ΓΝΩΜΕΣ
Πέτρος Λεκάκης: Κοινωνικό Κράτος σημαίνει ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας
Γράφει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης
Ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται Κοινωνικό, δεν μπορεί παρά να θέτει το θέμα της υγείας ψηλά στην ατζέντα του. Αυτό έκανε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, το 1983, ιδρύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη σπουδαιότερη και αποτελεσματικότερη πολιτική υγείας, μόλις στο μέσον την πρώτης της περιόδου διακυβέρνησης και αποδεικνύοντας στην πράξη την πρόθεσή του να φέρει την Αλλαγή στην ελληνική κοινωνία δημιουργώντας ένα κράτος πρόνοιας με ισχυρό πλέγμα στήριξης για όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως.
Το ΕΣΥ, στα 40 χρόνια λειτουργίας του, παρά τις αδυναμίες και παθογένειες του, δικαίωσε τη λειτουργία του και τον εμπνευστή και θεμελιωτή του, τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, προσφέροντας δωρεάν ιατρική κάλυψη σε χιλιάδες, εκατομμύρια Ελλήνων. Συμπολίτες μας, ανάμεσά τους οι πατεράδες, οι μανάδες, τα παιδιά πολλών από εμάς, που διαφορετικά θα ήταν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υγείας τους μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα επιλογής ενός ιδιώτη γιατρού ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος.
Δυστυχώς, τα θεμέλια αυτού του σπουδαίου οικοδομήματος , «μεγάλο οχυρό στη μάχη της Ελληνικής κοινωνίας με την πανδημία του κορωνοϊού», όπως το αποκάλεσε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, κόρη του Γιώργου Γεννηματά και πρόεδρος του Κινήματος μέχρι τη δική της πρόωρη αποδημία, αποδυναμώνονται, πλέον, με την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου 4999/2022 της Νέας Δημοκρατίας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ακυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, δρομολογώντας τη διάλυσή του και ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του, μετατρέποντας την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπορευματικό είδος προς αποθησαύριση κέρδους και εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι αποφασισμένο να τιμήσει την ιστορική και πολιτική του παρακαταθήκη. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πάψει ποτέ να υπερασπίζεται τον καθολικό και δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προτείνοντας μέτρα που το ενδυναμώνουν, διορθώνοντας τις όποιες αστοχίες και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα και που το αναγεννούν, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, διασφαλίζοντας πάντα τη βασική αρχή της ίδρυσής του: το δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του θέση και τον τόπο διαμονής του, για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα.
Στο πνεύμα αυτό η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως τις αποτύπωσε ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, συνίσταται στις εξής αλλαγές-παρεμβάσεις:
– Ανάπτυξη του τομέα της δημόσιας υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
– Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
– Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία.
– Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
– Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
– Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.
– Η Υγεία στα νησιά.
– Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.
– Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.
Το δίκτυο υποδομών υπάρχει, όπως και οι πηγές χρηματοδότησης για εκείνον που είναι αποφασισμένος να τις αξιοποιήσει, και το επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τις δομές του ΕΣΥ είναι άριστα εκπαιδευμένο και χαίρει της εκτίμησης όλων των χωρών της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποφασισμένο: η περίθαλψη θα παραμείνει δημόσια και διαθέσιμη για όλους και όχι προνόμιο για τους λίγους.