Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ οι Ευρωσοσιαλιστές φέρνουν στην Ευρωβουλή τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Published

on

Tο ζήτημα της διάβρωσης του Κράτους Δικαίου  στην Ελλάδα και την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, θέτει μετά από αίτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το εν λόγω θέμα εισάγεται προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας των ευρωσοσιαλιστών.

Η συζήτηση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 

Προς ενημέρωση σας, η χθεσινή ανακοίνωση των S&D:


Τι ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:

Για την Οικονομία:


Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας συνεχώς νέες προκλήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε γρήγορα με κοινές πολιτικές και πυξίδα την αλληλεγγύη. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους πολίτες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

Advertisement


Με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά,
-Με τη φορολόγηση των απροσδόκητων υπερκερδών τραπεζών και ενεργειακών εταιρειών, μια πολιτική την οποία το ΠΑΣΟΚ έθεσε πρώτο στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση στη συνέχεια του κοινωνικού κράτους


-Με προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, μια πολιτική για την οποία είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα καθώς το κόστος κατοικίας είναι δυσβάσταχτο. Το 2019, το 65% των ατόμων που ενοικίαζαν το σπίτι τους, έπρεπε να πληρώσουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους σε έξοδα στέγασης.


Σχετικά με την ενίσχυση της οικονομίας και μία κοινή απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων: Τονίζουμε το κοινό. Χρειαζόμαστε κοινά οικονομικά εργαλεία, με ευρωπαϊκά χρήματα, και όχι μόνο δάνεια. Είχαμε μια παρόμοια πρόταση όταν το Next Generation EU ήταν υπό διαπραγμάτευση, αλλά τελικά χάθηκε στην πορεία. Θα μπορούσε να είναι η βάση ενός νέου εργαλείου. Η απλή χαλάρωση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορεί να είναι η λύση, καθώς τα ισχυρά κράτη έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι ανισότητες μεταξύ των κρατών- μελών.
Γι’ αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας με πρόσθετη χρηματοδότηση για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα.

Για το θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού:


Ο κανόνας της πρώτης χώρας εισόδου δεν λειτουργεί. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», με ένα υποχρεωτικό σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών. Oι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την επίτευξη συμφωνίας και την υιοθέτηση ενός πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Advertisement