ΓΝΩΜΕΣ
Κ.Διακογεωργίου: “Το τραύμα της ενεργειακής κρίσης στα μικρά παιδιά”
Γράφει η Κατερίνα Διακογεωργίου*
Ένα περιστατικό που βίωσα πρόσφατα στην τάξη μου από μαθήτρια μου στάθηκε αφορμή για να αναπτύξω το σημερινό αυτό άρθρο για την ενεργειακή κρίση.
Κατά τη διάρκεια στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου και ενώ ήμασταν σε κλίμα γιορτινό με πλησιάζει η μικρή 12χρονη μαθήτρια μου και μου λέει “Κυρία, μπορούμε να ανάψουμε τα φωτάκια στο δέντρο ή μήπως δεν κάνει φέτος γιατί έχουμε ενεργειακή κρίση;”
Η έκπληξη μου από τη δήλωση αυτή ήταν ένα χαμόγελο προς τη μικρή μου μαθήτρια και ο καθησυχασμός μου ότι για μερικές ώρες που θα είμαστε στην τάξη δεν πειράζει, θα ανάβουμε τα λαμπάκια του δέντρου και όταν σχολάμε θα τα σβήνουμε.
Άραγε, έχουμε αναρωτηθεί το τραύμα που έχουμε προκαλέσει στα μικρά παιδιά με τον συνεχή καταιγισμό ειδήσεων για παγκόσμια κρίση, για ενεργειακή κρίση, για πόλεμο, για βία και τόσα άλλα;
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τις πολιτικές σχέσεις, προκαλώντας αναταραχή.
Οι κάτοικοι πολλών πόλεων εντός και εκτός Ελλάδας καλούνται να μειώσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους και να κάνουν πιο σύντομα το μπάνιο τους. Από την κρίση αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια και τα φώτα των Χριστουγέννων. Το μεγάλο πλήγμα της ενεργειακής κρίσης θα το υποστεί ο καθένας που θα επιχειρήσει να στολίσει πολλά φωτάκια στο σπίτι του, αφού πλέον θα το σκεφτεί δίπλα και τριπλά για να το κάνει.
Το γεγονός αυτό θέτει το ερώτημα αν είναι πρόθυμοι οι καταναλωτές να δουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και τα πορτοφόλια τους να εκτοξεύονται στα ύψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που είναι η πιο «ευτυχισμένη γιορτή του χρόνου» για μικρούς και μεγάλους.
Καθώς λοιπόν το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να παραμείνει κυρίαρχο στα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο νοικοκυριό τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα λόγω της ανάγκης για θέρμανση, το ΠΑΣΟΚ επιμένει σταθερό στις προτάσεις του για εναλλακτική πολιτική από αυτήν που προτείνει η Κυβέρνηση.
Στις προτάσεις του θέτει για πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας συνολικότερα επαναλαμβάνει ότι πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, ώστε η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους να έχει αλυσιδωτή επίπτωση στην αποκλιμάκωση του κόστους αγαθών και υπηρεσιών.
*Κατερίνα Διακογεωργίου
B.Ed, M.Sc, M.Ed
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης