ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να γίνει με ανοιχτά χαρτιά και όχι επικοινανωνιακά»
«Tο ΠΑΣΟΚ είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ τα εθνικά ζητήματα στο ζύγι», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης και συνέχισε λέγοντας πως ακόμη και σε περιπτώσεις που το ΠΑΣΟΚ αντιρρήσεις είχε, όπως με τη συμφωνία της Γαλλίας, είχε το θάρρος να ψηφίσει τη συμφωνία, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα και όχι παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια. «Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του και το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί θετικά από τους πολίτες».
Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι είναι προτιμότερο οι δύο χώρες να έχουν επαφές, παρά να μη μιλάνε καθόλου. Επεσήμανε δε την ανάγκη να χτιστούν εκ νέου σχέσεις καλής γειτονίας και θύμισε πώς το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν έχει συνέλθει από το 2019 για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Η κυβέρνηση δε έχει λευκή επιταγή ούτε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οφείλει να υπάρχει μια στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων».
Αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως η θέση του κόμματος δεν είναι δογματική, αλλά η συζήτηση πρωτίστως πρέπει να αφορά στο πώς η κυβέρνηση και η πολιτεία στηρίζει και αναδιαμορφώνει θετικά το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. «Δεν γίνεται η επιτομή της μεταρρυθμιστικής πρότασης της κυβέρνησης τα προηγούμενα 4 χρόνια για την ανάπτυξη του ελληνικού πανεπιστημίου να είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία». Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ποια είναι τα θέματα αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τα οποία η κυβέρνηση οφείλει, έστω και σε αυτή την κυβερνητική της θητεία να ασχοληθεί. «Εκσυγχρονισμός προγραμμάτων σπουδών, στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης που σήμερα δεν υπάρχει, στήριξη της δια βίου μάθησης και της επανακατάρτισης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, και φυσικά τα θέματα χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφού γίνει αυτή η συζήτηση σοβαρά και εμπεριστατωμένα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων υπό όρους, κριτήρια και προϋποθέσεις».
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε πως τα ζητήματα της παιδείας εντάσσονται σε αυτά που απαιτούν συναινέσεις και δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ή ένας Υπουργός. «Χρειάζεται ευρύτερος διάλογος και συναινέσεις γύρω από ένα εθνικό σχέδιο σταθερό και μακρόπνοο». Συνέχισε με τη γενικότερη επισήμανση ότι «είναι λάθος να ανοίγει επικοινωνιακά και συγκυριακά το ζήτημα της αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος, αλλά η συζήτηση οφείλει να γίνεται με ανοιχτά χαρτιά ώστε να είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική τόνισε τη μάχη που έδωσε το ΠΑΣΟΚ όταν ήρθε ο νόμος της ψήφου των απόδημων ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί οι οποίοι είναι άδικοι, καθώς δεν παραχωρούμε δικαίωμα ψήφου, σε κάποιον που δεν το έχει, αλλά αντίθετα μιλάμε για διευκόλυνση της ψήφου σε όσους είναι ούτως ή άλλως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Το ΠΑΣΟΚ θέτει όμως και το θέμα της επιστολικής ψήφου, το οποίο και πρέπει πλέον η κυβέρνηση να δει σοβαρά».