Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη Ανδρουλάκη: Έγιναν 3 προσπάθειες να παγιδευτώ από το Predator

Published

on

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από την απώλεια των πιλότων μας, του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.
Δύο νέων ανθρώπων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Αυτό κάνουν καθημερινά με ηρωισμό και απαράμιλλη αυταπάρνηση οι χειριστές μας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την προσφορά τους στην πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, δεν είχαν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και το αναγκαίο κοινωνικό αποτύπωμα.
Τον Ιούλιο τα τρόφιμα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, όταν στην Ε.Ε. οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 0,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat την Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι “επίμονος”, σημειώνοντας ότι “υπάρχει μία λογική υποψία ότι… αποκτά χαρακτηριστικά, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων”.
Κάπως αργά αντιλήφθηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι στη χώρα μας επικρατεί «πληθωρισμός απληστίας» όπως τον ονομάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ.
Το κατάλαβε αφότου οι πολίτες, πλήρωσαν πανάκριβα προϊόντα κι ακτοπλοϊκά εισιτήρια φέτος το καλοκαίρι.
Το κατάλαβε αφού πρώτα οι πολίτες είτε επιβαρύνθηκαν με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είτε εξαπατήθηκαν πληρώνοντας την ίδια τιμή αλλά για μικρότερες συσκευασίες.
Αν, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πράγματι πληθωρισμός απληστίας, πληθωρισμός κερδών, θα αντιλαμβάνεται επίσης ότι τα pass ανακουφίζουν προσωρινά για λίγο τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Όσο δεν επιβάλλεται ουσιαστικός έλεγχος στις αγορές, ακόμα και αυτά θα καταλήγουν να τροφοδοτούν τα κέρδη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εις βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Ξέρω ότι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σας αρέσουν τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ. Χρησιμοποιεί ελάχιστα από αυτά για να κρύψει την εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας, που δεν είναι άλλη από το ότι εδώ και καιρό τα κέρδη αυξάνονται, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται.
Συγκεκριμένα, την τελευταία τετραετία (από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023), τα κέρδη αυξήθηκαν 16,1%, ενώ το κόστος εργασίας 7%. Και τα δύο σε ονομαστικούς όρους, ανά μονάδα προϊόντος. Σε πραγματικούς όρους δηλαδή συνυπολογίζοντας την άνοδο των τιμών, το μοναδιαίο κόστος εργασίας (και κατ’ επέκταση το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 4,6%.

Advertisement

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία.
Τα πρόσθετα μέτρα, που συζητάμε σήμερα είναι κατ’ αρχήν ευπρόσδεκτα, ωστόσο θα αποδειχτούν για άλλη μια φορά αλυσιτελή όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να ανέχεται τον πληθωρισμό των κερδών, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

Η αισχροκέρδεια και η υπερφορολόγηση μέσω των έμμεσων φόρων δυσκολεύουν συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών. Φτάσαμε στον Ιούλιο για να μας ανακοινώσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης ότι αποφάσισε κατόπιν εορτής ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κυρίες και κύριοι,
τα αποσπασματικά μέτρα του νομοσχεδίου δεν συγκροτούν σε καμία περίπτωση ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, το οποίο έχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές.
Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται τρίτη από το τέλος της ΕΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε αυξήσεις μισθών και την παράταση του market pass. Αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες.
Πρόσφατα δε, η Eurostat υπολόγισε ότι το διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα σε πραγματικούς όρους μόνο το 2022 στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2%. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρθεί μέτρα στήριξης, όπως τα διάφορα επιδόματα, η αύξηση του βασικού μισθού και οι γνωστές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, εκτιμάται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρέθηκε σε κίνδυνο φτώχειας το 2022.
Εμείς θα επιμείνουμε να σας προτρέπουμε να εφαρμόσετε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση, άλλωστε αυτά λέγατε κι εσείς πριν τις εκλογές του 2019. Και, βέβαια, αξιοποιώντας τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους λόγω των ανατιμήσεων- και όπως έχουμε ζητήσει ήδη από την αρχή της πληθωριστικής έξαρσης απαιτούνται εντατικοί έλεγχοι κατά αθέμιτων πρακτικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα του κράτους.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο, το οποίο διαφημίστηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως «νέο μισθολόγιο» των Δημοσίων Υπαλλήλων απαξιώνει πλήρως την έννοια του ενιαίου μισθολογίου. Την ταυτίζει με ένα οριζόντιο επίδομα 70€ ακαθάριστα. Αυξήσεις χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης δεν διαφωνούμε, επισημαίνουμε όμως ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του «επιτελικού κράτους», που αναθέτει συνεχώς με αποφάσεις υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί και αυτό σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση «ημετέρων».

Με το άρθρο 43 αυξάνονται τα ποσά της μείωσης του φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.
Ευπρόσδεκτο μέτρο, αλλά πολύ μακριά από μια ολοκληρωμένη πολιτική για το δημογραφικό της χώρας. Έχουμε ταχθεί υπέρ της σημαντικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω.
Μια χώρα με ένα τόσο οξύ δημογραφικό πρόβλημα, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη χώρα μας οι οικογένειες με παιδιά έχουν σχεδόν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις οικογένειες με παιδιά.
Όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία – το έχω πει πολλές φορές – με ανάλογο δημογραφικό πρόβλημα, με ανάλογα οικονομικά ζητήματα- η διαφορά στους φορολογικούς συντελεστές αγγίζει τις 10 μονάδες μεταξύ μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με δύο παιδιά.
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα του Δημογραφικού στο προσκήνιο του προγραμματικού διαλόγου ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Καταθέσαμε πρόταση νόμου με βασικούς άξονες, που θεωρούμε ότι έπρεπε να έχει μια εθνική δημογραφική πολιτική ήδη από το 2018.
Κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών, νεόδμητων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παλαιότερων κατοικιών, που μπορούν να μπουν στη δεξαμενή με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής.
Αυτές οι κοινωνικές κατοικίες θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους.
Προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης για πολλοστή φορά – όπως και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και σήμερα ο κ. Χατζηδάκης-,
με περισσή αλαζονεία περιπαίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί όμως εφαρμοσμένη πολιτική στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Δηλαδή μπορείτε να απαξιώσετε με μπακαλίστικους υπολογισμούς ότι τάχα και οι 150.000 κατοικίες θα είναι όλες νεόδμητες, κάτι που ποτέ δεν ισχυριστήκαμε, πολιτικές επιλογές και σχέδια τα οποία υλοποιούνται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης;
Ξέρετε, οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες κι από τα ψέματα.
Και αποδεικνύετε με αυτή σας την αλαζονεία, πόσο περιφρονείτε τους αδύναμους πολίτες και τη νέα γενιά.
Τα νέα παιδιά που θα έρθουν – τις επόμενες ημέρες – στα αστικά κέντρα να βρουν σπίτι για να σπουδάσουν. Όλους αυτούς τους περιφρονείτε, μένοντας εμμονικά σε ένα σχέδιο το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω του κόστους που υπάρχει σήμερα στην αγορά κατοικιών και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Αντί, λοιπόν, να παρακολουθήσετε αυτό που συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, προσπαθείτε με ευφυολογήματα να απαξιώσετε την πρόταση.
Είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι θα τινάξουμε στον αέρα τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γιατί δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα οι Πορτογάλοι; 26.000 κατοικίες έβαλαν οι Πορτογάλοι. 20.000 οι Ισπανοί, 10.000 οι Ιταλοί. Εσείς βάλατε 100! 100 κοινωνικές κατοικίες έχει το Ταμείο Ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας.
Κι έχετε θράσος να ψέγετε μια πρόταση, που υλοποιείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη με ανάλογα προβλήματα.
Αλλά δεν περιπαίζετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την ελληνική νεολαία περιπαίζετε, τους πιο αδύναμους Έλληνες, τους πιο ευάλωτους. Αυτή είναι η ελιτίστικη συμπεριφορά σας.
Αλλά αν δεν γνωρίζετε πως υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα και δεν θέλετε να τα ακούσετε από εμάς, από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ας ρωτήσει ο Πρωθυπουργός τη νέα του πολιτική φίλη, την κ. Μελόνι. Ακόμη και η κ. Μελόνι, η ακροδεξιά Πρωθυπουργός της Ιταλίας, υλοποιεί τέτοια προγράμματα.
Ρωτήστε λοιπόν στο Συμβούλιο τον Αντόνιο Κόστα, τον Πέδρο Σάντσεθ, την κ. Μελόνι και άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών για το πώς αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους ζωής, που αφορά και τα ενοίκια στις πρωτεύουσες και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.
Όσον αφορά το στεγαστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας «Σπίτι μου» είναι εκτός πραγματικότητας γιατί οι δικαιούχοι δεν βρίσκουν φτηνά σπίτια να αγοράσουν. Επιπλέον δεν ρυθμίζει την αγορά ενοικίου. Γιατί μέσω του ανταγωνισμού, θα πέσουν οι τιμές και για αυτούς που θα τα νοικιάζουν με ένα χαμηλότερο κόστος, αλλά και σε ευρύτερες περιοχές όπου θα υπάρχουν μεγάλα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή πρακτική και οι έρευνες που γίνονται σε αυτό το επίπεδο. Αποκλιμακώνουμε λοιπόν το κόστος ζωής όχι μόνο για αυτούς που θα διαμένουν, αλλά και για αυτούς που είναι κοντά σε αυτές τις κοινωνικές κατοικίες. Αυτά είναι ολοκληρωμένα προγράμματα και όχι πυροτεχνήματα, όπως εσείς προεκλογικά – και τώρα- λέτε στον ελληνικό λαό.

Κυρίες και κύριοι,
Για το youth pass των 150 ευρώ, τα λόγια είναι περιττά. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πώς οι νέοι μας θα απολαμβάνουν περισσότερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για να πάψουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό στην ανεργία των νέων.
Για εμάς προτεραιότητα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων, με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας που θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους, ιδίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου δεδομένου ότι χιλιάδες νέες και νέοι εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε εποχικές εργασίες.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη διάταξη για την προαιρετική αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη αξιολόγησης από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ωστόσο θεωρούμε ότι η διάταξη δείχνει τη βαθιά υποκριτική και προσχηματική στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κρύφτηκε, με μια στάση «ήξεις αφήξεις» πίσω από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η διγλωσσία τους όταν σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Χατζηδάκης, κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 8,9 δισ. € σε βάθος τετραετίας, ενώ ο κ. Σκυλακάκης μιλούσε για 5,5 δισ. € τον χρόνο δηλαδή 22 δισεκατομμύρια στην τετραετία.
Εάν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φορέα που θα πραγματοποιεί την κοστολόγηση, τότε θα πρέπει η διοίκησή του να ορίζεται μέσω της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, να μην συμμετέχουν σε αυτήν πολιτικά πρόσωπα και να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των μελών της διοίκησης. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανέλθει για μια ακόμα φορά με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και με ένα ακόμα σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μη συστημικές τράπεζες κατά βάση αυτή τη φορά, καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών και η αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει πενιχρά αποτελέσματα με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται.
Στη ρύθμιση, δε, για χρέη στον ΕΦΚΑ έχει υποβάλλει αίτηση μόλις το 20% των δικαιούχων.
Η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφού μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει μόλις 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, τη στιγμή που το σύνολο εκείνων που μπορούν να ρυθμιστούν, υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια.
Εμείς καταθέσαμε έγκαιρα τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει 120 δόσεις για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία.

Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο και στο ζήτημα του “νέου Ηρακλή”. Σύμφωνα με την Eurostat -και σε αντίθεση με ότι έγινε με τον Ηρακλή 1 και 2-, οι εγγυήσεις που θα δίνει το δημόσιο με έκδοση ομολόγων για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, θα εγγράφονται στο δημόσιο χρέος εκτός και αν οι ιδιώτες επενδυτές αναλάβουν ίσο ή μεγαλύτερο μερίδιο του κινδύνου αθέτησης, δηλαδή μη πληρωμής σε σχέση με το δημόσιο. Σας ερωτώ κύριε Υπουργέ, πώς θα το διασφαλίσετε αυτό;
Θυμόμαστε όλοι πως τελευταία στιγμή γλιτώσαμε από την Eurostat την προσμέτρηση στο χρέος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, που δόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» 1 και 2. Τώρα, τι θα γίνει;
Ένα όμως είναι δεδομένο: Το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα τραπεζικά βάρη.

Advertisement

Αγαπητοί συνάδελφοι,
έπειτα από μια μεγάλη περίοδο δημοσιονομικής ευελιξίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέρχεται από το 2024. Τα επόμενα χρόνια όλα τα κράτη παγκοσμίως και ειδικά η Ελλάδα θα επιβαρυνθούν -εκτός των άλλων- και για την αντιμετώπιση των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Το βιώνουμε με δραματικό τρόπο στην πατρίδα μας αυτές τις μέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει ήδη η δημόσια συζήτηση για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων στην Ένωση.
Η Επιτροπή προτείνει να υπάρχουν περισσότερο ευέλικτες διμερείς συμφωνίες για τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ οι “φειδωλοί” του Συμβουλίου προτείνουν ετήσια μείωση του χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος. Αν τελικά υπερισχύσουν οι προτάσεις των “φειδωλών”, τότε για χώρες όπως η Ελλάδα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυξήσουν τις πράσινες επενδύσεις. Απαιτείται λοιπόν να γίνουμε Προμηθείς, όχι Επιμηθείς, όπως συμβαίνει πολλές φορές με την κυβέρνησή σας.

Μας ανησυχεί ότι η δαπάνη για τόκους του κρατικού χρέους το A΄ εξάμηνο εκτοξεύθηκε στα 4,6 δισεκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 45,6% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2022:
(α) ολόκληρο το έτος 2022 οι τόκοι του κρατικού χρέους
ήταν 5 δισεκ. και (β) η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για τόκους του κρατικού χρέους ολόκληρο το 2023 είναι 5.9 δισεκατομμύρια.
Όπως μας ανησυχεί ότι παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας των τελευταίων ετών και το σχεδόν μηδενικό παραγωγικό κενό, το ποσοστό στην Ελλάδα παραμένει υψηλό σε σχέση με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό καταδεικνύει τα περιορισμένα όρια της οικονομίας μας, πράγμα που αποτυπώνεται στο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών που αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2026.
Επομένως, είναι όρος επιβίωσης να αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αλλάξουμε παραγωγικό υπόδειγμα.
Απαιτούνται δράσεις που προϋποθέτουν όμως δύσκολες επιλογές με έντονες διανεμητικές συνέπειες και όχι πελατειακές προτεραιότητες, όπως έχετε ασκήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης κατά την προηγούμενη περίοδο.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, καταψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν έχει στρατηγική αντίληψη για τη χώρα
και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας.
Δεν έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για το δημογραφικό, τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ωστόσο, θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάτι που με σοβαρότητα κάναμε διαχρονικά. Συνεπώς, μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας αλλού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας

Μολονότι είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, μία ημέρα πένθους
για τον χαμό των δύο ηρωικών μας πιλότων, κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Τέτοια μέρα πέρυσι περνούσα το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το λογισμικό predator. Άνοιγα δηλαδή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τον δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.
Είχα πει τότε ότι έχω μάθει να δίνω μάχες στο προσκήνιο και στο φως.Δεν έχω μάθει να κρατάω τίποτα στο συρτάρι μου. Υπηρετώ πάντα τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της πολιτικής.Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο και για τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Να υπηρετούμε την αξιοπιστία στην πολιτική. Και αυτό θα κάνω και σήμερα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι χθες το βράδυ παρέλαβα επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία ενημερώνομαι ότι τελικά έγιναν τρεις απόπειρες και όχι μία για να παγιδευτώ από το predator.
Η πρώτη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021. Η δεύτερη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, ήταν αυτή που εντόπισε και η ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Και η τρίτη απόπειρα έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2021, ενώ βρισκόμουν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ.
Παραδίδω στα πρακτικά την επιστολή του Κωνσταντίνου Μενουδάκου.

Όπως έχει δημόσια ενημερώσει ο κ. Μενουδάκος, 87 ακόμη συμπολίτες μας έλαβαν αντίστοιχα μηνύματα με το predator. Συνεπώς, υπάρχουν 87 τέτοιες επιστολές. Θεωρώ αυτονόητο για όσους ορκίζονται στην Ελληνική Δημοκρατία, στους θεσμούς, στη διαφάνεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου και όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης, θέσεις εξουσίας, ότι οφείλουν να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων και τον ελληνικό λαό για αυτές τις επιστολές.
Και οφείλουν να κάνουν το αυτονόητο. Να δώσουν αυτά τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.
Το οφείλουν στην αλήθεια. Το οφείλουν στον λαό, στην πατρίδα, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Δημοκρατία. Έχουν χρέος να το κάνουν.
Το νερό μπήκε στο αυλάκι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτοί που επέτρεψαν σκόπιμα, να κυλιστεί η δημόσια ζωή στο βούρκο για να κρύψουν με παραπληροφόρηση και συμψηφισμούς τις βαρύτατες ευθύνες τους, πρέπει να λογοδοτήσουν.
Άκουσα ακραίους χαρακτηρισμούς από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Και από τους μεν και από τους δε.
«Πράκτορας», από αυτούς που ήθελαν να καλύψουν τα σκοτεινά παιχνίδια τους με τις μυστικές υπηρεσίες.
«Πιασμένος», από εκείνους που δεν τους κάναμε τα πολιτικά χατίρια. Εκφράσεις που υπογραμμίζουν την παρακμή του πολιτικού τους ήθους όσων τις χρησιμοποίησαν.
Είμαι εδώ γιατί συνεχίζω τον αγώνα της διαφάνειας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού των θεσμών και της Δημοκρατίας.
Το ερώτημα, λοιπόν, που περιμένουμε να απαντήσει η Δικαιοσύνη αλλά και οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι: Ποιοι είχαν στήσει αυτό το παράκεντρο εξουσίας και χρησιμοποιούσαν το Predator;
Πρέπει η δικαιοσύνη να ελέγξει άμεσα πόσοι από τους 87 υπήρξαν και θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Για να δούμε πόσες είναι τελικά οι «διαβολικές συμπτώσεις» πέραν από εμένα, τον κ. Κουκάκη και την κ. Σίφορντ; Μόνο έτσι θα σταματήσουν να κρύβονται από τις ευθύνες τους ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες.

Σας ευχαριστώ.

Advertisement

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από την απώλεια των πιλότων μας, του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.
Δύο νέων ανθρώπων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Αυτό κάνουν καθημερινά με ηρωισμό και απαράμιλλη αυταπάρνηση οι χειριστές μας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την προσφορά τους στην πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, δεν είχαν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και το αναγκαίο κοινωνικό αποτύπωμα.
Τον Ιούλιο τα τρόφιμα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, όταν στην Ε.Ε. οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 0,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat την Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι “επίμονος”, σημειώνοντας ότι “υπάρχει μία λογική υποψία ότι… αποκτά χαρακτηριστικά, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων”.
Κάπως αργά αντιλήφθηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι στη χώρα μας επικρατεί «πληθωρισμός απληστίας» όπως τον ονομάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ.
Το κατάλαβε αφότου οι πολίτες, πλήρωσαν πανάκριβα προϊόντα κι ακτοπλοϊκά εισιτήρια φέτος το καλοκαίρι.
Το κατάλαβε αφού πρώτα οι πολίτες είτε επιβαρύνθηκαν με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είτε εξαπατήθηκαν πληρώνοντας την ίδια τιμή αλλά για μικρότερες συσκευασίες.
Αν, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πράγματι πληθωρισμός απληστίας, πληθωρισμός κερδών, θα αντιλαμβάνεται επίσης ότι τα pass ανακουφίζουν προσωρινά για λίγο τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Όσο δεν επιβάλλεται ουσιαστικός έλεγχος στις αγορές, ακόμα και αυτά θα καταλήγουν να τροφοδοτούν τα κέρδη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εις βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Ξέρω ότι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σας αρέσουν τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ. Χρησιμοποιεί ελάχιστα από αυτά για να κρύψει την εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας, που δεν είναι άλλη από το ότι εδώ και καιρό τα κέρδη αυξάνονται, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται.
Συγκεκριμένα, την τελευταία τετραετία (από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023), τα κέρδη αυξήθηκαν 16,1%, ενώ το κόστος εργασίας 7%. Και τα δύο σε ονομαστικούς όρους, ανά μονάδα προϊόντος. Σε πραγματικούς όρους δηλαδή συνυπολογίζοντας την άνοδο των τιμών, το μοναδιαίο κόστος εργασίας (και κατ’ επέκταση το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 4,6%.

Advertisement

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία.
Τα πρόσθετα μέτρα, που συζητάμε σήμερα είναι κατ’ αρχήν ευπρόσδεκτα, ωστόσο θα αποδειχτούν για άλλη μια φορά αλυσιτελή όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να ανέχεται τον πληθωρισμό των κερδών, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

Η αισχροκέρδεια και η υπερφορολόγηση μέσω των έμμεσων φόρων δυσκολεύουν συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών. Φτάσαμε στον Ιούλιο για να μας ανακοινώσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης ότι αποφάσισε κατόπιν εορτής ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κυρίες και κύριοι,
τα αποσπασματικά μέτρα του νομοσχεδίου δεν συγκροτούν σε καμία περίπτωση ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, το οποίο έχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές.
Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται τρίτη από το τέλος της ΕΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε αυξήσεις μισθών και την παράταση του market pass. Αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες.
Πρόσφατα δε, η Eurostat υπολόγισε ότι το διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα σε πραγματικούς όρους μόνο το 2022 στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2%. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρθεί μέτρα στήριξης, όπως τα διάφορα επιδόματα, η αύξηση του βασικού μισθού και οι γνωστές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, εκτιμάται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρέθηκε σε κίνδυνο φτώχειας το 2022.
Εμείς θα επιμείνουμε να σας προτρέπουμε να εφαρμόσετε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση, άλλωστε αυτά λέγατε κι εσείς πριν τις εκλογές του 2019. Και, βέβαια, αξιοποιώντας τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους λόγω των ανατιμήσεων- και όπως έχουμε ζητήσει ήδη από την αρχή της πληθωριστικής έξαρσης απαιτούνται εντατικοί έλεγχοι κατά αθέμιτων πρακτικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα του κράτους.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο, το οποίο διαφημίστηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως «νέο μισθολόγιο» των Δημοσίων Υπαλλήλων απαξιώνει πλήρως την έννοια του ενιαίου μισθολογίου. Την ταυτίζει με ένα οριζόντιο επίδομα 70€ ακαθάριστα. Αυξήσεις χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης δεν διαφωνούμε, επισημαίνουμε όμως ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του «επιτελικού κράτους», που αναθέτει συνεχώς με αποφάσεις υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί και αυτό σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση «ημετέρων».

Με το άρθρο 43 αυξάνονται τα ποσά της μείωσης του φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.
Ευπρόσδεκτο μέτρο, αλλά πολύ μακριά από μια ολοκληρωμένη πολιτική για το δημογραφικό της χώρας. Έχουμε ταχθεί υπέρ της σημαντικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω.
Μια χώρα με ένα τόσο οξύ δημογραφικό πρόβλημα, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη χώρα μας οι οικογένειες με παιδιά έχουν σχεδόν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις οικογένειες με παιδιά.
Όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία – το έχω πει πολλές φορές – με ανάλογο δημογραφικό πρόβλημα, με ανάλογα οικονομικά ζητήματα- η διαφορά στους φορολογικούς συντελεστές αγγίζει τις 10 μονάδες μεταξύ μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με δύο παιδιά.
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα του Δημογραφικού στο προσκήνιο του προγραμματικού διαλόγου ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Καταθέσαμε πρόταση νόμου με βασικούς άξονες, που θεωρούμε ότι έπρεπε να έχει μια εθνική δημογραφική πολιτική ήδη από το 2018.
Κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών, νεόδμητων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παλαιότερων κατοικιών, που μπορούν να μπουν στη δεξαμενή με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής.
Αυτές οι κοινωνικές κατοικίες θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους.
Προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης για πολλοστή φορά – όπως και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και σήμερα ο κ. Χατζηδάκης-,
με περισσή αλαζονεία περιπαίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί όμως εφαρμοσμένη πολιτική στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Δηλαδή μπορείτε να απαξιώσετε με μπακαλίστικους υπολογισμούς ότι τάχα και οι 150.000 κατοικίες θα είναι όλες νεόδμητες, κάτι που ποτέ δεν ισχυριστήκαμε, πολιτικές επιλογές και σχέδια τα οποία υλοποιούνται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης;
Ξέρετε, οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες κι από τα ψέματα.
Και αποδεικνύετε με αυτή σας την αλαζονεία, πόσο περιφρονείτε τους αδύναμους πολίτες και τη νέα γενιά.
Τα νέα παιδιά που θα έρθουν – τις επόμενες ημέρες – στα αστικά κέντρα να βρουν σπίτι για να σπουδάσουν. Όλους αυτούς τους περιφρονείτε, μένοντας εμμονικά σε ένα σχέδιο το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω του κόστους που υπάρχει σήμερα στην αγορά κατοικιών και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Αντί, λοιπόν, να παρακολουθήσετε αυτό που συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, προσπαθείτε με ευφυολογήματα να απαξιώσετε την πρόταση.
Είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι θα τινάξουμε στον αέρα τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γιατί δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα οι Πορτογάλοι; 26.000 κατοικίες έβαλαν οι Πορτογάλοι. 20.000 οι Ισπανοί, 10.000 οι Ιταλοί. Εσείς βάλατε 100! 100 κοινωνικές κατοικίες έχει το Ταμείο Ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας.
Κι έχετε θράσος να ψέγετε μια πρόταση, που υλοποιείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη με ανάλογα προβλήματα.
Αλλά δεν περιπαίζετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την ελληνική νεολαία περιπαίζετε, τους πιο αδύναμους Έλληνες, τους πιο ευάλωτους. Αυτή είναι η ελιτίστικη συμπεριφορά σας.
Αλλά αν δεν γνωρίζετε πως υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα και δεν θέλετε να τα ακούσετε από εμάς, από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ας ρωτήσει ο Πρωθυπουργός τη νέα του πολιτική φίλη, την κ. Μελόνι. Ακόμη και η κ. Μελόνι, η ακροδεξιά Πρωθυπουργός της Ιταλίας, υλοποιεί τέτοια προγράμματα.
Ρωτήστε λοιπόν στο Συμβούλιο τον Αντόνιο Κόστα, τον Πέδρο Σάντσεθ, την κ. Μελόνι και άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών για το πώς αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους ζωής, που αφορά και τα ενοίκια στις πρωτεύουσες και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.
Όσον αφορά το στεγαστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας «Σπίτι μου» είναι εκτός πραγματικότητας γιατί οι δικαιούχοι δεν βρίσκουν φτηνά σπίτια να αγοράσουν. Επιπλέον δεν ρυθμίζει την αγορά ενοικίου. Γιατί μέσω του ανταγωνισμού, θα πέσουν οι τιμές και για αυτούς που θα τα νοικιάζουν με ένα χαμηλότερο κόστος, αλλά και σε ευρύτερες περιοχές όπου θα υπάρχουν μεγάλα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή πρακτική και οι έρευνες που γίνονται σε αυτό το επίπεδο. Αποκλιμακώνουμε λοιπόν το κόστος ζωής όχι μόνο για αυτούς που θα διαμένουν, αλλά και για αυτούς που είναι κοντά σε αυτές τις κοινωνικές κατοικίες. Αυτά είναι ολοκληρωμένα προγράμματα και όχι πυροτεχνήματα, όπως εσείς προεκλογικά – και τώρα- λέτε στον ελληνικό λαό.

Κυρίες και κύριοι,
Για το youth pass των 150 ευρώ, τα λόγια είναι περιττά. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πώς οι νέοι μας θα απολαμβάνουν περισσότερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για να πάψουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό στην ανεργία των νέων.
Για εμάς προτεραιότητα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων, με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας που θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους, ιδίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου δεδομένου ότι χιλιάδες νέες και νέοι εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε εποχικές εργασίες.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη διάταξη για την προαιρετική αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη αξιολόγησης από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ωστόσο θεωρούμε ότι η διάταξη δείχνει τη βαθιά υποκριτική και προσχηματική στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κρύφτηκε, με μια στάση «ήξεις αφήξεις» πίσω από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η διγλωσσία τους όταν σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Χατζηδάκης, κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 8,9 δισ. € σε βάθος τετραετίας, ενώ ο κ. Σκυλακάκης μιλούσε για 5,5 δισ. € τον χρόνο δηλαδή 22 δισεκατομμύρια στην τετραετία.
Εάν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φορέα που θα πραγματοποιεί την κοστολόγηση, τότε θα πρέπει η διοίκησή του να ορίζεται μέσω της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, να μην συμμετέχουν σε αυτήν πολιτικά πρόσωπα και να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των μελών της διοίκησης. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανέλθει για μια ακόμα φορά με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και με ένα ακόμα σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μη συστημικές τράπεζες κατά βάση αυτή τη φορά, καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών και η αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει πενιχρά αποτελέσματα με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται.
Στη ρύθμιση, δε, για χρέη στον ΕΦΚΑ έχει υποβάλλει αίτηση μόλις το 20% των δικαιούχων.
Η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφού μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει μόλις 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, τη στιγμή που το σύνολο εκείνων που μπορούν να ρυθμιστούν, υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια.
Εμείς καταθέσαμε έγκαιρα τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει 120 δόσεις για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία.

Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο και στο ζήτημα του “νέου Ηρακλή”. Σύμφωνα με την Eurostat -και σε αντίθεση με ότι έγινε με τον Ηρακλή 1 και 2-, οι εγγυήσεις που θα δίνει το δημόσιο με έκδοση ομολόγων για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, θα εγγράφονται στο δημόσιο χρέος εκτός και αν οι ιδιώτες επενδυτές αναλάβουν ίσο ή μεγαλύτερο μερίδιο του κινδύνου αθέτησης, δηλαδή μη πληρωμής σε σχέση με το δημόσιο. Σας ερωτώ κύριε Υπουργέ, πώς θα το διασφαλίσετε αυτό;
Θυμόμαστε όλοι πως τελευταία στιγμή γλιτώσαμε από την Eurostat την προσμέτρηση στο χρέος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, που δόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» 1 και 2. Τώρα, τι θα γίνει;
Ένα όμως είναι δεδομένο: Το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα τραπεζικά βάρη.

Advertisement

Αγαπητοί συνάδελφοι,
έπειτα από μια μεγάλη περίοδο δημοσιονομικής ευελιξίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέρχεται από το 2024. Τα επόμενα χρόνια όλα τα κράτη παγκοσμίως και ειδικά η Ελλάδα θα επιβαρυνθούν -εκτός των άλλων- και για την αντιμετώπιση των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Το βιώνουμε με δραματικό τρόπο στην πατρίδα μας αυτές τις μέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει ήδη η δημόσια συζήτηση για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων στην Ένωση.
Η Επιτροπή προτείνει να υπάρχουν περισσότερο ευέλικτες διμερείς συμφωνίες για τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ οι “φειδωλοί” του Συμβουλίου προτείνουν ετήσια μείωση του χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος. Αν τελικά υπερισχύσουν οι προτάσεις των “φειδωλών”, τότε για χώρες όπως η Ελλάδα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυξήσουν τις πράσινες επενδύσεις. Απαιτείται λοιπόν να γίνουμε Προμηθείς, όχι Επιμηθείς, όπως συμβαίνει πολλές φορές με την κυβέρνησή σας.

Μας ανησυχεί ότι η δαπάνη για τόκους του κρατικού χρέους το A΄ εξάμηνο εκτοξεύθηκε στα 4,6 δισεκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 45,6% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2022:
(α) ολόκληρο το έτος 2022 οι τόκοι του κρατικού χρέους
ήταν 5 δισεκ. και (β) η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για τόκους του κρατικού χρέους ολόκληρο το 2023 είναι 5.9 δισεκατομμύρια.
Όπως μας ανησυχεί ότι παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας των τελευταίων ετών και το σχεδόν μηδενικό παραγωγικό κενό, το ποσοστό στην Ελλάδα παραμένει υψηλό σε σχέση με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό καταδεικνύει τα περιορισμένα όρια της οικονομίας μας, πράγμα που αποτυπώνεται στο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών που αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2026.
Επομένως, είναι όρος επιβίωσης να αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αλλάξουμε παραγωγικό υπόδειγμα.
Απαιτούνται δράσεις που προϋποθέτουν όμως δύσκολες επιλογές με έντονες διανεμητικές συνέπειες και όχι πελατειακές προτεραιότητες, όπως έχετε ασκήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης κατά την προηγούμενη περίοδο.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, καταψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν έχει στρατηγική αντίληψη για τη χώρα
και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας.
Δεν έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για το δημογραφικό, τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ωστόσο, θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάτι που με σοβαρότητα κάναμε διαχρονικά. Συνεπώς, μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας αλλού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας

Μολονότι είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, μία ημέρα πένθους
για τον χαμό των δύο ηρωικών μας πιλότων, κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Τέτοια μέρα πέρυσι περνούσα το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το λογισμικό predator. Άνοιγα δηλαδή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τον δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.
Είχα πει τότε ότι έχω μάθει να δίνω μάχες στο προσκήνιο και στο φως.Δεν έχω μάθει να κρατάω τίποτα στο συρτάρι μου. Υπηρετώ πάντα τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της πολιτικής.Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο και για τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Να υπηρετούμε την αξιοπιστία στην πολιτική. Και αυτό θα κάνω και σήμερα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι χθες το βράδυ παρέλαβα επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία ενημερώνομαι ότι τελικά έγιναν τρεις απόπειρες και όχι μία για να παγιδευτώ από το predator.
Η πρώτη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021. Η δεύτερη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, ήταν αυτή που εντόπισε και η ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Και η τρίτη απόπειρα έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2021, ενώ βρισκόμουν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ.
Παραδίδω στα πρακτικά την επιστολή του Κωνσταντίνου Μενουδάκου.

Όπως έχει δημόσια ενημερώσει ο κ. Μενουδάκος, 87 ακόμη συμπολίτες μας έλαβαν αντίστοιχα μηνύματα με το predator. Συνεπώς, υπάρχουν 87 τέτοιες επιστολές. Θεωρώ αυτονόητο για όσους ορκίζονται στην Ελληνική Δημοκρατία, στους θεσμούς, στη διαφάνεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου και όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης, θέσεις εξουσίας, ότι οφείλουν να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων και τον ελληνικό λαό για αυτές τις επιστολές.
Και οφείλουν να κάνουν το αυτονόητο. Να δώσουν αυτά τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.
Το οφείλουν στην αλήθεια. Το οφείλουν στον λαό, στην πατρίδα, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Δημοκρατία. Έχουν χρέος να το κάνουν.
Το νερό μπήκε στο αυλάκι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτοί που επέτρεψαν σκόπιμα, να κυλιστεί η δημόσια ζωή στο βούρκο για να κρύψουν με παραπληροφόρηση και συμψηφισμούς τις βαρύτατες ευθύνες τους, πρέπει να λογοδοτήσουν.
Άκουσα ακραίους χαρακτηρισμούς από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Και από τους μεν και από τους δε.
«Πράκτορας», από αυτούς που ήθελαν να καλύψουν τα σκοτεινά παιχνίδια τους με τις μυστικές υπηρεσίες.
«Πιασμένος», από εκείνους που δεν τους κάναμε τα πολιτικά χατίρια. Εκφράσεις που υπογραμμίζουν την παρακμή του πολιτικού τους ήθους όσων τις χρησιμοποίησαν.
Είμαι εδώ γιατί συνεχίζω τον αγώνα της διαφάνειας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού των θεσμών και της Δημοκρατίας.
Το ερώτημα, λοιπόν, που περιμένουμε να απαντήσει η Δικαιοσύνη αλλά και οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι: Ποιοι είχαν στήσει αυτό το παράκεντρο εξουσίας και χρησιμοποιούσαν το Predator;
Πρέπει η δικαιοσύνη να ελέγξει άμεσα πόσοι από τους 87 υπήρξαν και θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Για να δούμε πόσες είναι τελικά οι «διαβολικές συμπτώσεις» πέραν από εμένα, τον κ. Κουκάκη και την κ. Σίφορντ; Μόνο έτσι θα σταματήσουν να κρύβονται από τις ευθύνες τους ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες.

Σας ευχαριστώ.

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Advertisement

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από την απώλεια των πιλότων μας, του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη.
Δύο νέων ανθρώπων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Αυτό κάνουν καθημερινά με ηρωισμό και απαράμιλλη αυταπάρνηση οι χειριστές μας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την προσφορά τους στην πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς το γεγονός ότι τα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, δεν είχαν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και το αναγκαίο κοινωνικό αποτύπωμα.
Τον Ιούλιο τα τρόφιμα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,5%, όταν στην Ε.Ε. οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν το 0,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat την Παρασκευή.

Ο Πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι “επίμονος”, σημειώνοντας ότι “υπάρχει μία λογική υποψία ότι… αποκτά χαρακτηριστικά, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων”.
Κάπως αργά αντιλήφθηκε ο κ. Μητσοτάκης ότι στη χώρα μας επικρατεί «πληθωρισμός απληστίας» όπως τον ονομάζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ.
Το κατάλαβε αφότου οι πολίτες, πλήρωσαν πανάκριβα προϊόντα κι ακτοπλοϊκά εισιτήρια φέτος το καλοκαίρι.
Το κατάλαβε αφού πρώτα οι πολίτες είτε επιβαρύνθηκαν με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είτε εξαπατήθηκαν πληρώνοντας την ίδια τιμή αλλά για μικρότερες συσκευασίες.
Αν, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει πράγματι πληθωρισμός απληστίας, πληθωρισμός κερδών, θα αντιλαμβάνεται επίσης ότι τα pass ανακουφίζουν προσωρινά για λίγο τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Όσο δεν επιβάλλεται ουσιαστικός έλεγχος στις αγορές, ακόμα και αυτά θα καταλήγουν να τροφοδοτούν τα κέρδη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εις βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Ξέρω ότι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν σας αρέσουν τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ. Χρησιμοποιεί ελάχιστα από αυτά για να κρύψει την εικόνα της οικονομίας και της κοινωνίας, που δεν είναι άλλη από το ότι εδώ και καιρό τα κέρδη αυξάνονται, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται.
Συγκεκριμένα, την τελευταία τετραετία (από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023), τα κέρδη αυξήθηκαν 16,1%, ενώ το κόστος εργασίας 7%. Και τα δύο σε ονομαστικούς όρους, ανά μονάδα προϊόντος. Σε πραγματικούς όρους δηλαδή συνυπολογίζοντας την άνοδο των τιμών, το μοναδιαίο κόστος εργασίας (και κατ’ επέκταση το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 4,6%.

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία.
Τα πρόσθετα μέτρα, που συζητάμε σήμερα είναι κατ’ αρχήν ευπρόσδεκτα, ωστόσο θα αποδειχτούν για άλλη μια φορά αλυσιτελή όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει να ανέχεται τον πληθωρισμό των κερδών, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

Advertisement

Η αισχροκέρδεια και η υπερφορολόγηση μέσω των έμμεσων φόρων δυσκολεύουν συνεχώς την καθημερινότητα των πολιτών. Φτάσαμε στον Ιούλιο για να μας ανακοινώσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης ότι αποφάσισε κατόπιν εορτής ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κυρίες και κύριοι,
τα αποσπασματικά μέτρα του νομοσχεδίου δεν συγκροτούν σε καμία περίπτωση ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, το οποίο έχουμε προτείνει πάρα πολλές φορές.
Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται τρίτη από το τέλος της ΕΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε αυξήσεις μισθών και την παράταση του market pass. Αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες.
Πρόσφατα δε, η Eurostat υπολόγισε ότι το διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα σε πραγματικούς όρους μόνο το 2022 στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2%. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρθεί μέτρα στήριξης, όπως τα διάφορα επιδόματα, η αύξηση του βασικού μισθού και οι γνωστές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, εκτιμάται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρέθηκε σε κίνδυνο φτώχειας το 2022.
Εμείς θα επιμείνουμε να σας προτρέπουμε να εφαρμόσετε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση, άλλωστε αυτά λέγατε κι εσείς πριν τις εκλογές του 2019. Και, βέβαια, αξιοποιώντας τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους λόγω των ανατιμήσεων- και όπως έχουμε ζητήσει ήδη από την αρχή της πληθωριστικής έξαρσης απαιτούνται εντατικοί έλεγχοι κατά αθέμιτων πρακτικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα του κράτους.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο, το οποίο διαφημίστηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ως «νέο μισθολόγιο» των Δημοσίων Υπαλλήλων απαξιώνει πλήρως την έννοια του ενιαίου μισθολογίου. Την ταυτίζει με ένα οριζόντιο επίδομα 70€ ακαθάριστα. Αυξήσεις χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης δεν διαφωνούμε, επισημαίνουμε όμως ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του «επιτελικού κράτους», που αναθέτει συνεχώς με αποφάσεις υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί και αυτό σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση «ημετέρων».

Με το άρθρο 43 αυξάνονται τα ποσά της μείωσης του φόρου εισοδήματος για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.
Ευπρόσδεκτο μέτρο, αλλά πολύ μακριά από μια ολοκληρωμένη πολιτική για το δημογραφικό της χώρας. Έχουμε ταχθεί υπέρ της σημαντικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω.
Μια χώρα με ένα τόσο οξύ δημογραφικό πρόβλημα, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη χώρα μας οι οικογένειες με παιδιά έχουν σχεδόν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις οικογένειες με παιδιά.
Όταν για παράδειγμα στην Πορτογαλία – το έχω πει πολλές φορές – με ανάλογο δημογραφικό πρόβλημα, με ανάλογα οικονομικά ζητήματα- η διαφορά στους φορολογικούς συντελεστές αγγίζει τις 10 μονάδες μεταξύ μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με δύο παιδιά.
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό το ζήτημα του Δημογραφικού στο προσκήνιο του προγραμματικού διαλόγου ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Καταθέσαμε πρόταση νόμου με βασικούς άξονες, που θεωρούμε ότι έπρεπε να έχει μια εθνική δημογραφική πολιτική ήδη από το 2018.
Κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών, νεόδμητων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και παλαιότερων κατοικιών, που μπορούν να μπουν στη δεξαμενή με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής.
Αυτές οι κοινωνικές κατοικίες θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους για να ξεκινήσουν τη ζωή τους.
Προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης για πολλοστή φορά – όπως και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και σήμερα ο κ. Χατζηδάκης-,
με περισσή αλαζονεία περιπαίζουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί όμως εφαρμοσμένη πολιτική στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Δηλαδή μπορείτε να απαξιώσετε με μπακαλίστικους υπολογισμούς ότι τάχα και οι 150.000 κατοικίες θα είναι όλες νεόδμητες, κάτι που ποτέ δεν ισχυριστήκαμε, πολιτικές επιλογές και σχέδια τα οποία υλοποιούνται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης;
Ξέρετε, οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες κι από τα ψέματα.
Και αποδεικνύετε με αυτή σας την αλαζονεία, πόσο περιφρονείτε τους αδύναμους πολίτες και τη νέα γενιά.
Τα νέα παιδιά που θα έρθουν – τις επόμενες ημέρες – στα αστικά κέντρα να βρουν σπίτι για να σπουδάσουν. Όλους αυτούς τους περιφρονείτε, μένοντας εμμονικά σε ένα σχέδιο το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω του κόστους που υπάρχει σήμερα στην αγορά κατοικιών και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Αντί, λοιπόν, να παρακολουθήσετε αυτό που συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, προσπαθείτε με ευφυολογήματα να απαξιώσετε την πρόταση.
Είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι θα τινάξουμε στον αέρα τις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γιατί δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα οι Πορτογάλοι; 26.000 κατοικίες έβαλαν οι Πορτογάλοι. 20.000 οι Ισπανοί, 10.000 οι Ιταλοί. Εσείς βάλατε 100! 100 κοινωνικές κατοικίες έχει το Ταμείο Ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας.
Κι έχετε θράσος να ψέγετε μια πρόταση, που υλοποιείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη με ανάλογα προβλήματα.
Αλλά δεν περιπαίζετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την ελληνική νεολαία περιπαίζετε, τους πιο αδύναμους Έλληνες, τους πιο ευάλωτους. Αυτή είναι η ελιτίστικη συμπεριφορά σας.
Αλλά αν δεν γνωρίζετε πως υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα και δεν θέλετε να τα ακούσετε από εμάς, από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ας ρωτήσει ο Πρωθυπουργός τη νέα του πολιτική φίλη, την κ. Μελόνι. Ακόμη και η κ. Μελόνι, η ακροδεξιά Πρωθυπουργός της Ιταλίας, υλοποιεί τέτοια προγράμματα.
Ρωτήστε λοιπόν στο Συμβούλιο τον Αντόνιο Κόστα, τον Πέδρο Σάντσεθ, την κ. Μελόνι και άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών για το πώς αντιμετωπίζουν την αύξηση του κόστους ζωής, που αφορά και τα ενοίκια στις πρωτεύουσες και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.
Όσον αφορά το στεγαστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας «Σπίτι μου» είναι εκτός πραγματικότητας γιατί οι δικαιούχοι δεν βρίσκουν φτηνά σπίτια να αγοράσουν. Επιπλέον δεν ρυθμίζει την αγορά ενοικίου. Γιατί μέσω του ανταγωνισμού, θα πέσουν οι τιμές και για αυτούς που θα τα νοικιάζουν με ένα χαμηλότερο κόστος, αλλά και σε ευρύτερες περιοχές όπου θα υπάρχουν μεγάλα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή πρακτική και οι έρευνες που γίνονται σε αυτό το επίπεδο. Αποκλιμακώνουμε λοιπόν το κόστος ζωής όχι μόνο για αυτούς που θα διαμένουν, αλλά και για αυτούς που είναι κοντά σε αυτές τις κοινωνικές κατοικίες. Αυτά είναι ολοκληρωμένα προγράμματα και όχι πυροτεχνήματα, όπως εσείς προεκλογικά – και τώρα- λέτε στον ελληνικό λαό.

Κυρίες και κύριοι,
Για το youth pass των 150 ευρώ, τα λόγια είναι περιττά. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πώς οι νέοι μας θα απολαμβάνουν περισσότερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για να πάψουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό στην ανεργία των νέων.
Για εμάς προτεραιότητα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων, με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας που θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους, ιδίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου δεδομένου ότι χιλιάδες νέες και νέοι εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε εποχικές εργασίες.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη διάταξη για την προαιρετική αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη αξιολόγησης από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ωστόσο θεωρούμε ότι η διάταξη δείχνει τη βαθιά υποκριτική και προσχηματική στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κρύφτηκε, με μια στάση «ήξεις αφήξεις» πίσω από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η διγλωσσία τους όταν σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Χατζηδάκης, κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 8,9 δισ. € σε βάθος τετραετίας, ενώ ο κ. Σκυλακάκης μιλούσε για 5,5 δισ. € τον χρόνο δηλαδή 22 δισεκατομμύρια στην τετραετία.
Εάν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του φορέα που θα πραγματοποιεί την κοστολόγηση, τότε θα πρέπει η διοίκησή του να ορίζεται μέσω της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, να μην συμμετέχουν σε αυτήν πολιτικά πρόσωπα και να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των μελών της διοίκησης. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανέλθει για μια ακόμα φορά με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και με ένα ακόμα σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μη συστημικές τράπεζες κατά βάση αυτή τη φορά, καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρίπτει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών και η αναβίωση των 72-120 δόσεων για χρέη στην εφορία έχει πενιχρά αποτελέσματα με 8 στις 10 αιτήσεις να απορρίπτονται.
Στη ρύθμιση, δε, για χρέη στον ΕΦΚΑ έχει υποβάλλει αίτηση μόλις το 20% των δικαιούχων.
Η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφού μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει μόλις 6.254 ρυθμίσεις οφειλών, τη στιγμή που το σύνολο εκείνων που μπορούν να ρυθμιστούν, υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια.
Εμείς καταθέσαμε έγκαιρα τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει 120 δόσεις για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία.

Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο και στο ζήτημα του “νέου Ηρακλή”. Σύμφωνα με την Eurostat -και σε αντίθεση με ότι έγινε με τον Ηρακλή 1 και 2-, οι εγγυήσεις που θα δίνει το δημόσιο με έκδοση ομολόγων για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, θα εγγράφονται στο δημόσιο χρέος εκτός και αν οι ιδιώτες επενδυτές αναλάβουν ίσο ή μεγαλύτερο μερίδιο του κινδύνου αθέτησης, δηλαδή μη πληρωμής σε σχέση με το δημόσιο. Σας ερωτώ κύριε Υπουργέ, πώς θα το διασφαλίσετε αυτό;
Θυμόμαστε όλοι πως τελευταία στιγμή γλιτώσαμε από την Eurostat την προσμέτρηση στο χρέος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, που δόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» 1 και 2. Τώρα, τι θα γίνει;
Ένα όμως είναι δεδομένο: Το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός λαός δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα τραπεζικά βάρη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
έπειτα από μια μεγάλη περίοδο δημοσιονομικής ευελιξίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέρχεται από το 2024. Τα επόμενα χρόνια όλα τα κράτη παγκοσμίως και ειδικά η Ελλάδα θα επιβαρυνθούν -εκτός των άλλων- και για την αντιμετώπιση των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Το βιώνουμε με δραματικό τρόπο στην πατρίδα μας αυτές τις μέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει ήδη η δημόσια συζήτηση για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων στην Ένωση.
Η Επιτροπή προτείνει να υπάρχουν περισσότερο ευέλικτες διμερείς συμφωνίες για τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ οι “φειδωλοί” του Συμβουλίου προτείνουν ετήσια μείωση του χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα για χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος. Αν τελικά υπερισχύσουν οι προτάσεις των “φειδωλών”, τότε για χώρες όπως η Ελλάδα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυξήσουν τις πράσινες επενδύσεις. Απαιτείται λοιπόν να γίνουμε Προμηθείς, όχι Επιμηθείς, όπως συμβαίνει πολλές φορές με την κυβέρνησή σας.

Advertisement

Μας ανησυχεί ότι η δαπάνη για τόκους του κρατικού χρέους το A΄ εξάμηνο εκτοξεύθηκε στα 4,6 δισεκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 45,6% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2022:
(α) ολόκληρο το έτος 2022 οι τόκοι του κρατικού χρέους
ήταν 5 δισεκ. και (β) η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για τόκους του κρατικού χρέους ολόκληρο το 2023 είναι 5.9 δισεκατομμύρια.
Όπως μας ανησυχεί ότι παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας των τελευταίων ετών και το σχεδόν μηδενικό παραγωγικό κενό, το ποσοστό στην Ελλάδα παραμένει υψηλό σε σχέση με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό καταδεικνύει τα περιορισμένα όρια της οικονομίας μας, πράγμα που αποτυπώνεται στο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών που αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2026.
Επομένως, είναι όρος επιβίωσης να αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αλλάξουμε παραγωγικό υπόδειγμα.
Απαιτούνται δράσεις που προϋποθέτουν όμως δύσκολες επιλογές με έντονες διανεμητικές συνέπειες και όχι πελατειακές προτεραιότητες, όπως έχετε ασκήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης κατά την προηγούμενη περίοδο.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, καταψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν έχει στρατηγική αντίληψη για τη χώρα
και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας.
Δεν έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για το δημογραφικό, τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ωστόσο, θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάτι που με σοβαρότητα κάναμε διαχρονικά. Συνεπώς, μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας αλλού κύριοι της Νέας Δημοκρατίας

Μολονότι είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, μία ημέρα πένθους
για τον χαμό των δύο ηρωικών μας πιλότων, κλείνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Τέτοια μέρα πέρυσι περνούσα το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το λογισμικό predator. Άνοιγα δηλαδή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τον δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.
Είχα πει τότε ότι έχω μάθει να δίνω μάχες στο προσκήνιο και στο φως.Δεν έχω μάθει να κρατάω τίποτα στο συρτάρι μου. Υπηρετώ πάντα τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της πολιτικής.Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο και για τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Να υπηρετούμε την αξιοπιστία στην πολιτική. Και αυτό θα κάνω και σήμερα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι χθες το βράδυ παρέλαβα επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία ενημερώνομαι ότι τελικά έγιναν τρεις απόπειρες και όχι μία για να παγιδευτώ από το predator.
Η πρώτη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021. Η δεύτερη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, ήταν αυτή που εντόπισε και η ειδική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Και η τρίτη απόπειρα έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 2021, ενώ βρισκόμουν ήδη υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ.
Παραδίδω στα πρακτικά την επιστολή του Κωνσταντίνου Μενουδάκου.

Όπως έχει δημόσια ενημερώσει ο κ. Μενουδάκος, 87 ακόμη συμπολίτες μας έλαβαν αντίστοιχα μηνύματα με το predator. Συνεπώς, υπάρχουν 87 τέτοιες επιστολές. Θεωρώ αυτονόητο για όσους ορκίζονται στην Ελληνική Δημοκρατία, στους θεσμούς, στη διαφάνεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου και όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης, θέσεις εξουσίας, ότι οφείλουν να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων και τον ελληνικό λαό για αυτές τις επιστολές.
Και οφείλουν να κάνουν το αυτονόητο. Να δώσουν αυτά τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια.
Το οφείλουν στην αλήθεια. Το οφείλουν στον λαό, στην πατρίδα, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Δημοκρατία. Έχουν χρέος να το κάνουν.
Το νερό μπήκε στο αυλάκι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτοί που επέτρεψαν σκόπιμα, να κυλιστεί η δημόσια ζωή στο βούρκο για να κρύψουν με παραπληροφόρηση και συμψηφισμούς τις βαρύτατες ευθύνες τους, πρέπει να λογοδοτήσουν.
Άκουσα ακραίους χαρακτηρισμούς από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Και από τους μεν και από τους δε.
«Πράκτορας», από αυτούς που ήθελαν να καλύψουν τα σκοτεινά παιχνίδια τους με τις μυστικές υπηρεσίες.
«Πιασμένος», από εκείνους που δεν τους κάναμε τα πολιτικά χατίρια. Εκφράσεις που υπογραμμίζουν την παρακμή του πολιτικού τους ήθους όσων τις χρησιμοποίησαν.
Είμαι εδώ γιατί συνεχίζω τον αγώνα της διαφάνειας, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού των θεσμών και της Δημοκρατίας.
Το ερώτημα, λοιπόν, που περιμένουμε να απαντήσει η Δικαιοσύνη αλλά και οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι: Ποιοι είχαν στήσει αυτό το παράκεντρο εξουσίας και χρησιμοποιούσαν το Predator;
Πρέπει η δικαιοσύνη να ελέγξει άμεσα πόσοι από τους 87 υπήρξαν και θύματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Για να δούμε πόσες είναι τελικά οι «διαβολικές συμπτώσεις» πέραν από εμένα, τον κ. Κουκάκη και την κ. Σίφορντ; Μόνο έτσι θα σταματήσουν να κρύβονται από τις ευθύνες τους ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες.

Σας ευχαριστώ.

Advertisement