ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ.Δούκας: «Θέλω να είμαι ο δήμαρχος που προσπάθησε όσο μπορούσε και τίμησε το λόγο του. Που πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του για όσα δεσμεύτηκε»
Βασικά σημεία συνέντευξης Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Μεγάλη Εικόνα», στο MEGA.
Για την παράδοση-παραλαβή στον Δήμο Αθηναίων:
«Eίναι παράδοξο ότι στους δήμους μεσολαβεί πολύ διάστημα από την παράδοση έως την παραλαβή. Δηλαδή, ενώ υπήρξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να προχωρήσει η διαδικασία και να ξεκινήσει η επόμενη δημοτική αρχή, η δική μας. Aυτό δημιουργεί μία παραδοξότητα. Συνεχίζονται οι αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Υπήρξαν τετελεσμένα, τα έχω πει και δημόσια, όπως με τη Β. Όλγας και άλλες περιπτώσεις. Είναι αλήθεια ότι η μετάβασή μου δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, εμένα προσωπικά. Αυτός είναι και ένας λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ και με την ΚΕΔΕ. Σε όλη αυτήν την περίοδο της μετάβασης, όπου χάσαμε αρμοδιότητες, χάσαμε οργανισμούς, χάσαμε πόρους και θα πληρώσουμε πολύ περισσότερα πρόστιμα, άλλαξαν δηλαδή οι κανόνες του παιχνιδιού, η ΚΕΔΕ δεν έβγαλε μία ανακοίνωση. Και παλεύαμε μόνοι μας με άλλους δημάρχους, αλλά το κεντρικό διοικητικό όργανο, δεν υπήρχε».
Για τη συνεργασία με την κυβέρνηση:
«Θέλω να είμαι δήμαρχος και θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων. Είμαι από τη φύση μου υπέρ των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Αλλά πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές με την κυβέρνηση και όχι υπηρέτες, όχι επαίτες. Έγιναν αρκετές επιθετικές, νομίζω, κινήσεις, αυτή την περίοδο της μετάβασης και λίγο μετά. Νομίζω ότι δεν βοηθάνε, διότι όλοι αγαπάμε την Αθήνα. Νομίζω και η κυβέρνηση το θέλει πάρα πολύ και ο πρωθυπουργός και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να συνεργαστούμε θεσμικά, έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει αυτό».
Για την Ανάπλαση Α.Ε. :
«Ο κ. Μπακογιάννης ήταν πρόεδρος στην Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. και δεν βγήκε να πει μία λέξη για να στηρίξει την προσπάθεια που έκανα εγώ και συνεχίζω να κάνω. Δεν έχει τελειώσει η ιστορία. Εγώ δεν το δέχομαι αυτό. Νομίζω και άλλοι δήμαρχοι. Δεν πρέπει να γίνονται έργα σε δήμους χωρίς να ρωτάνε το δήμαρχο και να το αποφασίζουν αυτό κάποιοι υπουργοί. Εμείς έχουμε εκλεγεί και έχουμε ρόλο και λόγο».
Για τις δεντροφυτεύσεις:
«Έχουμε ήδη βάλει 200 δέντρα τις πρώτες 20 μέρες. Ο στόχος των 5.000 δέντρων αυτή τη χρονιά είναι σίγουρος».
Για τις αστικές αναπλάσεις:
«Δεν είναι ένα πείραμα σε ένα γραφείο. Οι τελευταίες δημοσιεύσεις που γίνονται σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το Νature,το Science, λένε ότι υπήρχε μία προσέγγιση για τις αστικές αναπλάσεις, «από πάνω προς τα κάτω». Δηλαδή, υπάρχει μία Επιτροπή σοφών η οποία αποφασίζει τι θα γίνει αυτός ο λόφος, τι θα γίνει αυτό το άλσος, δίνουν τα χέρια και το εφαρμόζουν. Λένε λοιπόν οι ειδικοί και συνυπογράφω και εγώ, ότι αυτή η προσέγγιση δεν προχώρησε. Είναι αδύνατον να πάμε και να κάνουμε μία συνολική ανάπλαση σε ένα λόφο χωρίς να μιλήσουμε με τους κατοίκους».
Για τον λόφο του Στρέφη:
«Τρία χρόνια είναι ο λόφος σε μία απόλυτη απαξίωση. Η εταιρεία θα φύγει και ο δήμος θα προχωρήσει βεβαίως μετά, με τις δυνάμεις του, σε συγκεκριμένες αναπλάσεις που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί το έργο. Οι κάτοικοι θέλουν. Δεν θέλουν, σίγουρα, αυτή την εικόνα που υπάρχει σήμερα. Το πρόβλημα με τον λόφο του Στρέφη, δεν ήταν να κατασκευαστεί ένα belvedere, να φτιαχτεί ένα μπαλκόνι στην κορυφή, μία μεταλλική κατασκευή για να έχεις θέα στην πόλη. Είναι αυτή προσέγγιση μιας ανάπλασης; Πρέπει ο λόφος να καθαριστεί, να είναι προσβάσιμος και ασφαλής. Αυτό έπρεπε να γίνει. Αυτό θα το κάνω εγώ».
Για τη Βασιλίσσης Όλγας:
«Θέλω να φύγουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο. Κλείνοντας η Όλγας μειώθηκαν τα αυτοκίνητα στο κέντρο; Αυξήθηκαν! Μειώθηκε η περιβαλλοντική επιβάρυνση; Αυξήθηκε! Μειώθηκε η ρύπανση; Αυξήθηκε! Απλά ο άνθρωπος που πήγαινε σε 5 λεπτά στο Σύνταγμα από το Μετς, πρέπει να φτάσει Κουκάκι και να γυρίσει πίσω. Άρα χρειάζεται 20-30-40 λεπτά επιπλέον, να καίει βενζίνη ή πετρέλαιο να ρυπαίνει, να εκνευρίζεται και να δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Εάν λέμε ότι κλείνουμε έναν δρόμο για να μειώσουμε τα αμάξια είναι μία λανθασμένη προσέγγιση. Θέλω πάρα πολύ να ανοίξω τη Β. Όλγας. Βεβαίως να δούμε και τι συμβαίνει με τα αρχαία. Η κ. Μενδώνη είπε ότι υπάρχει μία βίλα και ένα λουτρό και ότι στη διάρκεια της εργολαβίας θα αποκαλυφθούν. Βεβαίως αν αποκαλυφθεί κάτι – που δεν αποκαλύφθηκε – τότε δεν μπορούν να περνάνε αμάξια. Εάν δεν αποκαλυφθούν αρχαία, δεν υπάρχει πρόβλημα, η Β. Όλγας θα ανοίξει».
Για τις κάμερες:
«Πρέπει να δημοσιευθεί αυτό το περίφημο σχέδιο με τα σημεία που θα μπουν οι 750 κάμερες, για να το γνωρίζουμε όλοι. Και βεβαίως να δούμε και αυτά τα σημεία, ποια είναι η εγκληματικότητα και πόσο πολύ θα βοηθήσουν οι κάμερες. Εκεί που θεωρεί η αστυνομία ότι είναι σημαντικό να μπούνε, ας μπούνε. Αλλά να μας το πει και να τηρούνται όλοι οι κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα».
Για τη δημοτική αστυνομία:
«Υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία το οποίο είναι πολύ σημαντικό και θέλω να προχωρήσει. Θα επιδιώξω άμεση συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, θέλουμε κοινές περιπολίες της Ελληνικής αστυνομίας με τη δημοτική αστυνομία και βεβαίως παλεύουμε για να υπάρξουν πολλές νέες προσλήψεις».
Για τις καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας:
«Να τηρηθεί ο νόμος. Πρέπει να σταματήσουν. Είναι ξεκάθαρο. Να υπάρχει όμως μια δυνατότητα έκφρασης στον ελεύθερο χώρο. Πρέπει εδώ να δώσουμε μια δυνατότητα συνολικά στην πόλη να αναπνεύσει. Άρα η πρόσβαση στο δημόσιο χώρο , η αύξηση του δημόσιου χώρου και η δυνατότητα να υπάρχουν χώροι υποδοχής πολιτιστικών, αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων, είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Έχουμε αρκετά αναξιοποίητα κτίρια, να μπορέσουμε να δώσουμε μια ευκαιρία σε συλλόγους, σε συλλογικότητες, να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν, να εκφραστούν».
Για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία:
«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σαν κοινωνία και είμαι υπέρ του να προχωρήσουμε. Θα πάντρευα στο Δημαρχείο δύο άντρες ή δύο γυναίκες».
Για την υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας:
«Κατέβηκα υποψήφιος γιατί πίστευα ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή. Γιατί έβλεπα ότι ο κόσμος στην Αθήνα έχει μία ενόχληση. Ο μεγάλος περίπατος νομίζω ότι ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Και υπήρχε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο κύριος Μπακογιάννης δεν τα έχει πάει καλά».
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης:
«Η πόλη είναι ανοχύρωτη, γιατί είναι μία τσιμεντούπολη και το 90% των ρεμάτων είναι υπογειοποιημένα. Έχουμε κάνει ήδη τέσσερις συσκέψεις και έχω πάει και εγώ αρκετές φορές επί τόπου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και κοιτάμε τα φρεάτια, γιατί έχω πολύ μεγάλο άγχος. Εάν έρθει μία πάρα πολύ μεγάλη βροχή, τότε τα φρεάτια δεν είναι επαρκή. Μπορούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να κάνουμε μία ολιστική μελέτη. Κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα εδώ και εκεί, χωρίς να έχουμε την συνολική εικόνα. Πρέπει να βάλουμε μία τάξη συνολικά στην Αττική και στην Αθήνα, για αυτό και θέλουμε χρήματα. Νομίζω θα το κάνει και ο νέος Περιφερειάρχης και το πιστεύω θα τα καταφέρουμε».
Για τη Διπλή Ανάπλαση:
«Το κρίσιμο είναι να προχωρήσουμε άμεσα με την υλοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και αναλυτικές ανακοινώσεις συνολικά για την πορεία των έργων και για τα επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα. Αλλά έχουμε αυξήσει ταχύτητα και έχω με μεγάλη χαρά θα πω ότι βρίσκω πολύ μεγάλη θετική διάθεση από τα εμπλεκόμενα μέρη, για να πάμε με 1000».
Για τα σχολεία:
«Είναι το νούμερο 1 πρόβλημα της Αθήνας. Η κτιριακή κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν σχολεία όπου πέφτουν σοβάδες, πέφτουν υαλοπίνακες, δεν υπάρχουν πόμολα. Υπάρχουν σχολεία όπως το Καλλιτεχνικό που όταν βρέχει αναγκάζονται και κάνουν μάθημα έξω. Έχουμε ήδη καταγράψει με fast track διαδικασίες όλα τα προβλήματα σε όλα τα σχολεία. Το πλάνο είναι να μπορέσω να παρουσιάσω στην αρχή της νέας χρονιάς ένα συνολικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των σχολείων και αυτή τη χρονιά να μπορέσω να κάνω όσες περισσότερες μικρές επιδιορθώσεις μπορώ. Και βεβαίως να βρω πολύ περισσότερα χρήματα και από το κράτος και από όπου αλλού μπορέσω».
Για τα τραπεζοκαθίσματα:
«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Πρέπει να μπει μια τάξη. Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Από την πανδημία και μετά έχουν βγει πάρα πολύ έξω. Σε κάποιες περιοχές, ολόκληρες πλατείες έχουν καλυφθεί από τραπεζοκαθίσματα. Εάν επιβάλεις πρόστιμα θα μαζευτούν τα τραπεζοκαθίσματα, μπορεί να κλείσει και το μαγαζί για ένα διάστημα. Θα ξανανοίξει όμως και θα ξαναπλωθεί, διότι τα πρόστιμα δεν είναι ίσως πολύ μεγάλα. Χρειάζεται όλοι να αλλάξουμε κουλτούρα και συνείδηση. Πρέπει να αγαπήσουμε την πόλη και πρέπει να δώσουμε χώρο και στους ανθρώπους. Εγώ σαν δήμαρχος έχω χρέος και έχω πει στην δημοτική αστυνομία να επιβάλει την τάξη».
Για τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων:
«Οργανώσαμε ένα συνολικό πρόγραμμα βελτιστοποίησης των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, ώστε να μπαίνουν μόνο τρεις φορές στο εμπορικό τρίγωνο. Για να πηγαίνουμε και σε άλλες γειτονιές που έχουν δυσκολία. Το πρόβλημα λοιπόν ποιό είναι; Άλλες ώρες βγάζουν έξω τα σκουπίδια τα μπαρ και τα καταστήματα διασκέδασης, άλλες ώρες τα πολύ μεγάλα μαγαζιά, άλλες τα ξενοδοχεία. Κάναμε λοιπόν μια πολύ μεγάλη καμπάνια έχει ξεκινήσει εδώ και δύο βδομάδες, ώστε να τα βγάζουν όλοι ίδιες ώρες».
Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων:
«Πρέπει να ξεκινάμε πάντα με την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Είμαι καθηγητής στο ΕΜΠ και έχω περάσει από δημόσιο δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και πανεπιστήμιο. Πιστεύω πολύ στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Στο εξωτερικό, επίσης, είναι πάρα πολύ ισχυρή. Τα κορυφαία πανεπιστήμια έξω έχουν αυτή ακριβώς την προσέγγιση. Βεβαίως αν είναι να έρθει το Χάρβαρντ, νομίζω πρέπει να βοηθήσουμε να έρθει. Αν είναι να έρθει η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, να βοηθήσουμε να έρθει. Ενισχύοντας, ξαναλέω, τη δωρεάν δημόσια παιδεία. Αλλά εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος: περιμένοντας να έρθει το Χάρβαρντ, να ξεκινήσει ένα εμπόριο πτυχίων. Άρα η εμπορευματοποίηση της παιδείας είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αποφευχθεί, για αυτό και πρέπει να είναι πολύ προσεκτική κάθε προσπάθεια με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τις καταλήψεις:
«Έχουν δίκιο. Σπούδασα στο ΑΠΘ, είμαι καθηγητής στο ΕΜΠ και η χρηματοδότηση είναι πολύ λίγη. Οι υποδομές έχουν σοβαρά προβλήματα. Οι καθηγητές κάνουν αγώνα μεγάλο και νομίζω ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινάει από το πώς θα ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Γίνονται γενικές συνελεύσεις και αποφασίζεται να γίνει ένας αγώνας διεκδίκησης των φοιτητών για το μέλλον τους. Έχουν δίκιο ξαναλέω και το στηρίζω, διότι θεωρώ ότι θα έπρεπε αυτή η συζήτηση για να ξεκινήσει να ενισχυθεί πρώτα το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Για το ενδεχόμενο σύμπραξης- συνεννόησης, του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ:
«Οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις γίνονται πάνω σε ιδέες, προγράμματα και συγκεκριμένο πλαίσιο. Στη δική μου την περίπτωση δεν μίλησα εγώ πριν τις εκλογές με τον κ. Ζαχαριάδη. Κάναμε έναν ξεχωριστό αγώνα, όπου σε πάρα πολλά σημεία είχαμε κοινές απόψεις, σε κάποια άλλα είχαμε διαφορές. Και τη δεύτερη Κυριακή αποφασίσαμε ότι έχει νόημα σε αυτά τα σημεία – και μάλιστα προγραμματικά – να υπάρξει μία σύγκλιση. Και το λέω αυτό, διότι όποτε έχει προσπαθήσει κανείς σε επίπεδο αρχηγών να δημιουργήσει συμφωνίες, τελικά το άθροισμα είναι λιγότερο από αυτό που είχαν τα κόμματα πριν».
Για την κεντροαριστερά:
«Θέλουμε και πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, νομίζω είναι προφανές. Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσπαθήσει να δημιουργήσει δυνατότητες σύγκλισης και συνεργασίας προγραμματικές».
Για τον τελικό απολογισμό: «Θέλω να είμαι ο Δήμαρχος που προσπάθησε όσο περισσότερο μπορούσε και τίμησε τον λόγο του. Που πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για όσα δεσμεύθηκε».