ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ.Κεφαλίδου:«Άμεση ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων για την υποστήριξη των μαθητών με προβλήματα υγείας»
Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου, Βουλευτή Δράμας και Υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συνυπογεγραμμένη από τον Απόστολο Πάνα, βουλευτή Χαλκιδικής και Υπεύθυνου Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με θέμα: «Άμεση ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση για την υποστήριξη των μαθητών με κινητικές, μαθησιακές ανάγκες και προβλήματα υγείας».
Με αφορμή τα πολλαπλά, πολύπλευρα και πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος σήμερα, τόσο σε σχολεία της Ειδικής όσο και Γενικής Εκπαίδευσης, σε σχέση με τις ανάγκες υποστήριξης των μαθητών που έχουν προβλήματα υγείας ή αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την έξαρση περιστατικών βίας σε σχολεία Γενικής εκπαίδευσης, προβλημάτων συμπεριφοράς, αυτοκτονιών κλπ., τις τραγικές συνέπειες και τα μαθησιακά κενά για τους μαθητές/τριες από τη δίχρονη σχεδόν διακοπή της φυσικής λειτουργίας των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί καλούνται, μέσα σε ένα εξαιρετικά ανασφαλές εργασιακό περιβάλλον, να αντιμετωπίσουν μία νέα πρωτόγνωρη, θλιβερή και δυσχερή κατάσταση. Τα σχολεία χρειάζονται υποστήριξη και ενίσχυση, διότι προέχει η ομαλή και ασφαλής λειτουργία τους και η σωματική και ψυχική υγεία όλων, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Τα Ειδικά Σχολεία αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η φοίτηση των μαθητών ΑμεΑ. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον τύπο, όπως το Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, όπου καταγγέλλεται ότι υπάρχουν ελλείψεις από πέρυσι που δεν έχουν καλυφθεί, ενώ μητέρες αναγκάζονται να αφήνουν τις δουλειές τους και να βρίσκονται για ώρες έξω από το σχολείο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά εάν παραστεί ανάγκη. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Νέου Ηρακλείου Αττικής όπου υπάρχει μόνο μία σχολική νοσηλεύτρια και δύο μέλη ΕΒΠ για τρία πολυπληθή τμήματα, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου μητέρα μαθητή ΑμεΑ πηγαίνει μαζί με τον γιο της στο σχολείο, λόγω έλλειψης ΕΒΠ.
Η άμεση ενίσχυσης των σχολείων με ειδικότητες ΕΕΠ και ΕΒΠ είναι πλέον βασική προϋπόθεση για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, και ως εκ τούτου καθίσταται άμεση ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ σε Γενική και Ειδική Εκπαίδευση.
Επειδή σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το Αυτοτελές Τμήμα ΕΕΠ-ΕΒΠ του Υπουργείου Παιδείας, έπειτα από αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, διαφαίνεται απόλυτα η ανάγκη σύστασης νέων οργανικών θέσεων καθώς έχουμε: Στο σύνολο μόνιμων μελών ΕΕΠ/ΕΒΠ 1.707, το σύνολο των αναπληρωτών μελών ΕΕΠ/ΕΒΠ είναι 5.773. Από τα λειτουργικά κενά (βάση των προσλήψεων αναπληρωτών) προκύπτουν επίσης 1.402 κενά σε ΣΜΕΑΕ σε ΕΕΠ/ΕΒΠ με μόλις 530 κενές οργανικές θέσεις. Καθώς και 669 κενά σε ΚΕΔΑΣΥ με 0 αριθμό μόνιμων διορισμών από το 2019.
Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:
- Είναι στις προθέσεις σας η αύξηση των οργανικών θέσεων για ΕΒΠ, ΕΕΠ και Σχολικούς Νοσηλευτές/τριες στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και κάλυψη αυτών με όλες τις ειδικότητες για την υποστήριξη των μαθητών με κινητικές, μαθησιακές ανάγκες και προβλήματα υγείας, λαμβάνοντας υπόψην ότι υπάρχουν 1.500 πάγιες λειτουργικές ανάγκες με μόλις 530 οργανικά κενά;
- Προτίθεστε να δημιουργήσετε τις απαραίτητες και αναγκαίες οργανικές θέσεις για Σχολικούς Νοσηλευτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ για κάθε σχολείο Γενικής Εκπαίδευσης, για την υποστήριξη των μαθητών με κινητικές, μαθησιακές ανάγκες και προβλήματα υγείας;
- Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες ΕΕΠ στα ΚΕΔΑΣΥ και άμεση κάλυψη αυτών με μόνιμο προσωπικό, καθώς από το 2019 δεν έχει γίνει κανένας μόνιμος διορισμός και στην πλειοψηφία λειτουργούν με αναπληρωτές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρά Κεφαλίδου
Απόστολος Πάνας