Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Π.Πετροπούλου: Η έμφυλη βία είναι παντού…

Published

on

Γράφει η Πηνελόπη Πετροπούλου*

Γυναίκα Αστυνομικός με 2 παιδιά ξυλοκοπείται άγρια από τον σύζυγο της που απολογείται σήμερα στη Λάρισα: «Ακόμα και η τοπική κοινωνία δεν περίμενε ότι αυτός ο άνθρωπος είχε τέτοια ένστικτα. Πήγε να την σκοτώσει όταν του είπε πως αποφάσισε να τον χωρίσει. Θεωρούσε πως είναι δικό του κτήμα….

Η γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς όπως είπαν οι γιατροί έφτασε στο νοσοκομείο με πολύ χαμηλή πίεση, σπασμένα δόντια, χτυπήματα στο πρόσωπο και ζημιά στα εσωτερικά όργανα…» δήλωσε ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων μετά την έρευνα.

Η Βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με σοβαρές συνέπειες τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική τους κατάσταση, αποτελώντας μεγάλο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου, όπως επίσης και ως αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και αιτία βλαβών στη σεξουαλική τους υγεία.
Ταυτόχρονα εκτός των βλαβών, η έμφυλη βία προκαλεί καταπάτηση του βασικού δικαιώματος τους για ζωή ελεύθερη από το φόβο της Βίας. Η επικρατούσα αντίληψη για τη γυναίκα που είναι θύμα και κακοποιείται είναι να ενοχοποιείται για την θέση που βρίσκεται. Η αποστασιοποίηση του στενού και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος αναπαράγει το φαινόμενο και ταυτόχρονα η γυναίκα θύμα βίας στιγματίζεται.

Η Γυναικοκτονία είναι η θανάτωση των γυναικών από τους άνδρες επειδή είναι γυναίκες και τα κίνητρα της είναι βαθιά σεξιστικά και αφορά όλες τις μορφές και τα είδη σεξιστικής δολοφονίας ανεξάρτητα αν προκαλείται από μισογυνισμό, σεξουαλική ευχαρίστηση ή την αίσθηση κυριαρχίας επί των γυναικών.
Στην ουσία εκείνο το χρονικό σημείο, η γυναίκα για τον θύτη, έχει παραβιάσει τον ρόλο που ο ίδιος της έχει αποδώσει ως γυναίκα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τιμωρηθεί .
Η Γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή εφαρμογής της Πατριαρχίας πάνω σε αδύναμο σωματικά ή ψυχολογικά θύμα-γυναίκα λόγω ζήλιας, λόγω θυμού, λόγω οργής, λόγω απόλυτου ελέγχου.
Για την κατανόηση των ανθρωποκτονιών που σχετίζονται με το φύλο απαιτείται να ληφθούν υπόψη τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια μέσα στα οποία λαμβάνουν χώρα, όπως επίσης την πολιτική, νομική και κοινωνική αντίδραση σε τέτοιες δολοφονίες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι βασικές στρατηγικές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να είναι εστιασμένη στα ακόλουθα:
1) στην Ισότητα των Φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, 2) στην αναθεώρηση της Νομοθεσίας, 3) στην ανάπτυξη διεπιστημονικών πολιτικών και εθνικών σχεδίων δράσης, 4) στην διασφάλιση πόρων και ένταξη της διάστασης του φύλου στους προϋπολογισμούς (gender budgeting), 5) στην προώθηση της πρωτογενούς πρόληψης, 6) στην ενίσχυση των κρίσιμων τομέων για την προώθηση αλλαγών, 7) στην ανάπτυξη συντονισμένης ανταπόκρισης σε τοπικό επίπεδο,8) στη συμμετοχή ειδικών ομάδων και επαγγελματιών,
9) στη διενέργεια ερευνών, συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων,10) στη παρακολούθηση και λογοδοσία.

Οι Πολιτικές για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Έμφυλης Βίας σε κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο χρειάζεται να στοχεύσουν σε :
1) πρόληψη και καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και του σεξισμού, 2) πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, 3) διασφάλιση της ίσης πρόσβασης των γυναικών στην δικαιοσύνη 4) επίτευξη ισορροπημένης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στην λήψη πολιτικών και δημόσιων αποφάσεων,
5) προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών μεταναστριών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο,6) ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα μέτρα 7) Εφαρμογή της Σύμβασης της Κωσταντινούπολης που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα το 2018, 8) Θέσπιση ξεχωριστού ποινικού αδικήματος για τη Γυναικοκτονία με άμεσες και αυξημένες ποινές, 9) Δημιουργία δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας,10) Τηλεφωνική γραμμή SOS και SMS για άμεση βοήθεια και παρέμβαση,11) Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στα σχολεία,12) Συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες και ανάπτυξη ομάδας υπηρεσιών για την υποστήριξη των γυναικών που υφίσταται βία,13) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού ,14) Κατάρτιση στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης,15) Εκπόνηση εξειδικευμένων εργαλείων για την συμβουλευτική γυναικών,16) Εξάλειψη διακίνησης και εμπορίας γυναικών και παροχή υποστήριξης στα θύματα λόγω της πορνείας και του trafficking,17) Προστασία και υποστήριξη προσφυγισσών και εκτοπισμένων γυναικών,18) Προστασία και αλληλεγγύη σε γυναίκες που ζουν σε περιοχές με ένοπλες ή άλλες συγκρούσεις, 19) Διασφάλιση της ισονομίας σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο, 20) Επίτευξη νομικού εγγραμματισμού των γυναικών για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, 21) Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα ΜΜΕ για την μη στερεοτυπική απεικόνιση τους, 22) Εξάλειψη όλων των αρνητικών πολιτισμικών πρακτικών κατά των κοριτσιών και εξάλειψη των διακρίσεων στην εκπαίδευση, 23) Ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα, ώστε πριν την λήψη των αποφάσεων να πραγματοποιείται μία ανάλυση των επιπτώσεων στις γυναίκες και στους άντρες αντίστοιχα ,24) Παραγωγή και διάχυση στατιστικών δεδομένων και πληροφοριών κατά φύλο.
Μέχρι που καμία γυναίκα να μην ξαναφοβηθεί, καμία γυναίκα να μην ξανακρυφτεί , καμία γυναίκα να μην ξαναπονέσει, καμία γυναίκα να μην ξαναματώσει….

Advertisement

*Άρθρο της Πηνελόπης Πετροπούλου
Χειρ.Οδον/τρος -Περιοδοντολόγος
Υποψήφια Διδάκτωρ Ογκολογικής Φροντίδας
Αντιπρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ)
Μετεκπαιδευθείσα στις Πολιτικές Ισότητας Φύλου
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Πράσινων
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής – Γιάννης Σγουρός»

Advertisement