Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Σπύρος Χρυσικόπουλος: “Η πόλη για τους πολίτες”

Published

on

Γράφει ο Σπύρος Χρυσικόπουλος

Όταν το έτος 2010 έκανα την πρώτη μου αυτοδιοικητική απόπειρα με την παράταξη που δημιούργησε ο Κώστας Παττακός «Χαλάνδρι για τους Πολίτες», δε θα μπορούσα να φανταστώ πως αυτό το μότο θα γινόταν πράξη όλα αυτά τα χρόνια από την παράταξη η οποία με τιμάει με την συμπόρευση μας. Στην πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό Attica  ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος έδωσε ένα χαρακτηριστικό δείγμα. 

Μίλησε για έργα πνοής δίνοντας το στίγμα για το καλύτερο αύριο, αλλά και την αντίληψη της παράταξης μας συνολικά για ένα Χαλάνδρι πρότυπο σε όλα τα επίπεδα. Μια πόλη πρότυπο, που θα εξελίσσεται και θα δίνει το κίνητρο σε όσους ζουν σε αυτή να την ενισχύουν, να τη φροντίζουν και να έχουν εκείνοι τον πρώτο λόγο στην καθημερινότητα της. Ο δρόμος προς την κάλπη του Οκτωβρίου ανοίγει το πεδίο της συζήτησης, αλλά και της γνώσης για το έργο που έχει παραχθεί από την τωρινή διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου. 

Τα αντιπλημμυρικά

Πρώτος στόχος ήταν και παραμένει η δημιουργία μιας ασφαλούς πόλης, για να αντιμετωπίζονται τα πάσης φύσεως καιρικά φαινόμενα. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκαν την περίοδο 2017-2021 δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, με το παράδοξο της υπόθεσης να έχει να κάνει με το γεγονός πως είχαν προβλεφθεί το 1968. Ωστόσο από τον τότε «Οργανισμό Αποχετεύσεως Πρωτευούσης» έμειναν στα χαρτιά, δείγμα του πως αντιλαμβάνεται αρκετές φορές το κράτος το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα έργα έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους, δοκιμαζόμενα σε ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμη και με ύψος βροχής 100 χιλιοστών, ή 100 τόνους νερού ανά στρέμμα (15/10/2021) και άντεξαν. Άλλο ένα πράγμα που θα πρέπει να γίνει γνωστό είναι πως χάρη στις ώριμες μελέτες, που κατέθεσε ο Δήμος Χαλανδρίου η χρηματοδότηση των έργων από ίδιους πόρους περιορίστηκε στο 30% ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση των πολιτών. Μια εικόνα εντελώς αντίστροφή από εκείνη που βρήκε η σημερινή Δημοτική Αρχή το 2014, με το ποσοστό της επιβάρυνσης από ίδιους πόρους να είναι στο 80%, δείγμα της τότε νοοτροπίας αλλά και του υπερβολικού ποσοστού της επιβάρυνσης των κατοίκων του Χαλανδρίου. Οι στόχοι στο συγκεκριμένο κομμάτι, για την επόμενη πενταετία διοίκησης εδράζονται σε δυο σημεία. Πρώτα απ’ όλα η ολοκλήρωση της μελέτης για το έργο ομβρίων στο Πάτημα Χαλανδρίου, και η άμεση εξεύρεση χρηματοδότησης για την άμεση δημοπράτηση του έργου. Δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο του ζητήματος των αντιπλημμυρικών έργων, είναι η υλοποίηση συμπληρωματικών επεκτάσεων στο υφιστάμενο δίκτυο αγωγών ομβρίων. Με σκοπό την ακόμη καλύτερη αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων, και την προστασία των πολιτών που είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα.  

Το νέο δημαρχείο σημείο αναφοράς 

Ένα έργο που είχε εκπονηθεί το 1999 επί θητείας του Κώστα Παττακού, βαδίζει σταθερά προς την υλοποίηση του. Αυτό δεν είναι άλλο από το νέο δημαρχείο του Χαλανδρίου, με την πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε πριν από 24 ολόκληρα χρόνια να επικαιροποιείται από τη σημερινή διοίκηση το 2017-2018. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού κόστους 20.500.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Βαίνει προς την ολοκλήρωση του παρά τη διακοπή των εργασιών του από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 λόγω μη εκταμίευσης κονδυλίων από την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για το πολύ μεγάλο έργο αυτό είναι πως εξασφαλίζει: Υπόγειους χώρους στάθμευσης άνω των 5.000 τ.μ, Θέατρο χωρητικότητας 246 ατόμων, Αίθουσα εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης για διαλέξεις-προβολές-εκθέσεις. Το σημαντικότερο είναι πως εξασφαλίζει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 320.000 ποσό που σήμερα δαπανά ο Δήμος για την εκμίσθωση των ακινήτων που στεγάζουν τις υπηρεσίες του. Μια καινούργια κατάσταση η οποία διαμορφώνεται και αλλάζει την εικόνα και την κινητικότητα, στο κέντρο της πόλης. Ένα ακόμη άξιο αναφοράς στοιχείο είναι πως παρά τον τεράστιο όγκο έργων, προμηθειών, προσλήψεων και υπηρεσιών ο Δήμος Χαλανδρίου παραμένει ταμειακά εύρωστος. 

Advertisement

Τα ταμειακά διαθέσιμα σύμφωνα με στοιχεία ανέρχονταν στις 31/12/2013 σε 8.177.929 ευρώ, ενώ στις 31/12/2022 σε 12.938.047 ευρώ. Δείγμα της θέλησης για διαφάνεια, αλλά και της πρόθεσης για σεβασμό στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή την πόλη. Το Χαλάνδρι συνεχίζει να αλλάζει με Συνέπεια-Έργο-Σεβασμό και Όραμα για το αύριο. 

Advertisement