Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Στέφανος Παραστατίδης – “Η Σοσιαλδημοκρατία διαθέτει το know-how του σύγχρονου ρόλου του κράτους”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον Μπάμπη Καραγεωργίου ο Στέφανος Παραστατίδης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

“Η αλλαγή βασικών δομών του πολιτικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός, η καταπολέμηση της συστημικής διαφθοράς είναι κάποια από τα μέσα για αλλαγή και το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης μπορεί να τα αξιοποιήσει καθώς διαθέτει το know-how του σύγχρονου ρόλου του κράτους. “ τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Παραστατίδης.

Σχετικά με την υπόθεση Καϊλή και το πλήγμα που δημιουργεί στο πολιτικό σύστημα ανέφερε ότι “το ζητούμενο δεν είναι κάθε φορά να δείχνουμε ο ένας τον άλλον καθώς αυτό σφραγίζει το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική αλλά να συμβάλλουμε πολιτικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου” και έθεσε ως λύση σε τέτοια φαινόμενα την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Σχετικά με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Υγείας για το Ε.Σ.Υ, ο Στέφανος Παραστατίδης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως “ο νόμος, πλέον, του ΕΣΥ, σε μία φράση, είναι κατ΄εμέ η νομιμοποίηση του σαθρού

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη :

1.“ Ένα κράτος που δεν διαθέτει τα μέσα για αλλαγή, στερείται τα μέσα για επιβίωση” είχε πει ο Ιρλανδός πολιτικός ηγέτης, Έντμουντ Μπεργκ. Ποιά είναι κατά την προσωπική σας άποψη αυτά τα μέσα; Μπορεί το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης να τα προσφέρει;


Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση. Ας δούμε πρώτα τι πραγματικά εμποδίζει την «όποια» αλλαγή. Στο ιδεολογικό πεδίο είναι η συντήρηση, συνεπικουρούμενη από αναχρονιστικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις και οι ισχυρές δομές που τις υπηρετούν. Στο πολιτικό πεδίο είναι οι κλειστοί θεσμοί των «ατελών» δημοκρατιών που  παράγουν και αυξάνουν τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και καταλήγουν, νομοτελειακά, σε πολιτικό αδιέξοδο. Και βεβαίως, η όποια -βίαιη- αλλαγή δεν συνεπάγεται απαραίτητα και πορεία προς το καλύτερο· εκεί υπάρχει η διάκριση μεταξύ στείρας αντίδρασης και πραγματικής ανανέωσης.  Τέλος, στο κοινωνικό πεδίο είναι οι κλειστές κοινωνίες, αυτές που τρέφονται από ρατσισμό, μισαλλοδοξία και φτιάχνουν τον ουρανό τους με δόγματα, ταμπού και προκαταλήψεις.Στις «ατελείς» δημοκρατίες όπως αυτή στη χώρα μας, έχουμε ένα κράτος αιχμάλωτο πελατειακών αντιλήψεων και εξαρτήσεων. Έτσι, οι δυνάμεις της συντήρησης κερδίζουν τις περισσότερες μάχες και έρχεται μία στιγμή που απαιτείται η Αλλαγή Παραδείγματος για να υπερβούμε τις στείρες συγκρούσεις μηδενικού αθροίσματος, ειδάλλως εισερχόμαστε σε φαύλο κύκλο. Η αλλαγή βασικών δομών του πολιτικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός, η καταπολέμηση της συστημικής διαφθοράς είναι κάποια από τα μέσα για αλλαγή και το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης μπορεί να τα αξιοποιήσει καθώς διαθέτει το know-how του σύγχρονου ρόλου του κράτους. Όμως, ως φιλοσοφία, είναι η ανοιχτή διακυβέρνηση (ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία) αυτή που παρέχει το περιβάλλον στο κράτος για αλλαγή. Κατά συνέπεια, αυτό απαιτεί σύγκρουση με το «κλειστό», δηλαδή το συμφέρον των λίγων.
Θα προσθέσω δε, άλλη μία ρήση του Έντμουντ Μπεργκ που συνειρμικά μου έρχεται στο μυαλό και είναι σίγουρα κρίσιμη: «Η υπομονή μας θα πετύχει περισσότερα από τη δύναμή μας».

Advertisement

2.Το θέμα των ημερών δεν είναι άλλο από την σύλληψη της μέχρι πρότινος Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύας Καϊλή. Θεωρείτε ότι αυτό το θέμα θα επηρεάσει την πορεία του Κινήματος; Πως θα οι πολίτες θα ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική;


Αναμφίβολα, κάθε φαινόμενο διαφθοράς επηρεάζει αρνητικά την πολιτική ζωή του τόπου. Και βεβαίως ιεραρχούνται οι ευθύνες. Όμως το ζητούμενο δεν είναι κάθε φορά να δείχνουμε ο ένας τον άλλον καθώς αυτό σφραγίζει το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική αλλά να συμβάλλουμε πολιτικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Η πολιτική διαφθορά δεν περιορίζεται μονάχα στη δωροδοκία, την υπεξαίρεση, τον χρηματισμό. Διαφθορά είναι και ο εκβιασμός, ο νεποτισμός, οι διορισμοί των ημετέρων. Η διαφθορά δεν έχει μονάχα τη νομική διάσταση. Υπάρχει και η νόμιμη αλλά μη ηθική διαφθορά, όπως αυτή των προσλήψεων σε μη αναγκαίες εργασιακές θέσεις, των περιττών έργων, των προνομίων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε μεγάλους επιχειρηματίες. Όπως επίσης υπάρχει και μία τρίτη διάσταση της διαφθοράς, σε κράτη με «κλειστούς» θεσμούς· η συστημική διαφθορά, δηλαδή η πολιτική παρέμβαση για τη νομιμοποίηση ενεργειών που αφορούν σε φαινόμενα διαφθοράς ή δημιουργούν νέες εστίες. Επαναλαμβάνω: η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν θα προκύψει μέσα από αλληλοκατηγορίες και ηθικολογίες. Χρειάζεται να συμφωνηθεί ένα σχέδιο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να εστιάσει σε 4 κύριες παραμέτρους: τον θεσμικό διαχωρισμό κράτους-κόμματος, τα θεσμικά αντίβαρα, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.Ακόμη, έχει σημασία ποιες πολιτικές δυνάμεις συνέβαλλαν ουσιαστικά στην αντιμετώπισης της διαφθοράς στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν ένα κόμμα θεσμοθέτησε πολλές πτυχές αντιμετώπισης της διαφθοράς, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ΑΣΕΠ, ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, η αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος είναι κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Καλό είναι και τα υπόλοιπα κόμματα να μας υποδείξουν έστω μία δική τους θεσμική παρέμβαση ουσίας. Διότι, τα υπόλοιπα περί καθαρών και διεφθαρμένων, έχουν ως στόχο τον αποπροσανατολισμό και όχι την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία χρησιμοποιούν επικοινωνιακά για κομματικό όφελος και εις βάρος της χώρας.

3.Πριν από λίγες ημέρες είδαμε την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για το Ε.Σ.Υ. Ως γιατρός του Ε.Σ.Υ ποιά είναι η οπτική σας;


Ο νόμος, πλέον, του ΕΣΥ, σε μία φράση, είναι κατ΄εμέ *η νομιμοποίηση του σαθρού*. Από τη μία, η αδυναμία πραγματικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια υπέρ του πολίτη και υπέρ της θωράκισης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και από την άλλη, ο ιδεολογικός συντηρητικός δόλος απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, έφεραν την υγεία σε αδιέξοδο και οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση ενός πολύ σημαντικού δημοσίου αγαθού.
Ευθύνη και αποστολή μίας κυβερνώσας σοσιαλδημοκρατίας είναι η προαγωγή της υγείας, η αντιμετώπιση της ασθένειας και η οικονομική προστασία των ασθενών και των οικογενειών τους από το υγειονομικό κόστος. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να επαναθεμελιώσουμε ξανά το Ε.Σ.Υ. και αυτό είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για το ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνουμε. 

4.Κιλκίς, ο τόπος μας. Ποιό είναι με λίγα λόγια το όραμά του Στέφανου Παραστατίδη για τον τόπο; 


Tο Κιλκίς χρειάζεται εξωστρέφεια, περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες του, ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, πίστη στις δυνατότητές του. Το όραμά μου είναι αυτό μίας ανοιχτής και δίκαιης κοινωνίας, χωρίς δόγματα, ταμπού, στερεότυπα και προκαταλήψεις, μίας κοινωνίας της συμπερίληψης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Αυτό είναι το όραμα μου για το Κιλκίς, αλλά δεν θα πετύχω τίποτα αν παραμείνει μόνο δικό μου. Στόχος είναι να ενεργοποιήσω όσους έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα κοινά και, λόγω απογοήτευσης, απέχουν, να κινητοποιήσω νέες δυνάμεις που απαξιώνουν την πολιτική και να εντάξω σε μία κοινή προσπάθεια όσους συμπολίτες μας βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο. Μπορεί το Κιλκίς να τα καταφέρει; Αν τα καταφέρει το Κιλκίς, σημαίνει ότι μπορεί να τα καταφέρει και η Ελλάδα.

5.Κατά πόσο θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις οι συνεχόμενες αποκαλύψεις στην υπόθεση των υποκλοπών; Πως είδατε την πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή;

Advertisement


Η υπόθεση των υποκλοπών είναι βέβαιο ότι επηρεάζει τις εξελίξεις. Από τη δημόσια συζήτηση, περιλαμβανομένης και αυτής στη βουλή, φαίνεται δυστυχώς ότι το θέμα παίρνει διαστάσεις περισσότερο με την οπτική του συμφέροντος ή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών παρά με την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Και αυτό δεν είναι καλό δείγμα για την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό είναι το μείζον εθνικό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όποιος δεν το βλέπει ή το αποσιωπά, καθίσταται συνένοχος μίας διολίσθησης στον περισσότερο έλεγχο, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία της εξουσίας.Οι υποκλοπές δεν τελείωσαν. Ούτε θα τελειώσουν μέχρι να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι και να λάμψει η αλήθεια. Και αυτή είναι η δική μας ευθύνη. Και είναι ευθύνη όλων.