ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτροπή PEGA: “Φεύγουμε με περισσότερες ερωτήσεις από όσες είχαμε πριν έρθουμε” – Διεθνώς έκθετος ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές
Ακόμα μια είδηση που “δεν έπαιξε” πολύ στα εγχώρια ΜΜΕ, αναδεικνύει το αλαζονικό και συγκεντρωτικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα κάνοντάς την παράδειγμα προς αποφυγή για τις χώρες της Ε.Ε και επιφέροντας ισχυρότατο πλήγμα στην ίδια την Δημοκρατία μας.
Με τον Μητσοτάκη, να είναι “εκτός” εντελώς συμπτωματικά την περίοδο που η επιτροπή PEGA θα ερχόταν στην Ελλάδα, το “σφυροκόπημα” της επιτροπής ήταν ενδεικτικό των δηλώσεων της Ολλανδής ευρωβουλευτού – μέλους της αρμόδιας επιτροπής PEGA:
Η Ολλανδή ευρωβουλευτής, ξεκίνησε το σφυροκόπημα από την εισήγησή της και το συνέχισε σε απαντήσεις που έδωσε αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οπως είπε «δεν βρήκαμε ποιος χρησιμοποιεί το Predator από τη στιγμή που οι αρχές δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα στοιχεία», ρίχνοντας έτσι το πρώτο καρφί στην κυβέρνηση.
Αποδείχθηκε πολύ καλά ενημερωμένη για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο προκειμένου να τον βάλει στη θέση, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και στη σχέση του με τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και τη σχέση του πρώτου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ήταν αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης.
Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Αναρωτήθηκε ρητορικά ποιος είχε όφελος από τις παρακολουθήσεις ανθρώπων, όπως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα και ο Χρήστος Σπίρτζης, τον οποίο χαρακτήρισε «στενό συνεργάτη» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Και συμπλήρωσε: «Οι κ.κ. Μπίτζιος και Λαβράνος επωφελήθηκαν οι ίδιοι από νέα νομοθεσία του 2019 για “ξεπάγωμα” περιουσιακών τους στοιχείων [σ.σ. νομοθέτημα της κυβέρνησης που ερευνούσε ο Θανάσης Κουκάκης]. Ο Μπίτζιος υπήρξε ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Intellexa, κοντά στον Τιλ Ντίλιαν και τον Στάνισλαβ Πέλτζαρ, πρώην νομικό εκπρόσωπο της Krikel. Επίσης και οι τρεις συνδέονται με τη Μάλτα.
»Ο κ. Λαβράνος είναι πιθανότατα ο τελικός επωφελούμενος από την Krikel και από κρατικές συμβάσεις. Μέχρι και την πολύ πρόσφατη αλλαγή του νόμου, υπήρχε ένας εισαγγελέας αρμόδιος να εγκρίνει κατά μέσον όρο 60 αιτήματα παρακολούθησης χωρίς να γνωρίζει ποιος ήταν ο στόχος ή ποιοι ήταν οι λόγοι. Θα το περιέγραφα όχι ως ουσιαστική εφαρμογή δικαστικής επίβλεψης, αλλά άσκηση για το πόσες σφραγίδες μπορεί να βάλει κάποιος».
Από την κριτική της δεν ξέφυγε ούτε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, χαρακτηρίζοντας την έρευνά της στα γραφεία της εταιρείας Intellexa «επιφανειακή», λέγοντας ότι περίμενε να έχει φτάσει σε μεγαλύτερο βάθος, φέρνοντας ως παραδείγματα τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας αλλά και την κατάσχεση των υπολογιστών της.
«Κάποιος θα περίμενε από τις Αρχές να εμπλακούν σε μία πολύ ενεργητική αναζήτηση για τους δράστες ενός τόσο σοβαρού αδικήματος. Δεν βλέπω να υπάρχει μία τέτοια ενεργητική αναζήτηση των δραστών», είπε χαρακτηριστικά.
Και το σφυροκόπημα συνεχίστηκε με την ευρωβουλευτίνα να κάνει λόγο για τη στέρηση από την κυβέρνηση του δικαιώματος των θυμάτων να γνωρίζουν αν παρακολουθούνται (σ.σ. με τη διαβόητη τροπολογία Πικραμμένου) με πρόσχημα την -το είπε στα ελληνικά- «κρατική ασφάλεια», όπως επίσης και για το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής μπλόκαρε την κατάθεση κρίσιμων μαρτύρων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην καταστροφή των φακέλων Ανδρουλάκη – Κουκάκη από την ΕΥΠ, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ελέγξει την Intellexa για να καταλήξει με έμφαση στο εξής: «Το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Εκτός από εθνικές είναι και ευρωπαϊκές εκλογές, αφού όσοι εκλεγούν στην Ελλάδα θα αποφασίζουν και για θέματα της Ευρώπης. Πρέπει να αρθεί ώς τότε κάθε αμφιβολία και κάθε σκιά».
Η κ. Ιν’τ Βελντ στο τέλος της τοποθέτησής της και αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία και ότι «λείπουν πολλά κομμάτια από το παζλ», αναφέρθηκε πως όλα δείχνουν την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Δημητριάδης. «Αν κάνουμε λάθος, καλούμε την κυβέρνηση να μας δώσει τα στοιχεία», είπε.