ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέφανος Παραστατίδης: “Το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη να σταθεί απέναντι σε ό,τι βλάπτει τη Δημοκρατία, βλάπτει τους θεσμούς, βλάπτει τους πολίτες.”
Με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κιλκίς με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης.
Ο κ.Παραστατίδης τόνισε πως “η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα διεθνώς, με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε χώρα εκτός του τόξου των ανεπτυγμένων κρατών, με μία από τις χειρότερες αναλογίες άμεσων/εμμέσων φόρων.”
Παράλληλα προσέθεσε τα εξής στοιχεία:
“Συγκεκριμένα, το 2019 ο λόγος άμεσων/έμμεσων φόρων ήταν 0,56 έναντι 0,74 το 2009, και έναντι 0,981 μέσου ευρωπαϊκού όρου. Δηλαδή στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε 1 ευρώ που συλλέγεται από άμεσους φόρους αντιστοιχεί περίπου 1 ευρώ από έμμεσους φόρους. Στην Ελλάδα, στο 1 ευρώ άμεσης φορολογίας αντιστοιχεί 1,8 ευρώ έμμεσης”
Ολόκληρη η τοποθέτηση του:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ενσωμάτωση μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας δεν είναι απλά μια τυπική υποχρέωση, είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο. Κατά το σύνηθες, το εθνικά σύνηθες, παρεισφρέουν διατάξεις άσχετες κατά βάση ή κάποιες οι οποίες θα είχαν και την επίκριση των πολιτών αν έρχονταν αυτόνομα, όπως είδαμε άλλωστε να επαναλαμβάνει ο κ. Γεωργιάδης στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Να μην αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν οι πολίτες έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν υιοθετούνται κακές πρακτικές στην εθνική νομοθέτηση για να κρυφτούν με δήθεν ευρωπαϊκό περιτύλιγμα οι συντηρητικές πολιτικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης.
Είμαστε σαφώς υπέρ της διοικητικής συνεργασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φορολογία. Θα συνέβαλλε ουσιαστικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και βεβαίως στην εδραίωση της φορολογικής δικαιοσύνης. Άλλωστε, είναι μία εξίσωση αυτή, ένας ανοιχτός διασυνδεδεμένος κόσμος στον οποίο ζούμε. Οι συνεργασίες επιβάλλονται για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να δημιουργήσουμε αυτά τα μέτωπα τα οποία θα οδηγήσουν, τουλάχιστον για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες, στην αναδιανομή του πλούτου και βεβαίως στην κοινωνική συνοχή.
Με παρόμοιες διατάξεις –θυμίζω- ήρθαν λίστες όπως η περίφημη λίστα Λαγκάρντ με δυόμισι χιλιάδες ονόματα, η λίστα Νικολούδη με ογδόντα πέντε χιλιάδες ονόματα που έχρηζαν φορολογικού ελέγχου, που θα αύξαναν τα έσοδα του κράτους. Ωστόσο, δέκα χρόνια μετά δεν έχουμε μάθει ούτε τι έγινε για τους ελέγχους ούτε αν ήρθαν χρήματα στα εθνικά μας ταμεία. Παραμένει έτσι βασικό ερώτημα αν έχει τη βούληση η Κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να διευρύνει τη φορολογική βάση αντί να συγκεντρώνει τα έσοδα από τους ίδιους.
Παραμένει επίσης ως ζητούμενο και η προθυμία των ελληνικών φορολογικών αρχών να αξιοποιούν το οπλοστάσιο που τους παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή, η οποία πλέον δεν γνωρίζει σύνορα. Και εδώ οι επιδόσεις μας δυστυχώς είναι χαμηλές με υψηλό κόστος για τη χώρα και τους πολίτες της.
Η Νέα Δημοκρατία διακρίνεται από μία ηχηρή αναβλητικότητα σε ό,τι αφορά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, ενώ επιδεικνύει ιδιαίτερη προθυμία στη μείωση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων και κερδών, στην απαλλαγή της φορολογίας στις μεταβιβάσεις μεγάλης περιουσίας και βεβαίως στην εξάλειψη πρακτικά της φορολογίας μερισμάτων ανεξαρτήτως ύψους.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα διεθνώς με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε χώρα εκτός του τόξου των ανεπτυγμένων χωρών, με μία από τις χειρότερες αναλογίες άμεσων-έμμεσων φόρων. Το είπε και ο εισηγητής μας, ο Πάρις ο Κουκουλόπουλος.
Εγώ θέλω να θέσω και κάποια συγκεκριμένα στοιχεία: Το 2019 ο λόγος άμεσων-έμμεσων φόρων ήταν 0,56 έναντι 0,74 το 2009 και έναντι 0,981 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Δηλαδή, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ευρώ που συλλέγεται από άμεσους φόρους αντιστοιχεί περίπου και 1 ευρώ από έμμεσους φόρους. Στην Ελλάδα στο 1 ευρώ άμεσης φορολογίας αντιστοιχεί 1,8 ευρώ έμμεσης.
Προσωπικά αν με ρωτούσαν για την ποιότητα δημοκρατίας μιας χώρας στο πεδίο της οικονομίας θα έθετα μία ερώτηση, τον λόγο άμεσων-έμμεσων φόρων ο οποίος θα μας έδειχνε και την ποιότητα δημοκρατίας της χώρας μας.
Είναι ένα χαρακτηριστικό, λοιπόν, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έκανε προεκλογικά το αυτονόητο. Τοποθετήθηκε, συγκρούστηκε, στοχοποιήθηκε με καταιγίδα fake news από τον μιντιακό προπαγανδιστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης. Όμως, εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε τη μάχη και θα τη δώσουμε μέχρι τέλους, γιατί πιστεύουμε σε αυτή τη μάχη και πιστεύουμε στη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία απαιτείται στη χώρα και η οποία δεν υπάρχει, γιατί για εμάς η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος είναι μια ακραία συντηρητική πολιτική, μια πολιτική άδικη, την οποία ο τρομακτικός πληθωρισμός ιδιαίτερα στα είδη διατροφής καθιστά καταστροφική για την αγοραστική ικανότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Σε ό,τι αφορά την αναβλητικότητα και την αναποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, είναι χαρακτηριστικές και οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, όπου για μια ακόμη φορά αποτυπώνονται οι συνεχείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός έργου σημαντικού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται σε τεχνολογικούς και νομοτεχνικούς λόγους από μια Κυβέρνηση που επαίρεται για τις ψηφιακές της ικανότητες.
Χρειαζόμαστε ένα ουσιαστικό πολιτικό σχέδιο που θα ξεπερνάει την πεπατημένη των passes και των ολιγοπωλίων και θα χτυπάει στον πυρήνα τον πληθωρισμό της απληστίας, των ολιγοπωλίων και των αθέμιτων πρακτικών τους, ένα σχέδιο παραγωγικών δραστηριοτήων και επενδύσεων που αυξάνουν τον ΑΕΠ και μεγεθύνουν την οικονομία μας αντί να αφήνουν το χρήμα να φεύγει στο εξωτερικό μέσω λογιών λογιών εισαγωγών, ένα σχέδιο «πράσινης» οικονομίας που αξιοποιεί τον φυσικό πλούτο αντί να τον αφήνει να καίγεται, που παράγει ενέργεια από αυτόν αντί να ξοδεύουμε τεράστια ποσά στις εισαγωγές της. Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κλείσω την ομιλία μου αναφερόμενος στη διάταξη στην τροπολογία που επιτρέπει την εγγραφή των μαθητών των ΕΠΑΣ, των επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ στη Β΄ Τάξη Επαγγελματικού Λυκείου, ακόμη και αν δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση από τον νόμο του ΕΟΠΠΕΠ και την οποία το Υπουργείο Παιδείας αναγκάζεται να φέρει άρον άρον.
Διαβάζοντάς την παρέφρασα τη φράση «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» λέγοντας στην αντίστοιχη «ο διάβολος κρύβεται στις τροπολογίες», γιατί καλές είναι οι μεγαλόπνοοες προγραμματικές δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, η θεοποίηση της ψηφιοποίησης, οι εκθέσεις ιδεών, οι αγιογραφίες στον Τύπο, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και η πραγματικότητα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο ΕΟΠΠΕΠ, Ο Εθνικός, δηλαδή, Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, δεν διενήργησε ως όφειλε τις εξετάσεις πιστοποίησης τόσο στους μαθητές των ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ όσο και στους μαθητές του μεταλυκειακού έτους μαθητείας των ΕΠΑΛ, όπως επίσης και στους εκπαιδευτές ανηλίκων.
Τις συνέπειες αυτής της πλήρους αδιαφορίας της Κυβέρνησης για τον ΕΟΠΠΕΠ φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον να υφίστανται οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΙΕΚ, καθώς και πολλές κατηγορίες επαγγελματιών.
Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον Υπουργό Παιδείας και τις κυρίες Υφυπουργούς να μας αναλύσουν, πέραν των γενικών και αόριστων εξαγγελιών τους, πώς θα αντιμετωπίσουν τα φλέγοντα προβλήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους υποχρεώνουν να φέρουν άρον-άρον και εκ των υστέρων πρόχειρες τροπολογίες όπως αυτή.
Κλείνω έχοντας την αίσθηση, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι κυβερνάτε λες και βρίσκεστε σε περίοδο χάριτος, λες και δεν είστε στην Κυβέρνηση πενήντα μήνες, αλλά μόλις δύο και το κακό είναι ότι κάθε χρόνο γίνεστε και χειρότεροι. Η Δημοκρατία φθίνει, οι θεσμοί κλείνουν, γίνονται περισσότερο προσοδοθηρικοί και η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια σας ολοένα και περισσότερο.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη να σταθεί απέναντι σε ό,τι βλάπτει τη Δημοκρατία, βλάπτει τους θεσμούς, βλάπτει τους πολίτες.
Σας ευχαριστώ πολύ.