ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δριμεία επίθεση Γερουλάνου στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Βγάζετε τον Δήμαρχο Αθηναίων από την Ανάπλαση – Όχι Καίσαρας. Σουλτάνος.”
Στη γλώσσα που «θαυμάζουν στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς», αυτή, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αποφάσισε να μιλήσει στη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση τού Νομοσχεδίου τού Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο: «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
«Όποιος έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, και εδώ μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα που στέκει στα πόδια του, που διαπρέπει διεθνώς, που δεν είναι κρατικοδίαιτος, ξέρει ότι πρωτίστως, κρίνεται είναι η ηγεσία του» είπε, αναλύοντας, πως οφείλει να φέρεται η σωστή ηγεσία μιας υγιούς επιχείρησης, τονίζοντας πως μόνο όταν κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνεργατών της, είναι έτοιμη να προβεί σε αξιολογήσεις.
«Η αξία της αξιολόγησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κύρος τού αξιολογητή» ανέφερε και διερωτήθηκε: «Είστε βέβαιοι, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ότι είστε έτοιμοι να δώσετε το παράδειγμα που απαιτεί μια σωστή διαδικασία αξιολόγησης;» και έφερε, ως παράδειγμα, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή.
Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η νομοπαρασκευαστική διαδικασία, ο Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε τους τομείς στους οποίους η Κυβέρνηση παίρνει «κάτω από τη βάση».
«Το Νομοσχέδιο αυτό σχεδιάζει στρατηγική; Δίνει κατεύθυνση; Όχι».
«Παίρνει αποφάσεις γρήγορες και ξεκάθαρες σε βάθος χρόνου; Όχι».
«Ξεδιαλύνει πράγματα τουλάχιστον; Βοηθάει να καταλάβουμε τα πράγματα καλύτερα; Όχι, τα περιπλέκει. Διότι, αφορά 13 Υπουργεία».
«Θέτει κανόνες και προσφέρει εργαλεία, για να κάνει ο κόσμος τη δουλειά του; Όχι. Κάνει μερεμέτια σε οικοδομήματα που γκρεμίζονται. Ανάπτυξη, Υγεία, Ενεργειακή Μετάβαση, Ακρίβεια, Διοίκηση. Δήθεν διορθώνει αρρυθμίες, όταν χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις».
Απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ο κ. Γερουλάνος, μίλησε για τις προτάσεις που έφερε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τις οποίες αγνόησε χωρίς να εξηγήσει τους λόγους απόρριψής τους.
«Σας φέραμε συγκεκριμένη πρόταση για την πάταξη τής αισχροκέρδειας. Να αναγράφεται το προϊόν της αισχροκέρδειας δίπλα στην εταιρεία που πήρε το πρόστιμο. Για να ξέρει ο κόσμος. Η απάντησή σας; Όχι. Χωρίς εξήγηση. Αλλά, και τόσες προτάσεις, τόσοι φορείς, η μόνη αλλαγή που ακούσατε είναι στους επικουρικούς, διότι σας «έκραξαν». Βαθμός ανταπόκρισης σε προτάσεις; Κάτω από τη βάση».
Ο κ. Γερουλάνος, αφού κατηγόρησε ξανά την Κυβέρνηση για αλαζονεία και εκδικητικότητα, σχετικά με την τροπολογία που αφαιρεί τη διοίκηση τής «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.» από τη Δημοτική Αρχή τού Δήμου Αθηναίων, θέλησε να σταθεί στην τροπολογία που αυξάνει τους μισθούς των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών, κατά 46%.
«Βγάζετε τον Δήμαρχο Αθηναίων από την Ανάπλαση. Να τιμωρηθούν οι Αθηναίοι που ο Καίσαρας έχασε τον αγαπημένο του ανιψιό. Τι μικρότητα; Τι εκδικητικότητα;
Τι αλαζονεία; Σίγουρα όχι δείγμα ηγεσίας. Δημοκρατικής ηγεσίας, που σέβεται τον πολίτη. Απέναντι, έχουν ένα όνομα για αυτό: Όχι Καίσαρας. Σουλτάνος. Αλλά, άλλη είναι η τροπολογία, που έσπασε τα ταμεία. Με μια υπογραφή, η Κυβέρνηση δίνει σε μέλη της, αύξηση. Στον εαυτό της, δηλαδή. Όσο ο πληθωρισμός; Όχι. Για να αναπληρώσει τη χαμένη τους αγοραστική δύναμη; Όχι. Όσο αύξησε τον βασικό μισθό; Όχι! 5 φορές πάνω από την αύξηση του βασικού μισθού! 5 φορές!
Κοντά στις δύο χιλιάδες ευρώ 2.000 ευρώ αύξηση τον μήνα! Στους δικούς της. Ούτε οι τράπεζες δεν τα κάνουν αυτά, πια, στα golden boys».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας, ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός ή οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης από τη στιγμή που δεν θα μπορούσαν να αξιολογήσουν μία εταιρεία τού ιδιωτικού τομέα, διότι δεν έχουν το κύρος να το κάνουν «διότι δεν περνούν οι ίδιοι τη βάση», γι’ αυτό και δεν μπορούν να αξιολογήσουν το Δημόσιο, και έκλεισε λέγοντας: «Αν θέλετε να μας κρίνετε με στάνταρντς του ιδιωτικού τομέα πρέπει πρώτα να τολμήσετε να κριθείτε εσείς. Και να βγείτε πολύ πάνω, από εκεί που είστε σήμερα. Φτάστε, λοιπόν, πρώτα εκεί που αξίζει στην ηγεσία αυτού του τόπου, αν μπορείτε, και μετά τολμήστε να πείτε στον ελληνικό λαό τι κάνουμε λάθος».