ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μιχάλης Κατρίνης: «Ευρωπαϊκό Ταμείο για την κλιματική κρίση»
Σε ερώτηση για το μοντέλο πολιτικής προστασίας και την αποκατάσταση των μεγάλων καταστροφών από τις πλημμύρες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος απάντησε στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνοκολάου:
Θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μου στους ανθρώπους που για ακόμη μία φορά βιώνουν μία ανείπωτη καταστροφή, η οποία αλλάζει άρδην την καθημερινότητά τους, ενώ το κράτος αποδεικνύεται αδύναμο να δράσει προληπτικά και να δράσει στοιχειωδώς.
Η πολιτική προστασία θα πρέπει να είναι θέμα γενικότερης συνεννόησης και συναίνεσης, γιατί ο τομέας της πολιτικής προστασίας υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο της τετραετίας μιας κυβέρνησης.
Θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός και όχι απλώς πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια και αποδείχθηκε κενό περιεχομένου.
Οι κάτοικοι της Εύβοιας, που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές και βιώνουν και σήμερα τις καταστροφές από τις πλημμύρες, πώς μπορούν να εμπιστευτούν τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξαγγέλλει, αλλά δεν υλοποιεί;
Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ήδη να έρθει μια taskforce με εμπειρία ευρωπαϊκή και να συντονίσει όλα τα έργα, όχι μόνο αποκατάστασης, αλλά και θωράκισης. Εθνικός στόχος πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα ενισχύει τα κράτη μέλη, εφόσον η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση, από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε ούτε σε προληπτικό ούτε σε επιτελικό επίπεδο να διαχειριστεί το θέμα αποτελεσματικά. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε λύσεις, γιατί οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να νιώθουν ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους, όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Καιρίδης για την νομιμοποίηση απασχολούμενων εργαζομένων μεταναστών, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
Επειδή προέρχομαι από αγροτική περιοχή και διαπιστώνω καθημερινά το πρόβλημα των αργών και δύσκαμπτων διαδικασιών για μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες, θα πρέπει να δούμε ως πολιτεία πώς θα τις κάνουμε πιο ευέλικτες, πριν πάμε σε αυτό που ακούγεται ως διαρροή ή πληροφορία για την πρόταση Καιρίδη.
Γιατί σήμερα υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, που ταλαιπωρεί τους παραγωγούς και σε αρκετές περιπτώσεις η έγκριση έρχεται όταν έχει τελειώσει η περίοδος της συγκομιδής.
Άρα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του, χωρίς να δημιουργούνται οι κίνδυνοι που έχουμε ζήσει στο παρελθόν με τις αθρόες εισροές στη χώρα παράτυπων μεταναστών.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό με την Τουρκία, η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και να τεθεί με τον κατάλληλο τρόπο, ούτως ώστε να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή εισροής και η χώρα μας να μην είναι το εξιλαστήριο θύμα.