Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κηδεία Γλύξμπουργκ: “Φρούριο” το κέντρο της Αθήνας – “Έπεσε” το “κεντρώο” προσωπείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο νόμος περί “παραποίησης εθνικού συμβόλου”

Published

on

Η αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικό σχέδιο για την ασφάλεια των 187 προσκεκλημένων στην κηδεία του τέως βασιλιά, ενώ ιδιαίτερη επιμέλεια υπάρχει για τη μεταφορά της σορού και των καλεσμένων, από τη Μητρόπολη στο Τατόι, όπου και θα γίνει η ταφή στους βασιλικούς τάφους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα λάβει χώρα η εξόδιος ακολουθία, θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους 187 προσκεκλημένους που θα έχουν ονομαστικοποιημένη πρόσκληση. Περιμετρικά του ναού αστυνομικοί θα δημιουργήσουν κλοιό ασφαλείας. Συνολικά πέντε drones θα πετούν στον αττικό ουρανό και θα δίνουν –μαζί με δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.- εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται σε επιφυλακή –για παν ενδεχόμενο- άντρες της ΕΚΑΜ, όπως και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ.

Στην τελετή θα παραστούν μέλη των εν ενεργεία βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συνδέσμους άλλων χωρών, προκειμένου να έχουν εικόνα για την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στην Αθήνα και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες άφιξης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και για τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, με στόχο να μην προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης. Αναμένεται να κλείνουν δρόμοι για τη μετακίνηση των προσκεκλημένων, ενώ επιδίωξη της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποδίδονται ξανά στην κυκλοφορία το συντομότερο δυνατό για να μη διαταράσσεται περαιτέρω η κυκλοφορία. Επί ποδός θα βρίσκονται υπηρεσίες όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική, ενώ θα αξιοποιηθεί το πληροφοριακό δίκτυο για να αποτραπούν τυχόν «παρατράγουδα».

Στην Αθήνα θα βρίσκονται όμως και οι πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών, που θα συνοδεύουν τους προσκεκλημένους σε κάθε τους βήμα. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι θα επιτηρούν από ταράτσες κτιρίων χωρίς να είναι διακριτοί.

Τι ορίζει ο ποινικός κώδικας για την χρήση σημαίας (για παράδειγμα σημαία με το βασιλικό σύμβολο)

Σύμφωνα με το άρθρο όποιος για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Αντίστοιχη διάταξη είναι το άρθρο 155 του Ποινικού Κώδικα για σημαία ή έμβλημα ενός ξένου κράτος. Η διάταξη του άρθρου 181 ΠΚ αρχικώς είχε παράτιτλο ”περιύβριση της αρχής και συμβόλων” και είχε δύο παραγράφους. Με την παράγραφο 1 προστάτευε το κύρος δημόσιας, δημοτικής κτλπ αρχής και με την παράγραφο 2 τα εμβλήματα της κυριαρχίας του κράτους. Με το άρθρο 33 του ν. 2172/1993 η διάταξη αντικαταστάθηκε, όπως έχει σήμερα με απάλειψη της παραγράφου 1. Ήδη δηλαδή η πράξη της περιύβρισης αρχής κατέστη ανέγκλητη και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 θα πρέπει να μην γίνεται κατηγορία ή να παύει οριστικά η δίωξη για τις πρότερον τελεσθείσες πράξεις. Η προσβολή των συμβόλων της εξουσίας αποτελεί προσβολή αυτής ταύτης της εξουσίας, όχι ως υλικής, αλλά ως ηθικής δυνάμεως επιβολής, δεδομένου ότι η αξία και η δύναμη των συμβόλων είναι αποκλειστικά ηθική Στοιχεία του εγκλήματος του άρθρου 181 του ΠΚ είναι: α) αφαίρεση , καταστροφή, παραμόρφωση ή ρύπανση της επίσημης σημαίας της Ελλάδας ή εμβλήματος κυριαρχίας αυτής. Σημαία είναι το βασικό σύμβολο κυριαρχίας ενός κράτους, προστατεύονται όμως και τα λοιπά εμβλήματα αυτού όπως στέμματα, θυρεοί, σφραγίδες κτλπ. Ως αφαίρεση νοείται η άρση της κατοχής ή η απομάκρυνση ή η υποστολή της σημαίας ή η επικάλυψη της με ύφασμα κτλπ , ως καταστροφή – παραμόρφωση ή ρύπανση νοιείται η φθορά. Δεν απαιτείται την σημαία ή το σύμβολο να αφαίρεσε οπωσδήποτε από την κατοχή του κράτους ή των αρχών ο δράστης, αλλά αρκεί να περιήλθε κατά οποιονδήποτε τρόπο στην κατοχή του, λ.χ. να τα προμηθεύτηκε ή και να τα κατασκεύασε ο ίδιος.  Οι πράξεις αυτές δεν απαιτείται να τελούνται δημόσια μετά την απάλειψη της λέξης αυτής από το άρθρο αυτό με τον νόμο 1738/1987.  Εμβλήματα κυριαρχίας του κράτους είναι η μεγάλη σφραγίδα του κράτους και το εθνόσημο, οπουδήποτε και αν υπάρχουν, λ.χ. στα σύνορα, στο πηλίκιο των στρατιωτικών κτλπ.

Advertisement

Όσον αφορά τον δόλο και τον σκοπό του δράστη : Απαιτείται ο δράστης να ενήργησε με τη γνώση ότι πρόκειται για σημαία ή έμβλημα κυριαρχίας του Ελληνικού κράτους και να ενήργησε με το σκοπό της εκδήλωσης μίσους (δηλαδή εχθρικής διάθεσης) ή περιφρόνησης (δηλαδή προσβολής αξιοπρέπειας) προς το Ελληνικό κράτος. Ο σκοπός αναφέρεται στα υποκειμενικά στοιχεία της πράξεως στην οποία και προσδίσει υπερχειλή υποκειμενική υποόσταση.