ΓΝΩΜΕΣ
Κώστας Παπαδημητρίου: Ορατό το αδιέξοδο στην πραγματική οικονομία
Γράφει ο Κώστας Παπαδημητρίου*
Κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν ότι η οικονομία περίπου ‘’πετάει΄΄, ότι όλα πάνε καλά, αξιοποιώντας και τη θηριώδη μηντιακή υπεροπλία που διαθέτουν.
Ουσιαστικά ο στόχος τους είναι να συντηρήσουν αυτή την απατηλή εικόνα μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Γιατί και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι τη σύγκρουση με την πραγματικότητα δεν θα την αποφύγουν, αυτό που θέλουν να αποφύγουν είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε χρόνο που δεν θα τους βολεύει.
Τα προβλήματα δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που ήδη ξεπέρασε το 12% και το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Υπάρχουν και χρόνια προβλήματα που αυτή η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να τα αντιμετωπίσει, εκτός ίσως από το να τα κρύψει κάτω από το χαλί.
Αποκαλυπτικό παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια , τα οποία η κυβέρνηση επαίρεται ότι τα μείωσε;
Είναι έτσι; Όχι βέβαια.
Αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να ξεφορτώσει ένα σημαντικό αριθμό δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, πουλώντας τα ( και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές ) στα funds.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κόκκινων δανείων παραμένουν κόκκινα, δηλαδή δεν εξυπηρετούνται.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 85.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2009 και λόγω των μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, πολλά από αυτά είναι αδύνατον πλέον να εξυπηρετηθούν ενώ προκύπτουν τεράστιες και υπέρογκες επιβαρύνσεις για τους δανειολήπτες.
Απέναντι σε ένα πρόβλημα που οδηγεί σε αδιέξοδο 85.000 οικογένειες αλλά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Και όποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλία, όπως η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για την προστασία των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας , αντιμετωπίζει την κατηγορία του λαϊκισμού που του προσάπτει η κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα, είμαστε μπροστά σε μια ζοφερή κατάσταση, το ‘’παγόβουνο’’ είναι μπροστά μας.
-Υπάρχουν οφειλές 260 δισεκατομμυρίων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αν προσθέσουμε σε αυτές και τα 147 δισεκατομμύρια των κόκκινων δανείων φτάνουμε τα 407 δισεκατομμύρια. Και δεν έχουμε συμπεριλάβει σε όλα αυτά τις οφειλές που δημιουργούνται από ακάλυπτες επιταγές αλλά και αυτές που μα μαθηματική βεβαιότητα θα δημιουργηθούν προς τους παρόχους ενέργειας , αφού πολλοί λογαριασμοί θα μείνουν απλήρωτοι.
-Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο, δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα ενώ έχουν αποκλειστεί από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης . Κάποιοι θέλουν μια Ελλάδα μόνο με μεγάλες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, στην οποία δεν υπάρχει χώρος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
-Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Φτάνει να δει κανείς τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το τέλος επιτηδεύματος, η κατάργηση του οποίου συνδέεται με τις θέσεις εργασίας, άρα αποκλείονται ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε:
α) το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ενέργειας ήταν τον Σεπτέμβριο η 3η ακριβότερη, άγγιξε τα 420 ευρώ τη μεγαβατώρα.
β) τα επιτόκια δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα καθίστανται πλέον απαγορευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ξεπέρασε το 5%.
γ) δεν υφίσταται πλέον προστασία πρώτης κατοικίας , έρχονται σωρεία πλειστηριασμών με τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων να είναι ανεξέλεγκτες.
δ) το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε και άλλο και έφτασε πλέον τα 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2022.
ε) Η αναλογία στα δημόσια έσοδα αυξήθηκε υπέρ των έμμεσων φόρων που όλοι γνωρίζουμε ότι πλήττουν τους οικονομικά αδύναμους και όχι τους ισχυρούς.
Αυτή είναι η αλήθεια , αυτή είναι η πραγματικότητα.
Κάποιοι κοιτάζουν μόνο τις επόμενες εκλογές ενώ θα έπρεπε να κοιτάζουν την επόμενη μέρα και τις επόμενες γενιές.
*Ο Κώστας Παπαδημητρίου είναι οικονομολόγος -στατιστικός με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις. Είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κινήματος Αλλαγής. Από το 2017 έως σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.