Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία Γρηγοράκου για τα προβλήματα στην λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ

Published

on

Με πρωτοβουλία της ΚτΕ Πολιτισμού – βουλευτού Λακωνίας Νάγιας Γρηγοράκου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: Λιακούλη Ευαγγελία, Βατσινά Ελένη, Κουκουλόπουλος Παρασκευάς, Μπιάγκης Δημήτριος, Παρασύρης Φραγκίσκος, Σπυριδάκη Αικατερίνη, Σταρακά Χριστίνα και Χνάρης Εμμανουήλ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη, Εσωτερικών κα Ν. Κεραμέως και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ στη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζεται πως τα ΔΗΠΕΘΕ που δημιουργηθήκαν από την Μελίνα Μερκούρη αποτελούν μια ιστορική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου, καθώς στα 40 χρόνια λειτουργίας τους, παρά τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, έχουν να επιδείξουν σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, ενώ συνεχίζουν να συμβάλλουν καταλυτικά στην πολιτιστική αποκέντρωση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως με την ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ η οποία υποβιβάζει μισθολογικά τους καλλιτέχνες που απασχολούνται στα ΔΗΠΕΘΕ, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στο θεσμό, αφού με τα νέα δεδομένα είναι πρακτικά ανέφικτο ένας καλλιτέχνης να υποστηρίξει την μετακίνηση και τη διαμονή του σε μία πόλη που φιλοξενεί ΔΗΠΕΘΕ. Επιπλέον, με την εν λόγω ΚΥΑ και τις πενιχρές αμοιβές που προκύπτουν για τους καθηγητές η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σπουδαστές της.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα η αναβάθμιση, ο μετασχηματισμός και η οικονομική ενίσχυση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν αξιόλογο πολιτιστικό έργο στην περιφέρεια, δίνοντας πνοή στις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ:

Την Υπουργό Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη
Την Υπουργό Εσωτερικών κα Ν. Κεραμέως
Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα: Σε κίνδυνο ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ.

Advertisement

Το 1983 η Μελίνα Μερκούρη δημιούργησε ένα περιφερειακό θεατρικό δίκτυο, με έδρες πόλεις της χώρας και φορείς τους Δήμους, προκειμένου όχι μόνο να αναπτυχθεί το θέατρο στην περιφέρεια, αλλά και να αποκτήσει η περιφέρεια τη δική της πολιτιστική φυσιογνωμία με την εμπλοκή τοπικών πολιτιστικών φορέων, την ενεργοποίηση τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων και την ενίσχυση καλλιτεχνικών ανταλλαγών μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Η δημιουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ, αποτελεί μέχρι σήμερα ιστορική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου.

Τα ΔΗΠΕΘΕ στα σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας τους αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης με καθυστερήσεις καταβολής των επιχορηγήσεων, συγκρούσεις τοπικιστικού περιεχομένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στη δίνη προσωπικών εγωισμών και φιλοδοξιών τοπικών παραγόντων. Παρόλα αυτά, έχουν να επιδείξουν σημαντικό πολιτιστικό έργο, συνεχίζοντας να συμβάλλουν καθοριστικά στην πολιτιστική αποκέντρωση.

Η σημερινή Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καμία μέριμνα για την αναβάθμιση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, αλλά με την ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ που αφορά στον καθορισμό αποδοχών του καλλιτεχνικού προσωπικού παραστατικών τεχνών θεάτρου, χορού και κινηματογράφου το οποίο απασχολείται ή προσλαμβάνεται στους Ο.Τ.Α. και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα αυτών, τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), υποβιβάζει μισθολογικά τους καλλιτέχνες που εργάζονται στα ΔΗΠΕΘΕ, δίνοντας τη χαριστική βολή στο θεσμό.

Οι 9 Καλλιτεχνικοί Διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ σημειώνουν σε κοινή τους επιστολή ότι είναι πρακτικά ανέφικτο με αυτό το δεδομένο ένας καλλιτέχνης να υποστηρίξει την μετακίνηση και τη διαμονή του σε μία πόλη που φιλοξενεί ΔΗΠΕΘΕ. Παράλληλα, με την εν λόγω ΚΥΑ και τις πενιχρές αμοιβές που προκύπτουν για τους καθηγητές η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σπουδαστές της. Πρέπει να σημειωθεί πως η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις Δραματικές Σχολές του ΥΠ.ΠΟ., με διάρκεια σπουδών τρία ακαδημαϊκά έτη στο τέλος των οποίων οι σπουδαστές παίρνουν το πτυχίο τους μετά από τις διπλωματικές εξετάσεις.

Δεδομένου ότι ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση του ελληνικού θεάτρου που αξίζει να μετασχηματιστεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί οικονομικά.

Δεδομένου ότι η ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και καλλιτεχνικής στελέχωσης στα ΔΗΠΕΘΕ.

Δεδομένου ότι τα ΔΗΠΕΘΕ είναι καλλιτεχνικοί οργανισμοί όπως και το Εθνικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Advertisement

Δεδομένου ότι με την εν λόγω ΚΥΑ η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας απειλείται με αναστολή λειτουργίας.

Ερωτώνται οι κυρίες κι οι κύριοι Υπουργοί:

Σκοπεύετε και αν ναι με ποιους τρόπους να αναβαθμίσετε και να ενισχύσετε οικονομικά τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην πολιτιστική αποκέντρωση;
Θα κάνετε δεκτό το αίτημα για την εξαίρεση των καλλιτεχνών των ΔΗΠΕΘΕ από την ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ, ώστε να μπορέσουν τα θέατρα να στελεχωθούν καλλιτεχνικά και να λειτουργήσουν;
Σκοπεύετε να αλλάξετε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος);
Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να διασφαλίσετε την λειτουργία της Δραματικής Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Λιακούλη Ευαγγελία

Βατσινά Ελένη

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Advertisement

Μπιάγκης Δημήτριος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα

Χνάρης Εμμανουήλ

Advertisement