ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αξιοπρεπή παραμονή των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη
Κοινή δήλωση κοινοβουλευτικού υπεύθυνου Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Γραμματέα του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Χρονόπουλου
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με θλίψη και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνει, όπως οφείλει, ταχεία και ενιαία βούληση να φιλοξενήσει ουκρανούς πρόσφυγες και να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας των Εκτοπισμένων Ατόμων.
Στο αυριανό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Ν. Μηταράκης, η Ελλάδα οφείλει να υποστηρίξει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσωρινή προστασία των προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της τόσο προς τους ουκρανούς πρόσφυγες, όσο και προς τις χώρες που έχουν αναλάβει την ευθύνη να τους υποδεχτούν.
Η κατάσταση όμως αυτή φέρνει εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός μόνιμου, υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρότι ένας τέτοιος μηχανισμός αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας, δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατός λόγω των αντιρρήσεων κυρίως των χωρών του Βίζεγκραντ, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και άλλων.
Και όμως: είναι ακριβώς αυτές οι χώρες που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νέας προσφυγικής κρίσης. Είναι πλέον σαφές πως η διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που αναζητά ευρωπαϊκές λύσεις. Σήμερα, αλλά και αύριο.
Η μέθοδος προστασίας που προτείνει η Επιτροπή αποτελεί ένα μόνο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικότητας. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλει να θέσει επιτακτικά προς τους ομολόγους του την προφανή αναγκαιότητα να καθιερωθεί ένας μόνιμος και υποχρεωτικός για όλα τα κράτη μέλη μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων, στη βάση της αναλογικής κατανομής της ευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.
Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στους Ουκρανούς πολίτες που αυτές τις στιγμές εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους υπό τραγικές συνθήκες. Η Ελλάδα, από κοινού με τα άλλα κράτη μέλη, οφείλει να διασφαλίσει την αξιοπρεπή παραμονή όλων των προσφύγων που καταφθάνουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.