Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαν.Χριστοδουλάκης: «Tο ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά χρειάζεται ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει τις περιοχές Natura»

Published

on

Τη θεσμοθέτηση ενός πιο στιβαρού θεσμικού πλαισίου αδειοδοτήσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις προστατευόμενες περιοχές Natura, ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Με αφορμή την καταγγελία της ορνιθολογικής εταιρίας ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια για ανεμογεννήτριες μέσα στην περιοχή NATURA «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο αρμόδιος για να γνωμοδοτεί σε τέτοια ζητήματα, με γνώμονα την προστασία του Περιβάλλοντος, δεν εισακούστηκε. Η αρνητική γνωμοδότηση του δεν έγινε αποδεκτή από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.

Και ενώ δεν είναι παράτυπη διαδικασία, όπως τόνισε ο βουλευτής στην πρωτολογία του, επεσήμανε ότι η χώρα μας παραβιάζει συστηματικά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 42/93/ΕΕ περί αδειοδότησης έργων που προκαλούν επιπτώσεις στις ευαίσθητα περιβαλλοντικές περιοχές. Για το λόγο αυτό το 2020 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλειπή προστασία των περιοχών Natura.

Ο κ. Χριστοδουλάκη επεσήμανε ότι η ακολουθούμενη αυτή πρακτική, με αγνόηση των αρνητικών γνωμοδοτήσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο ευρωπαικό κράτος, ενώ ζήτησε να μάθει από την αρμόδια Υφυπουργό σε πόσες και ποιες άλλες περιπτώσεις είχαμε το αντίστοιχο φαινόμενο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος τομεάρχης για ζητήματα περιβάλλοντος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από θέση αρχής, επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αδειοδοτήσεις παρεμβάσεων στις περιοχές Natura, ώστε να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.

Το θεσμικό πλαίσιο αυτό θα συνεισφέρει και στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία, εφόσον ο πολίτης θα γνωρίζει ότι η διαδικασία αδειοδότησης γίνεται σε ένα στιβαρό, θεσμικό πλαίσιο, επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Advertisement