ΓΝΩΜΕΣ
Νίκος Μποζιονέλος: Θα συναινούσε σε συγκυβέρνηση με τον ανεπιθύμητο κουρασμένο;
Ο Νίκος Μποζιονέλος εξηγεί τον ρόλο Καραμανλή και το ερώτημα που ίσως κληθεί να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ
Αν και το να διαβάζεις το «αποχώρηση Καραμανλή από τη Βουλή» σε αναγκάζει να αναρωτηθείς αν όντως ο «λαοπρόβλητος» ήταν μέλος του Κοινοβουλίου όλα αυτά τα χρόνια, η άρνησή του να κατέλθει στις προσεχείς εκλογές δεν είναι απλά μια είδηση.
Δεν θα μπορούσε να είναι απλά μια είδηση: αν και πρόκειται για τον επικεφαλής της κυβέρνησης που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και έφερε στην Ελλάδα το ΔΝΤ και τα μνημόνια, δεν παύει να μιλάμε για πρώην πρωθυπουργό.
Αλλά πρόκειται και για μια είδηση που φέρνει, κι όμως, το ΠΑΣΟΚ και προ των ευθυνών του αλλά και απολογούμενο στην ίδια του την ιστορία.
Θεωρεί, και ορθώς, ή όχι ο λαός του κινήματος ως την κυβέρνηση Καραμανλή ως αυτή που διέλυσε τη χώρα οικονομικά; Δεν είναι απλά γιωργοπαπανδρεϊκό αφήγημα, είναι η αλήθεια. Γνωστά, και γραμμένα προ καιρού από τούτη εδώ τη στήλη, τα (τραγικά) πεπραγμένα της περιόδου 2004-09. Το πανίσχυρο, τότε, ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία, είδε τα ταμεία άδεια, πανικοβλήθηκε και εν μέσω κρίσης, λαϊκής αποδοκιμασίας αλλά και ξεδιάντροπης εσωκομματικής, βενιζελικής αντιπολίτευσης στράφηκε στο ΔΝΤ. Και μετά ήρθαν τα μνημόνια που, ως αποδείχθηκε, έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να βρει τον, persona non grata για το κίνημα, Καραμανλή, μπροστά του. Είτε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2025, είτε… σύντομα. Αρκετά πιο σύντομα.
Αυτοδυναμία, όσο κι αν ο συστημικός μιντιακός κόσμος σπρώχνει προς τα εκεί, δεν πρόκειται να υπάρξει τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Οπότε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα δοθούν εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Αρχικά στη ΝΔ, που λογικά θα είναι πρώτο κόμμα και θα ψάξει για… εταίρους, και κατόπιν στον ΣΥΡΙΖΑ. Που, πέρα από τα όσα λένε και διαδίδουν από την Κουμουνδούρου (όπως την αλήστου μνήμης ατάκα Τσίπρα, ότι δεν θα είναι επικεφαλής συγκυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα), προφανώς και θα μπουν σε κουβέντες. Με τον Βαρουφάκη; Με το ΠΑΣΟΚ; Θα μπουν πάντως. Όπως και η ΝΔ θα μπει.
Αν προστεθούν και οι άψογες σχέσεις του Καραμανλή και της καραμανλικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, μια τυχόν πρόταση για «οικουμενική» με πρωθυπουργό Καραμανλή, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι ρεαλισμός. Κι εκεί η μισή ΝΔ, που εκτιμά (και όχι τελείως λανθασμένα…) ότι ο Μητσοτάκης έχει κάνει τσιφλίκι του το κόμμα, θα κληθεί να επιλέξει.
Όπως θα κληθεί και το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα και η απάντηση, νομοτελειακή: θα συναινούσε το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση με επικεφαλής πρωθυπουργό τον «κουρασμένο» Καραμανλή;