Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα καρφιά Κασσελάκη στους “11” – “αυτουργοί και συναυτουργοί της απολίτικης και ναρκισσιστικής διάσπασης που προκάλεσαν”

Published

on

Αισιόδοξος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα με ορόσημο και τις ευρωεκλογές, εμφανίζεται ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και προσθέτει ότι θα πρέπει να σταλεί μήνυμα στον πρωθυπουργό «Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».

Ξεκαθαρίζει ότι «στη Βουλή θέλω να μπω νικητής στις επόμενες εθνικές εκλογές», ενώ για τους βουλευτές που αποχώρησαν υποστηρίζει ότι «Προφανώς τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου του κόμματος».

Σε ερώτηση για το ποιος έχει την ευθύνη για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά: «Εκείνοι που σχεδίασαν τη διάσπαση του κόμματός μας από το ίδιο το βράδυ της εκλογής μου, την οποία δεν αποδέχτηκαν ποτέ. Που εξαπέλυσαν προσβολές για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκουστες ύβρεις για το πρόσωπό μου. Που παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας που οι ίδιοι συνέταξαν και υπέγραψαν, παίρνοντας μαζί τους ως «προίκα» 11 έδρες που οι ψηφοφόροι είχαν χαρίσει με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκείνοι που ενώ ήταν οι αυτουργοί και συναυτουργοί της απολίτικης και ναρκισσιστικής διάσπασης που προκάλεσαν, προσπαθούν τώρα προσχηματικά να την ντύσουν με δήθεν πολιτικό περιεχόμενο».

Σημειώνει ακόμη ότι «Έκανα ό,τι μπορούσα για να διαφυλάξω την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ωστόσο προσθέτει «Τις αποφάσεις τους τις είχαν πάρει από το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, από την πρώτη Κυριακή. Προφανώς τους ενδιέφερε μόνο η καρέκλα του προέδρου του κόμματος». Αναγνωρίζει πάντως ότι «Υπήρξαν στιγμές που χρησιμοποίησα έντονες εκφράσεις» και προσθέτει ότι «Αυτή τη στιγμή μάς επηρεάζει μόνο αριθμητικά ως προς την κοινοβουλευτική μας δύναμη στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Οι αποχωρήσεις μελών από τη βάση του κόμματος είναι ελάχιστες. Μάλιστα έχουμε πάρα πολλές νέες εγγραφές».

Για τα επόμενα βήματα και το συνέδριο απαντά: «Στο συνέδριο θα επαναχαράξουμε στρατηγική, θα ανανεώσουμε τα όργανά μας και θα μπούμε σε θέση μάχης, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Το συνέδριό μας θέλω να γίνει ορόσημο για την ανάκαμψη της σύγχρονης κυβερνητικής Αριστεράς. Και θα είναι μαζικό».

Περιγράφει τον στόχο του λέγοντας: «Μια σύγχρονη κυβερνητική πατριωτική Αριστερά με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Ένας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα ξαναγίνει δύναμη νίκης και δημοκρατικών αλλαγών και θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης του τόπου για να καλυτερεύσει τις ζωές των ανθρώπων».

Για το αν στόχος είναι η «πρωτιά στις ευρωεκλογές» λέει: «Οι στόχοι μας είναι μεγάλοι γιατί είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει στο μέλλον. Δεν μας αρκεί η άμυνα απέναντι στις πολύ συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Θα βγούμε στην αντεπίθεση με ρηξικέλευθες λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Για αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους».

Advertisement

Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές αλλά σημειώνει ότι «το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προκαλέσει θετική έκπληξη καθώς θα αποτελείται από πραγματικά άριστους υποψήφιους. Διευκρινίζω ότι δεν υπάρχουν celebrities».

Για την δική του παρουσία στην πολιτική αναφέρει: «Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται ότι μπήκα στην πολιτική σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Μπορεί να είναι κι έτσι, γιατί στόχος μου είναι να γκρεμίσω νοοτροπίες και πρακτικές που κρατάνε την Ελλάδα δεμένη στο παρελθόν. Είμαι καθαρός, δεν έχω εξαρτήσεις και δεν με κρατάει κανένας, είμαι ένας νέος άνθρωπος που ερχόμενος από τον ελληνισμό της διασποράς πίσω στην πατρίδα που μεγάλωσα, θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του σε μια πορεία κοινωνικής προόδου, ασκώντας προοδευτική πολιτική για το κοινό καλό».

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα στην εκλογική πορεία του κόμματος απαντά: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ηγήθηκε της χώρας κάτω από τραγικά δύσκολες συνθήκες. Και κατάφερε πολλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έδωσε θαρραλέα το έναυσμα για τη διεύρυνση του κόμματος, αλλά βρέθηκε μπροστά σε μια διαρκή εσωκομματική «προσπάθεια» να ακυρωθεί αυτή η διεύρυνση. Ίσως μετά τις εκλογές του 2019 να χρειαζόταν ένα συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μεσολάβησε, όμως, η πανδημία και δεν κατέστη εφικτό». Για την επόμενη ηγετική ομάδα λέει: «Είναι απόλυτη προτεραιότητά μου να χτίσουμε άμεσα το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην πορεία αυτή θα δείτε και νέα πρόσωπα να αναλαμβάνουν ρόλους, αλλά θα δείτε και την αξιοποίηση στελεχών μας που παλαιότερα ήταν παραγκωνισμένα εξαιτίας ισορροπιών που κρατούσαν πίσω το κόμμα».

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «ο Σωκράτης Φάμελλος εκπροσωπεί επάξια το κόμμα μας ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ασκώντας τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Θα δώσω έμφαση στην απευθείας επαφή μου με την κοινωνία φτάνοντας σε κάθε γωνιά της χώρας, χτίζοντας τα think tanks μας και ενισχύοντας τις προσπάθειες ανασύνταξης της Νεολαίας μας. Στη Βουλή θέλω να μπω νικητής στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Για τις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου λέει: «Η πόρτα του διαλόγου και των κοινών πολιτικών πρωτοβουλιών θα παραμείνει ανοιχτή για όσες προοδευτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να υπερβούν την αυτοαναφορικότητα».

Για την επίσκεψη Ερντογάν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απαντά: «Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ θετική την επίσκεψη. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πολιτική πατριδοκαπηλίας και εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών του κ. Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις για συγκεκριμένα θέματα: Πρώτον, πρέπει να γίνει σαφές τι σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να μην προβαίνουμε σε ενέργειες που υπονομεύουν τη Διακήρυξη Φιλίας. Πρέπει να είναι απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυθαίρετες ερμηνείες αυτού του άρθρου που να αφορούν π.χ. το δικαίωμά μας σε ασκήσεις ή στον εξοπλισμό των νησιών.

Δεύτερον, πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μας αρκεί η Διακήρυξη Φιλίας και θα διεκδικήσουμε επιπλέον προϋποθέσεις (όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας) για να πάρει η Τουρκία F-16, Eurofighter και την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ. Τρίτον, προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε βρώμικο παιχνίδι με τη Θράκη, ανεβάζοντας τους τόνους. Τώρα, ο κ. Ερντογάν μίλησε μπροστά του για “τουρκική” μειονότητα ενώ με τον Αλέξη Τσίπρα είχε μιλήσει για μουσουλμανική. Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι τόσο το μειονοτικό όσο και το Κυπριακό και το Μεσανατολικό αποτελούν “διαφορές που πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης”. Οι απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της ισονομίας στη Θράκη αφορούν έλληνες πολίτες. Δεν αποτελούν ούτε διμερή ούτε διεθνή διαφορά».

Advertisement

Για τον όρο πατριωτική αριστερά διευκρινίζει: «Η Αριστερά έδειξε πάντα τον πατριωτισμό της στα δύσκολα. Από την αντίσταση στον φασισμό και τον ναζισμό μέχρι τον αντιδικτατορικό αγώνα και αργότερα. Θυμηθείτε την επιστολή του Ζαχαριάδη μέσα από τη φυλακή προς τον Μεταξά, την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Γλέζο και τον Σάντα, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τον Βελουχιώτη, τη Νεολαία Λαμπράκη, το Πολυτεχνείο, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από τον Ανδρέα Παπανδρέου κ.λπ.

Θέλουμε η πατρίδα μας να προχωράει με άθικτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ένα μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης με όλους τους γείτονές μας».

Σημειώνει τέλος ότι «Σε αυτή τη βάση και πιστεύοντας στην ανάγκη ενότητας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση του Νίκου Κοτζιά και του Πράττω για διάλογο, με στόχο να συμβαδίσουμε με στέρεα βήματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement