ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στ.Παραστατίδης: “Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι συζητάμε με δημαγωγικούς όρους σε κάθε ζήτημα”
Σε μια εκτενή ανάρτηση στα social media o Βουλευτής Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης μιλά για το ζήτημα της φορολογίας.
“Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι συζητάμε με δημαγωγικούς όρους σε κάθε ζήτημα, όπως για παράδειγμα στο φορολογικό ζήτημα μιλάμε για φόρους και όχι για φορολογική πολιτική.” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλη τονίζει ότι “Θα πρέπει να αλλάξουμε το φορολογικό μοντέλο στο οποίο κερδοσκοπούν οι λίγοι εις βάρος της μεσαίας τάξης και των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων. Και όχι να τάζουμε στους πάντες τα πάντα.”
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του:
*Φόροι
Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι συζητάμε με δημαγωγικούς όρους σε κάθε ζήτημα, όπως για παράδειγμα στο φορολογικό ζήτημα μιλάμε για φόρους και όχι για φορολογική πολιτική. Οι φόροι είναι το σημαντικότερο εργαλείο ενός κράτους για αναδιανομή πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη.
Δύο είναι οι βασικές διαφορές προόδου-συντήρησης: οριζόντια Vs προοδευτική φορολόγηση και άμεσοι Vs έμμεσοι φόροι.
Η πολιτική της ΝΔ αφορά σε οριζόντια φορολόγηση στα μερίσματα, είτε κάποιος έχει κέρδη 40.000 ευρώ είτε 40εκ ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να μειώσει τα φορολογικά βάρη στη μισθωτή εργασία, να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες, να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει την παιδεία και την υγεία, τις δημόσιες υποδομές.
Σύμφωνα ακόμη με την έκθεση του ΟΟΣΑ, «η Ελλάδα έχει από τους μικρότερους συντελεστές στα μερίσματα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και μία ενδεχόμενη αύξησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των επιβαρύνσεων της μεσαίας τάξης, η οποία ενώ σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής τα χρόνια της κρίσης, στην τελευταία μεταρρύθμιση του 2019 είχε τα λιγότερα οφέλη, ενώ αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν στους κερδισμένους καθώς οι επιβαρύνσεις τους περιορίσθηκαν αισθητά». Όπως επίσης ακόμη και η Αμερική του Μπάιντεν κινείται σε αντίστοιχη κατεύθυνση.
Ως προς τη σχέση άμεσων/έμμεσων φόρων, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος γονικών παροχών-κληρονομιάς είναι φόροι με αριστερό πρόσημο. Αντίστοιχα οι έμμεσοι φόροι είναι φόροι που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ζητούμενο να αλλάξει ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων υπέρ των πολλών.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 ευρώ για κάθε γονέα.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι ο εξορθολογισμός του (να γίνει δικαιότερος) και όχι η κατάργησή του, όπως τουλάχιστον επικαλούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό συνιστά λαϊκισμό.
Αυτό που προτείνουμε είναι μείωση των φόρων στη μισθωτή εργασία, φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες με παιδιά και μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.
Θα πρέπει να αλλάξουμε το φορολογικό μοντέλο στο οποίο κερδοσκοπούν οι λίγοι εις βάρος της μεσαίας τάξης και των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων. Και όχι να τάζουμε στους πάντες τα πάντα.