Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και το ΓΑΝΠ Μεταξά

Published

on

Εκδήλωση για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού συνδιοργάνωσαν από κοινού το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και το ΓΑΝΠ Μεταξά.

Στην εκδήλωση ένας εκ των ομιλητών ήταν ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της αείμνηστης Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

Η τοποθέτηση του κ.Τσούνη:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Υγείας,
Αξιότιμες και Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του ΓΑΝΠ Μεταξά
Ακούγοντας όλους τους προηγούμενους ομιλητές, ήρθαν στο μυαλό μου μνήμες από το παρελθόν. Θυμήθηκα ότι στο Νοσοκομείο Μεταξά είχε νοσηλευθεί ο Γιώργος Γεννηματάς. Ένα νοσοκομείο που είχε επισκεφθεί δύο φορές ως Πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά, τη μία φορά μάλιστα είχε ανακοινώσει από το νοσοκομείο σας το πρόγραμμα του κόμματος μας για την Υγεία και μέτρα για την Ενίσχυση του ΕΣΥ.


Ένα υποστελεχωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας κ. Υπουργέ, που σήκωσε το βάρος της πανδημίας και που χρειάζεται επιτακτικά στήριξη τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογική υποδομή, όχι μόνο λόγια και χειροκροτήματα στα μπαλκόνια. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του Ελληνικού Λαού και είναι η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και η οποία φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα του Γιώργου Γεννηματά. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το οποίο η Φώφη Γεννηματά είχε προτείνει μέτρα στήριξης του με μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών, προσλήψεις πάσης φύσεως προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού), ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του νοσηλευτικού προσωπικού, ενσωμάτωση των εφημεριών του προσωπικού σε συντάξιμα χρόνια και αποδοχές κα πολλά άλλα. Η Φώφη Γεννηματά είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να δωρίσει η Βουλή των Ελλήνων στο ΕΣΥ 50 νέες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19. Μια πρωτοβουλία που αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας και υλοποιήθηκε το 2020.


Επειδή η σημερινή εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στα πλαίσια του της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, θυμήθηκα τον αγώνα που έδινε η Φώφη για να σπάσουν οι γυναίκες αυτό που αποκαλούσε η ίδια ως την «γυάλινη οροφή», ένα νοερό δηλαδή όριο πέραν του οποίου οι γυναίκες δεν μπορούσαν να πάνε παραπάνω. Είτε στην πολιτική είτε στην επιχειρηματικότητα είτε στην κοινωνική ζωή γενικά.

Είχε λάβει γνώση μίας μελέτης, μίας μέτρησης η οποία έλεγε ότι στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας η αποδοχή μίας γυναίκας Αρχηγού ή/και Πρωθυπουργού είχε αποδοχή της τάξεως του 12%, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Κεντροαριστεράς 45% και στον χώρο της Αριστεράς 55%. Ακόμα δηλαδή και στην καλύτερη περίπτωση ένας στους δύο πολίτες δεν ήταν ευνοϊκά διακείμενος να τον κυβερνήσει γυναίκα. Θυμάμαι που για πολλά χρόνια οι δημοσιογράφοι ρώταγαν την Φώφη Γεννηματά αν έλειπε στα παιδιά της και την οικογένεια της, επειδή ασχολιόταν με την πολιτική και πότε προλάβαινε να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς ρόλους που είχε ως σύζυγος, ως μητέρα και ως πολιτικός. Ερωτήσεις που ποτέ κανένας δεν απηύθυνε σε άνδρες συναδέλφους της. Αυτά τα στερεότυπα πολεμούσε η Φώφη και ήλπιζε με το παράδειγμα της να εμπνεύσει και άλλες, πολλές γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά.
Η στάση ζωής λοιπόν της Φ. Γεννηματά ήταν να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει. Ως μητέρα τα παιδιά της και ως πολιτικός τους συνανθρώπους της. Η ίδια νοσούσε από καρκίνο του μαστού αλλά ήθελε να δώσει το παράδειγμα στις άλλες γυναίκες να μην φοβούνται, να πολεμήσουν την ασθένεια με θάρρος, διότι αν δεν ξεπεράσεις τον φόβο δεν έχει αξία η ίδια η ζωή. Ως Πρόεδρος, ως Υπουργός αλλά και ως απλή εθελόντρια πάλευε να πείσει τις γυναίκες να δώσουν βάρος στην πρόληψη. Έλεγε ότι αν φοβάσαι τι μπορεί να σου συμβεί, δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ στα σοβαρά το πρόβλημα σου και θα έχεις νικηθεί ήδη από την αρχή.
Στο πλαίσιο αυτό πήρε το 2016 την πρωτοβουλία και με άλλες 45 γυναίκες βουλευτές από όλα τα κόμματα ζήτησαν να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ψηφιακή μαστογραφία. Αθόρυβα, χωρίς προβολή και τυμπανοκρουσίες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κι αλλιώς σε ένα θέμα που αφορά την Υγεία, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Όπως έλεγε κι η Φώφη, αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνία, χρειάζονται ανθρωπιά.
Η ψηφιακή απεικόνιση έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανάλυσης από την απλή μαστογραφία, άρα και πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες και δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης. Ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός αποδέχθηκε αυτό το αίτημα και η ψηφιακή μαστογραφία καλύφθηκε για τις γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, μόνο όμως γι αυτές τις γυναίκες που θα ζητούσαν οι ίδιες ή οι γιατροί τους αυτήν την παροχή. Δυστυχώς τότε η δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης του μαστού δεν ήταν εφικτή σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Επικράτειας και έτσι πολλές γυναίκες που διέμεναν σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούσαν να επωφεληθούν της συγκεκριμένης ευεργετικής διάταξης, κάτι που είχε αναδείξει και η ίδια η Φώφη Γεννηματά σε ομιλία της στην Βουλή των Ελλήνων. Ελπίζω με το σημερινό πρόγραμμα αυτό το πρόβλημα να λυθεί και να αποδειχθεί ότι είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού πραγματικά για όλες τις Ελληνίδες.
Χαίρομαι πραγματικά που το αίτημα για προληπτικό έλεγχο αποκτά διακομματική δυναμική και η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού με την τιμητική ονομασία «Φώφη Γεννηματά». Ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά έρχεται η Πολιτεία να ειδοποιήσει τον πολίτη για μία παροχή προς αυτόν και όχι για μια υποχρέωση του πολίτη προς το Κράτος. Η αποστολή ενημερωτικού sms σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και σε περίπτωση ανησυχητικού ευρήματος και δωρεάν εξέτασης από αρμόδιο ογκολόγο είναι στα θετικά του προγράμματος. Πιστεύω όμως ότι το ηλικιακό όριο πρέπει άμεσα να κατέβει στα 40 έτη και σε περιπτώσεις βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού κι ακόμα παρακάτω.
Επειδή επικρατεί μία σύγχυση για τα διάφορα προγράμματα πρόληψης πρέπει να πούμε ότι ισχύουν και η παροχή του 2016 για τις ηλικίες 40-60 ετών, για όσες γυναίκες κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας από μόνες τους και το σημερινό πρόγραμμα για τις ηλικίες 50-69 έτη με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας να ενημερώσει τις γυναίκες.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο Πρόγραμμα και σαν οικογένεια ευχαριστούμε πολύ που του δίνεται το όνομα της Φώφης Γεννηματά.

Advertisement
Advertisement