ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. Κουκουλόπουλος: «Ισχυρό κοινωνικό κράτος, χωρίς φορολογική δικαιοσύνη, δεν γίνεται»
Στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Στην εισαγωγή της ομιλίας του, σημείωσε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το τέλος της ιστορίας. Από το προηγούμενο νομοσχέδιο μεσολάβησαν τραγικά γεγονότα. Το κενό μιας αξιόμαχης και στιβαρής αντιπολίτευσης, είναι ένα κενό που η χώρα έχει ανάγκη να καλυφθεί. Όπως έχει αποσαφηνίσει ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, η δική μας προσπάθεια θα είναι συνεχής και συστηματική, για να καλυφθεί αυτό το κενό. Προσεγγίζουμε όλα τα ζητήματα τεκμηριωμένα στο σκέλος της κριτικής και ταυτόχρονα με ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις όπου χρειάζεται. Πολιτευόμαστε βάσει αρχών και αξιών. Αρχή και αξία για εμάς, είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Κριτήριο σε κάθε φορολογική ρύθμιση, είναι εάν μειώνει ή αντιθέτως αυξάνει τις ανισότητες».
«Υπερψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, όχι απλώς διότι ο κορμός του αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά γιατί έρχεται να συμπληρώσει τη βασική οδηγία, την οποία το κόμμα μας ψήφισε το 2013 και απέφερε έσοδα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αφορούσε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμους τομείς, όπως ο ΦΠΑ, συνεργασία η οποία τώρα διευρύνεται, αλλά με καθυστέρηση. Άργησε η Ε.Ε. να δράσει για τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα της οικονομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Airbnb και τη σχετική φορολογητέα ύλη που έχει διαφύγει, χωρίς ουδείς να γνωρίζει το ύψος της. Η E.E. δυστυχώς αποδείχθηκε αργοκίνητος μηχανισμός και πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τα αντανακλαστικά της, ειδικά στο σύγχρονο περιβάλλον κίνησης κεφαλαίων», υπογράμμισε ο Π. Κουκουλόπουλος.
Επιπλέον, ανέδειξε πως «υποσκάπτεται το κράτος πρόνοιας από την διακρατική κίνηση τεράστιων κεφαλαίων που διαφεύγουν της φορολόγησης. Οι πολίτες παρακολουθούν τις τράπεζες, τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τους ενεργειακούς γίγαντες, να συσσωρεύουν τεράστια κέρδη, ενώ την ίδια ώρα η μεσαία τάξη και το κάτω μέρος της εισοδηματικής πυραμίδας, τα χαμηλότερα εισοδήματα, συμπιέζονται αφόρητα. Έτσι ενισχύονται οι ανισότητες και τα άκρα, έτσι μεγαλώνει η απόσταση και η ευθεία αμφισβήτηση των πολιτών στους θεσμούς. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Για εμάς, η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι έννοια ταυτόσημη με την ευημερία και την ανάπτυξη».
Ο Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «η υπερψήφιση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας δεν σημαίνει συμφωνία με την ασκούμενη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης. Διαφωνούμε ριζικά με το γεγονός ότι η ανισομερής σχέση έμμεσης και άμεσης φορολογίας – η οποία είχε διευρυνθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν έγινε πιο άδικη κοινωνικά – επί ημερών Ν.Δ. έχει φθάσει σε παράλογα ύψη. Πρόκειται για τον ορισμό της κοινωνικής αδικίας και κανένα pass δεν μπορεί να το καλύψει. Είναι μια αδιέξοδη απατηλή πολιτική, σε συνδυασμό βεβαίως με την ακρίβεια, την οποία η Κυβέρνηση μέχρι τώρα αδυνατεί παντελώς να αντιμετωπίσει και αρκείται μόνο στο να τη διαπιστώνει».
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση «για την καθυστερημένη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ», ενώ επανέφερε τη θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για «το παράλογο ύψος της απαλλαγής που θέσπισε η Ν.Δ. στη μεταβίβαση ακινήτων, στερώντας δημοσιονομικό χώρο και αυξάνοντας τις ανισότητες». «Είναι ένα δώρο σε λίγους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τα άρθρα για το ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν έχουμε αμνησία, δεν είμαστε γενικά κατά των αποκρατικοποιήσεων Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε με έναν τρόπο που ήταν αναγκαστικός, υπήρξε “τέκνο” ανάγκης μιας συγκεκριμένης περιόδου», ανέφερε ο Π. Κουκουλόπουλος, υπενθυμίζοντας και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι «παρέδωσε 10.119 ακίνητα, όλη τη δημόσια περιουσία, στους δανειστές». «Είναι αναγκαίο, ενωμένες οι πολιτικές δυνάμεις, να κάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και μια κοινή προσπάθεια για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να διαμορφώσει η χώρα το δικό της πρόγραμμα, να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο και της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων».