περιφερειακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Για παράδειγμα, στην δική μου εκλογική περιφέρεια το Κιλκίς, το νοσοκομείο είναι το μοναδικό στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια που δε διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αν και έχει κλινικές Covid. Η ελληνική επαρχία στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα συρρίκνωσαν τον κύκλο εργασιών και στους δύο αυτούς τομείς και δημιούργησαν τεράστιο θέμα ρευστότητας. Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, στα αγροεφόδια, σε βασικά αγαθά, έχουν ανεβάσει τα καλλιεργητικά και λειτουργικά κόστη, αφανίζοντας το εισόδημα. Την ίδια ώρα, οι πάσης φύσεως οικονομικές υποχρεώσεις «τρέχουν». Η απουσία αναπτυξιακών έργων που δίνουν πνοή στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, η ανεργία, η φυγή των νέων και η γήρανση του πληθυσμού, συγκαταλέγονται στα διαχρονικά προβλήματα της επαρχίας, ενώ η αποκέντρωση της εξουσίας και η στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική παραμένουν σταθερά ζητούμενα.
Αν έπρεπε να κάνετε έναν απολογισμό της χρονιάς που έφυγε σε πολιτικό επίπεδο, ποια θα ήταν τα βασικά σημεία που θα επισημαίνατε;
Τη χρονιά που μας πέρασε, η εξέλιξη της πανδημίας αποτέλεσε και πάλι το κυρίαρχο θέμα και η διαχείρισή της βασική πολιτική πρόκληση. Ακολούθησαν η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σε καύσιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτά τα προβλήματα συνεχίζουν ακάθεκτα και στη νέα χρονιά, πλήττοντας όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και της καθημερινότητας των πολιτών και η αντιμετώπισή τους αποτελεί στοίχημα για την πολιτική ηγεσία και τον πολιτικό κόσμο γενικά. Η τουρκική προκλητικότητα ήταν και το 2021 έντονη σε όλα τα επίπεδα, στο Αιγαίο, στα χερσαία σύνορα, στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.
Τη χρονιά που μας πέρασε σημάδεψε ο θάνατος της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, που γέμισε θλίψη τον πολιτικό κόσμο αλλά και όλη τη χώρα. Είμαστε ευγνώμονες για τη σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε, την ενότητα του πολιτικού μας χώρου αλλά και για το πρότυπο που δημιούργησε με την αξιοπρέπεια, την αγωνιστικότητα και τον μετρημένο πολιτικό της λόγο. Πολιτικό σταθμό αποτέλεσαν οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής με την τεράστια συμμετοχή των πολιτών και η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του Προέδρου. Ήταν ένα πολιτικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την παράταξή μας αλλά και για όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Κλιματική κρίση. Θα αποτελέσει σημαντικό στοίχημα για τον εκάστοτε “ηγέτη” της χώρας, τα επόμενα χρόνια;
Κατανοούμε κάθε μέρα και περισσότερο ότι ζούμε σε μία νέα εποχή, που οι κρίσεις είναι πολυεπίπεδες και ενέχουν πολλές προκλήσεις. Βιώνουμε την έντονη κλιματική αλλαγή με τις δραματικές συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη, την έλλειψη νερού και την ερημοποίηση περιοχών. Η κλιματική κρίση πυροδοτεί την επισιτιστική και τη μεταναστευτική κρίση. Προκαλεί περιβαλλοντικές αλλαγές και οικολογικές διαταραχές, οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Τροφοδοτεί υγειονομικές απειλές όπως πανδημίες, αυξάνει την νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που συνδέονται με τη διατροφή, την ποιότητα του νερού και της ατμόσφαιρας. Επηρεάζει την οικονομία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, απειλεί την ευημερία των λαών. Σαφέστατα, λοιπόν, η κλιματική κρίση αποτελεί στοίχημα για τον εκάστοτε ηγέτη όχι μόνο της δικής μας χώρας αλλά και κάθε χώρας πάνω στον πλανήτη. Κύριο μέλημα του εκάστοτε ηγέτη οφείλει να είναι το χτίσιμο μιας οικολογικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης οικονομίας, που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Πρόσφατα είχατε τις εσωκομματικές εκλογές της παράταξής σας, όπου οι πολίτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με μεγάλη συμμετοχή και ένα βασικό αίτημα: Την αλλαγή σελίδας. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης;
Η μαζική συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές ήταν συγκλονιστική και ενδεικτική της δυναμικής που διαθέτει η παράταξη, η οποία μάλιστα αποτυπώθηκε σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η εμπιστοσύνη που μας έδειξε όλος αυτός ο κόσμος που ήρθε στις κάλπες να ψηφίσει, μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον αλλά και ευθύνη. Η ισχυρή λαϊκή εντολή αποτελεί για μας μοναδική ευκαιρία να εκφράσουμε την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών στην Ελλάδα, να της δώσουμε φωνή. Οι πολίτες, που στο παρελθόν παραπλανήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βιώνουν τις συνέπειες της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα απωθούνται από το ολέθριο και διχαστικό δίπολο που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων, μπορούν να βασίζονται στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Τελικά θα έχουμε την επαναφορά ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ πλαισιωμένου και με νέα πρόσωπα; Ποιο είναι το σχόλιό σας σε όσους πολιτικούς αντιπάλους υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο κόμμα, είναι δύσκολο να ανακάμψει;
Στόχος του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη είναι να πλαισιώσει το κόμμα με πρόσωπα νέα, που συνδυάζουν τη φρεσκάδα με την εμπειρία. Με γνώμονα την ενότητα και την αξιοκρατία, ως πολιτικός χώρος θα επιδιώξουμε την αυτοοργάνωση μέσα από τους ανθρώπους που μας στήριξαν σε όλη την περιφέρεια. Επιθυμούμε να διευρύνουμε τη βάση μας, αξιοποιώντας στη διαδικασία αυτή ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τη νέα γενιά. Ανθρώπους που έχουν την αποδοχή της κοινωνίας, που ξεχωρίζουν στον τομέα τους, που είναι αγωνιστές της καθημερινότητας. Όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε ένα νέο κόμμα με γερές ιδεολογικές βάσεις, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί θα αγκαλιάζει τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, γιατί θα εργάζεται για το καλό της χώρας.
Ο δρόμος για την ανάκαμψη της παράταξης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά με συστηματική εργασία, πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα και ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, θα φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι να αποκτήσουμε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.