Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Η Σοσιαλδημοκρατία και θέλει και μπορεί

Published

on

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου

Η Σοσιαλδημοκρατία είναι συνυφασμένη με τις μεγαλύτερες, τεκτονικές αλλαγές που έχει δει ο κόσμος στην νεότερη ιστορία, όντας ένα από τα μακροβιότερα και αποδοτικότερα συστήματα διακυβέρνησης και πολιτικής αντίληψης, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο.


Μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές και πολλές φορές τοξικό για την κοινωνία περιβάλλον το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης είναι η απάντηση στην κατάπτωση των Θεσμών, του κοινωνικού κράτους και της ποιότητας της Διακυβέρνησης.


Η Σοσιαλδημοκρατία ξέρει τον τρόπο και το έχει αποδείξει.


Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν και όπου ανέλαβαν την διακυβέρνηση παρατάξεις με σημαντικό έως έντονο το σοσιαλδημοκρατικό στοιχείο – με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών – είχαν προωθήσει σημαντικές αλλαγές. Κάτι σχεδόν αντίστοιχο και λέω «σχεδόν», καθώς οι διεργασίες στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πολιτικής σκέψης ήταν αρκετά διαφορετικές λόγω διαφόρων τοπικών χαρακτηριστικών, συνέβη και στην Ελλάδα.


Η Σοσιαλδημοκρατία, άλλωστε εκφράστηκε και εκφράζεται έως και σήμερα από την Δημοκρατική Παράταξη, την οποία ιστορικά εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ.


Άλλωστε η ίδια η ιστορία έχει δείξει ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, των Θεσμών, την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, της Εκπαίδευσης έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ισότητα των Φύλων, ίδρυση και θεμελίωση του ΕΣΥ, Διαύγεια είναι μόνο ένα κομμάτι αυτών των αλλαγών.

Advertisement


«Ένα κράτος που δεν διαθέτει τα μέσα για αλλαγή, στερείται τα μέσα για επιβίωση» είχε πει ο Ιρλανδός ηγέτης Έντμουντ Μπεργκ. Τα μέσα για την αλλαγή ακόμα και σε ένα κράτος που δεν τα διαθέτει, μπορεί να τα προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης, γιατί πολύ απλά διαθέτει την τεχνογνωσία.


Πριν κάποια χρόνια στην σκιά της κρίσης του 2008,κάποιοι θεώρησαν ότι η Σοσιαλδημοκρατία θα εκλείψει οριστικά, αλλά οι ανάγκες των πολιτών οδήγησαν στην ολική επαναφορά της. Σημαντικά παραδείγματα η ανάληψη της εξουσίας από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στην Ισπανία υπό τον Πέδρο Σάντσεθ και στην Πορτογαλία το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Αντόνιο Κόστα, κυβερνήσεις που έχουν ήδη επιτύχει σημαντικές τομές.


Η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί και εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών πάντα με το πολίτη στο επίκεντρο.

Advertisement