ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Mιχάλης Κατρίνης: ‘’Η κυβέρνηση επιχειρεί να θάψει το θέμα των υποκλοπών’’
Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, στην Ναυτεμπορική TVκαι στην Νικόλ Λειβαδάρη
H χθεσινή επίσκεψη είχε μια ατζέντα θεμάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη. Και προφανώς ξεκινάμε από το θέμα των σχέσεων μας με την Τουρκία οι οποίες δείχνουν να έχουν μια επιδείνωση και μια κλιμάκωση και θα πρέπει να μας θέσει σαν χώρα συνολικά σε εγρήγορση. Ζητάμε από τους εταίρους μας και τους συμμάχους να υπάρχουνε συγκεκριμένες θέσεις, απαντήσεις και αποφάσεις που θα επαναφέρουν την Τουρκία στον δρόμο του διεθνούς δικαίου. Το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και με βάσει το διάγγελμα του προέδρου Πούτιν, οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση και άρα περαιτέρω επιδείνωση και της κατάστασης στην ενεργειακή κρίση και το μείζον θέμα το οποίο αφορά την δημοκρατία, τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και τις χιλιάδες ψηφοφόρους και μέλη του. Αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας όταν αντιλαμβάνεται ότι μία υπηρεσία πληροφορίων μπορεί να παρακολουθεί τον οποιοδήποτε πολιτικό, δημοσιογράφο , δημόσιο πρόσωπο, επιχειρηματία χωρίς όρους, όρια, χωρίς να υπάρχουν λόγοι οι οποίοι είναι πραγματικοί.
Μια εθνική υπηρεσία πληροφορίων που μετατρέπεται σε έναν παρακαμπτικό μηχανισμό και μία κυβέρνηση η οποία εκθέτει την χώρα διεθνώς και μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω ακόμη, δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Όσον αφορά για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής εξήγησε :Oλα τα κόμματα ψήφισαν στο να γίνει εξεταστική επιτροπή πλην της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε παρών. Άρα αυτό έδειξε από την αρχή την διάθεση της κυβέρνησης στην πρόθεση ή μη να διαλευκανθεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση.
Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση , αποτρέπει μάρτυρες από το να μιλήσουν, απειλεί με την έννοια του απορρήτου όσους ξέρουν . Μάλιστα με προειδοποιητικές δηλώσεις που λένε ότι όποιος σπάσει το απόρρητο κινδυνεύει με ποινικές ευθύνες Και φτάνουμε σε καταστάσεις όπου ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης του, αποδεικνύεται πρώτον ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεύτερον ότι το αρχείο που αφορά και την αιτιολογία και το περιεχόμενο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπάρχει και έχει καταστραφεί .
Πρόσθεσε δε με νόημα: Όλα αυτά είναι τεκμήρια ενοχής ενός συστήματος που λειτουργούσε όχι για την εθνική ασφάλεια της χώρας, όχι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά προφανώς, για να παρακολουθεί και να θεωρεί ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κρατάει σε ομηρία πολιτικούς αντιπάλους ή πολιτικά κόμματα.
Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες. Τονίζω ότι στην πρόταση που καταθέσαμε για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, λέμε να αναζητηθούν πολιτικές και άλλες ευθύνες προσώπων ακόμη και του πρωθυπουργού.
Αναφερθείς στο θέμα των εκλογικών συνεργασιών ,σημείωσε: Έχουμε ξεκαθαρίσει, όχι με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά πολύ καιρό πριν, ότι έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτόνομή στρατηγική και ότι δεν προσφερόμαστε ως βοηθητικός κυβερνητικός εταίρος. Εμείς λοιπόν επιμένουμε, ότι βάση της δικής μας πρότασης θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να μας πουν εάν συμφωνούν ή όχι
Συνεχίζουμε λοιπόν την αυτόνομή πορεία ότι και να λένε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία εμείς έχουμε την δική μας στρατηγική και θεωρούμε ότι αυτή θα επιδοκιμαστεί από τους πολίτες το βράδυ των εκλογών.