Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Αν.Σιμητροπούλου: “Η Κυβέρνηση σκοτώνει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας”

Published

on

Γράφει η Αναστασία Σιμητροπούλου, Αν.Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισαν με το νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή να οδηγήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε έναν αργό, αλλά βέβαιο θάνατο. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η συντηρητική παράταξη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει και η Κυβέρνηση του πατέρα του τωρινού πρωθυπουργού πριν από τρεις δεκαετίες. Βέβαια τότε, η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία είχε επαναφέρει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας καταργώντας τις όποιες παρεμβάσεις είχε επιχειρήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Διαχρονικά ο δημόσιος χαρακτήρας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη ήταν ένας τομέας στον οποίο γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή η διαφορά ιδεολογίας, ανάμεσα στη συντηρητική και τη δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί ήθελε και είχε ως όραμα την δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας και περιοχής κατοικίας τους. Ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς έδωσε σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα υγείας του, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και άγχος οικονομικό.

Το Ε.Σ.Υ. ήταν μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και τομές των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια δημιουργίας του Κοινωνικού Κράτους που ζητούσε η ελληνική κοινωνία ψηφίζωντας την αλλαγή το 1981. Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κεφαλαιώδους σημασία στοιχείο στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Το πρόβλημα της υποπληρωμής των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. δεν λύνεται με το να τους δίνεις τη δυνατότητα – και μάλιστα όχι σε όλες τις ειδικότητες – εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται δεδομένα αθέμιτου ανταγωνισμού, απέναντι και στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι επέλεξαν να επενδύσουν σε χρήματα και χρόνο για τη δημιουργία των δικών τους ιδιωτικών ιατρείων. Οι μόνοι ισχύονται είναι τα μεγάλα ιδιωτικά funds στην υγεία που θα μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό με χαμηλό κόστος.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα του Ε.Σ.Υ. πρέπει να είναι τα σύγχρονα και λειτουργικά νοσοκομεία, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος, η ύπαρξη ισχυρών δομών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, η έμφαση στην στελέχωση των δομών της υγείας σε νησιά και περιφέρεια και η βοήθεια προς τον νέο επιστήμονα, τον νέο γιατρό, να βρει τη θέση του στον χώρο της υγείας. Το Ε.Σ.Υ. πρέπει να ενισχυθεί για να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν σε όλους τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται και την ισότιμη πρόσβαση του πολίτη σε κάθε υπηρεσία του.

Η πρόσφατη πανδημία απέδειξε ότι το Ε.Σ.Υ. είναι ο βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας βοηθώντας την κοινωνία, παρά τις ελλείψεις του, να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Ανέδειξε όμως και την ανάγκη για διαρκή ισχυροποίηση του Ε.Σ.Υ. σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Το ταμείο ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι πόροι για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές και δεν πρέπει η προοπτική αυτή να περάσει ανεκμετάλλευτη. Το Νομοσχέδιο για την υγεία που έφερε η Κυβέρνηση έρχεται σε μία περίοδο που εγείρει ερωτηματικά. Με ένα σύστημα δημόσιας υγείας που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την στήριξή μας, με τις λίστες αναμονής για εξετάσεις και χειρουργεία να μεγαλώνουν συνεχώς, με το υγειονομικό προσωπικό κουρασμένο και επιβαρυμένο από την τριετία της πανδημίας και τις κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές στα όριά τους, η Κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει την κερκόπορτα για τον τερματισμό του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας.

Advertisement