Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαν.Χριστοδουλάκης: “Η δική μας στάση είναι στάση αρχών”

Published

on

Στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου σχετικά με την «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

Είναι η πρώτη μου ομιλία ως Βουλευτής στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω καταρχάς τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν μέσα από την ψήφο τους, να έχω την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και να δεσμευτώ προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους αυτή.

Θα ήθελα πριν την αναφορά μου στο προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα, να αναφερθώ σε όλες τις τραγικές εικόνες, τις οποίες παρακολουθούμε και βιώνουμε όλες τις τελευταίες ημέρες, από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, με τις οικολογικές, τις περιβαλλοντικές, τις κλιματικές προεκτάσεις, αυτές που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, αυτές που βιώσαμε και βιώνουμε σε πάρα πολλές περιοχές της πατρίδας μας μέχρι και σήμερα.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με τις πάρα πολύ σοβαρές ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας, σε επίπεδο στελέχωσης, σε επίπεδο συντονισμού, σε επίπεδο μέσων, διαμορφώνουν ένα πάρα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο επιβίωσης πλέον, τόσο των Ελλήνων, όσο και των τουριστών που επισκέπτονται σήμερα τη χώρα μας.
Είναι προφανές ότι σήμερα οι πυρκαγιές και αύριο οι πλημμύρες συνιστούν κρίσιμες απειλές για την κλιματική μας ασφάλεια και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι δεν έχει καμία απολύτως πίστωση χρόνου για να την σπαταλάει σε ευχολόγια και φθηνή επικοινωνία.

Είναι αναγκαίο και πρέπει εδώ και σήμερα να υπάρξει άμεσα ένα εθνικό σχέδιο, ένα εθνικό σχέδιο περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης, ένα εθνικό σχέδιο οικολογικής βιωσιμότητας, ένα εθνικό σχέδιο ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας επιστρατεύοντας τους καλύτερους και από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, πριν να είναι πάρα πολύ αργά για όλους μας και φυσικά με την αναγκαία συναντίληψη, την αναγκαία παραδοχή ότι δυστυχώς η αυτονόητη στοχοθεσία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους να εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες του, σήμερα στην πατρίδα μας έχει αποτύχει.

Είναι ανυπολόγιστη η αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά είναι και αυτονόητο δικαίωμα ως προς την στοιχειώδη αξιοπρέπεια του πολίτη, το περιβάλλον, το σπίτι του, την περιουσία του, όπως αντίστοιχα είναι αυτονόητο φυσικά και το ότι δεν είναι δυνατόν ο πήχης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής να τίθεται διαρκώς με σημείο αναφοράς μία εθνική τραγωδία, από την οποία χθες συμπληρώσαμε πέντε χρόνια. Αξίζουμε πάρα πολύ καλύτερα από αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στο προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε, που είναι και το πρώτο της νέας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Από τη μια πλευρά υπάρχει ο τρόπος που έχει να κάνει με την καθαρά κομματική και εργαλειακή σκοπιά και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο τρόπος που αφορά την εθνική και τη δημοκρατική προσέγγιση. Είναι προφανές λοιπόν σε αυτή την συγκυρία ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον πρώτο.

Advertisement

Ο νόμος 4648/2019, δηλαδή το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει σήμερα, ήταν ένα αποτέλεσμα διαβούλευσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στο πλαίσιο της αντίστοιχης διακομματικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε τότε από τον Υπουργό Εσωτερικών και αντίστοιχα ένα προϊόν συμβιβασμών το οποίο παρήγαγε τους γνωστούς περιορισμούς, τους «κόφτες» τους οποίους έρχεται να άρει η σημερινή ρύθμιση, «κόφτες» για τους οποίους εμείς είχαμε διατυπώσει την ξεκάθαρη αντίθεση και διαφωνία μας, για τον πολύ απλό λόγο ότι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι σήμερα δεν συζητάμε απλώς και μόνο για το αν θα δώσουμε εκχώρηση δικαιώματος ψήφου. Όχι.
Συζητάμε για τη διευκόλυνση του υφισταμένου δικαιώματος ψήφου και μάλιστα με διάθεση ακόμα και ταξική, κοινωνική, οικονομική για τον πολύ απλό λόγο ότι αν κάποιος έχει τα λεφτά να πάρει το εισιτήριο, να μπει στο αεροπλάνο, να έρθει στην Ελλάδα, θα μπορεί να ψηφίσει χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Αν δεν τα έχει, δεν παίρνει εισιτήριο, δεν μπαίνει στο αεροπλάνο, δεν ψηφίζει, αν και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους που έχουμε στη χώρα μας.

Τις ειδικότερες συνταγματικές προεκτάσεις της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά και πιθανές ερμηνευτικές ασυνέχειες μεταξύ της συνταγματικής διάταξης και της νομοθετικής πρωτοβουλίας ανέλυσε και ο αρμόδιος εισηγητής μας. Εγώ θέλω να σταθώ σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα που θεωρώ ότι ανακύπτουν από το προς ψήφιση νομοσχέδιο.
Πρώτον, δεν είναι ευθύνη μόνο των περιορισμών η χαμηλή συμμετοχή που υπήρξε στην εγγραφή των ειδικών εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού, είναι και θέμα της διαχειριστικής ανεπάρκειας αλλά και της αβελτηρίας της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών που συνδέεται κυρίως με το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφής αλλά και με την καμπάνια ενημέρωσης των αποδήμων. Αυτά δεν αλλάζουν με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.

Δεύτερον, υπάρχει προφανής ερώτηση. Η προφανής ερώτηση λέει αν το Υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει σε εκλογικά τμήματα και εκλογικά κέντρα βάσει της αναπόφευκτα αυξημένης συμμετοχής των εκλογέων. Αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο ουσιαστικά θα αναγκάσει τους συμπολίτες μας να διανύσουν πάρα πολλά χιλιόμετρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το να πας από την Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν το λες και διευκόλυνση ψήφου.

Και τρίτον, αν μπορεί η Κυβέρνηση να απαντήσει σε ένα επιτακτικό ερώτημα που θέτουμε όχι μόνο εμείς ως ΠΑΣΟΚ αλλά τίθεται και από την απλή λογική. Πόσοι είναι οι Έλληνες του απόδημου ελληνισμού του εξωτερικού οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας μας και μπορούν δυνητικά να γραφτούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού; Προτίμησαν αντί να φροντίσουν για μια απογραφή του απόδημου ελληνισμού χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία προσπάθεια σύνθεσης, συναίνεσης και συνεννόησης να φέρουν αυτόν το νόμο λίγες εβδομάδες μετά από τις τελευταίες εκλογές πολλούς μήνες πριν από τις επόμενες.

Σήμερα, λοιπόν, οφείλει το πολιτικό μας σύστημα να αποδείξει ότι με ωριμότητα σέβεται αυτούς τους ανθρώπους ως πολίτες και όχι απλά ως εκλογική πελατεία. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ το 2019 με Πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά βάλαμε πλάτη στη ρύθμιση, το 2023 με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα το κάνουμε ξανά ακριβώς γιατί για εμάς υπάρχει αταλάντευτη στράτευσή μας στην ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατικής αρχής, στην ανάγκη εμπέδωσης της λαϊκής κυριαρχίας, στην ανάγκη να κάνουμε πράξη την ανοιχτή κοινωνία και την ανοιχτή συμπεριληπτική δημοκρατία μας.

Και κλείνω με το εξής. Για να μη μπερδεύονται όσοι συντεταγμένα τις τελευταίες ημέρες αγωνιούν για το αν το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει ή θα αναθεωρήσει τη στάση του και θα καταψηφίσει, η δική μας στάση είναι στάση αρχών, στάση ιδεών, στάση αξιών, στάση θέσεων, στάση ευθύνης, στάση συνέπειας, στάση αξιοπιστίας, στάση εθνική και δημοκρατική και δεν υπαγορεύεται από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν υπαγορεύεται από την εκλογοκεντρική στρατηγική, δεν εγκλωβίζεται σε τεχνάσματα τα οποία διαμορφώνουν κλασματικά διλήμματα.

Advertisement
Advertisement