ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για τους εργάτες γης – Απ. Πάνας: «Απειλή για το αγροτικό εισόδημα και για την διάσωση της παραγωγής η έλλειψη εργατών γης»
Ερώτηση για την έλλειψη εργατών γης και τις δυσκολίες μετακίνησης και παραμονής τους στην Ελλάδα, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού, κατέθεσε ως επικεφαλής μαζί με άλλους Βουλευτές, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών ενόψει συγκομιδής βασικών αγροτικών προϊόντων είναι μεγάλο, ειδικά από τη στιγμή που λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων και της αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων Υπηρεσιών, λόγω του κορονοϊού, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην μετάβαση στις αγροτικές εγκαταστάσεις των εργατών, που στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαπής καταγωγής, αλλά και ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας, για όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα, από τους αγρότες. Εξ’ ου και πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση για να μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις εξ’ αποστάσεως αλλά και να γίνεται ελεύθερα η μετακίνηση των εργατών τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής.
Ο κος Πάνας δήλωσε σχετικά: «Η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελεί ζήτημα για όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο συγκομιδής αγροτικών προϊόντων όπως η πατάτα, τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα. Ιδίως στη Χαλκιδική, ένα από τα βασικά προϊόντα του Νομού, τα βερίκοκα, θα πρέπει να συλλεχθούν από τα κλαδιά σε δύο με τρεις ημέρες από τη στιγμή που θα ωριμάσουν, διαφορετικά θα χαθεί η παραγωγή. Αν δε δοθεί λύση άμεσα, το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και με τη συγκομιδή της ελιάς και του σταφυλιού, με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και την απειλή της ίδιας της παραγωγής.»
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Αθήνα, 6-4-2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1)τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
2) τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο
3)τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
Θέμα: «Να δοθεί λύση στην έλλειψη εργατών γης, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών.»
Κύριοι Υπουργοί,
Το πρόβλημα με τους εργάτες γης είναι διαχρονικό και πολύπλευρο και αποτελεί αγκάθι για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Εστιάζεται σε δύο βασικούς παράγοντες, την νόμιμη παροχή εργασίας και την νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας των ατόμων αυτών που κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαπής καταγωγής.
Αυτή τη στιγμή, εν μέσω της κορύφωσης του περιορισμού των μετακινήσεων, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και όσο πλησιάζει η περίοδος της ετήσιας συγκομιδής πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων (κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας), η ανησυχία των αγροτών της χώρας για την έλλειψη εργατικών χεριών απαραίτητων για να φέρουν σε πέρας τη συγκομιδή, τη διαλογή και τη συσκευασία, αυξάνεται διαρκώς.
Αφενός, για τους αλλοδαπούς εργάτες, κατά κύριο λόγο βουλγαρικής, και αλβανικής καταγωγής, πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησής τους, ώστε να μεταβούν στους τόπους της παροχής της εργασίας, πάντα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.
Ιδίως, για τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας και να γίνεται με απλούστερο τρόπο η προμήθεια του εργόσημου για τους εποχικούς.
Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση με το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες.
Αφετέρου, ανοιχτό ζήτημα παραμένει η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας εξάμηνης, κατά κύριο λόγο, διάρκειας, για τους εργάτες γης που είναι ήδη στη χώρα. Οι υπηρεσίες αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων, δε λειτουργούν για το κοινό και οι αγρότες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις παραπάνω συμβάσεις δε μπορούν να προβούν στην ανανέωση αυτή.
Το θέμα αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο εξ’ αποστάσεως.
Δεδομένου ότι, ακόμα και εν μέσω της υγειονομικής αυτής κρίσης, η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων οφείλει να συνεχιστεί, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με σκοπό την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την επάρκεια σε τρόφιμα για τον πληθυσμό.
Δεδομένου ότι, τα έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού περιορίζουν ως και απαγορεύουν τη μετακίνηση των εργατών γης, διογκώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα έλλειψής τους.
Δεδομένου ότι, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη διμερής συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους διεθνείς, για την μετακίνηση των εργατών γης από χώρες εντός Σένγκεν (π.χ. Βουλγαρία) και εκτός Σένγκεν (π.χ. Αλβανία).
Δεδομένου ότι, λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων Υπηρεσιών, δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανανέωση των συμβάσεων των εργατών γης που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις εργασίας θα λήξουν πριν λήξουν καν τα περιοριστικά μέτρα και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάσθε:
Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αντίστοιχη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης των εργατών γης ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους (εντός ή εκτός Σένγκεν), ώστε να εξασφαλιστούν εγκαίρως τα απαραίτητα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων στη χώρα και ταυτόχρονα για τη διατροφική επάρκεια της χώρας;
Προτίθεσθε να προβείτε στη διευκόλυνση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας των εργατών γης που είναι ήδη στη χώρα, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία εξ’ αποστάσεως;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Απόστολος Πάνας
Γιώργος Μουλκιώτης
Ευαγγελία Λιακούλη
Βασίλης Κεγκέρογλου
Χαρά Κεφαλίδου
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Γιώργος Φραγγίδης