ΓΝΩΜΕΣ
Οι «3» Τα είπαν όλα, και σωστά, εκτός από ένα… Γράφει ο Νίκος Μποζιονέλος
Η Εφη Αχτσιόγλου είναι 39 ετών.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι 33 ετών.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι 43 ετών.
Τις προάλλες, στο θέατρο «Αλφα», κάθισαν δίπλα δίπλα σε ένα τραπέζι τρία νέα ηλικιακά, και εξόχως ανερχόμενα στην πολιτική, «παιδιά» για να μιλήσουν για το αύριο. Με σωστό λόγο, χωρίς φωνές, τσιρίγματα και αδωνοπολακισμούς, δίχως αερολογίες.
Με συγκεκριμένα επιχειρήματα δεν προσπάθησαν απλά, απάντησαν στο ερώτημα της εκδήλωσης «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;».
Βεβαίως, το ίδιο βράδυ ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το τι είπαν, τι πιστεύουν και τι εκφράζουν τρεις νέοι άνθρωποι που προέρχονται μεν από τον ίδιο χώρο, της Κεντροαριστεράς, αλλά βρίσκονται σε τρία διαφορετικά κόμματα. και ασχολήθηκαν ελάχιστοι επειδή ο υπ’ αριθμόν 2 μετρ της πολιτικής επικοινωνίας στη χώρα (μακράν, στο νο 1, ο πρωθυπουργός…), Στέφανος Κασσελάκης, έκανε το αμίμητο: αν και είχε διαρρεύσει την ενόχλησή του για την εκδήλωση εμφανίστηκε τελευταίος (διακόπτοντας μάλιστα τον εξαιρετικό λόγο της Εφης Αχτσιόγλου), δεν έβγαλε… κιχ, έφυγε πρώτος και ήταν το κυρίαρχο θέμα ειδησεογραφικά, παντού. Τόσο απλά…
Ωστόσο, και οι τρεις εξέφρασαν έναν σωστό (για την Κεντροαριστερά) προβληματισμό, και οι τρεις αναφέρθηκαν στην επόμενη μέρα με προσεκτικά επιλεγμένες (εκ)φράσεις – ακόμη και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που αποτελεί μια σπάνια περίπτωση πολιτικού ο οποίος μιλάει δίχως γραμμένο λόγο μπροστά του.
Πρακτικά η κουβέντα αναλώθηκε σε κάτι που, ως σωστά ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, «νομίζουμε ότι υπάρχει εκεί έξω και θα έρθει ένας Μεσσίας να ηγηθεί αλλά όχι, δεν υπάρχει, πρέπει να δημιουργηθεί και να δημιουργηθεί με διάλογο και συνεννόηση»: αναφερόταν στη «δημοκρατική παράταξη», την οποία τα αριστερά και κεντρώα κόμματα της χώρας θεωρούν ότι τους ανήκει δικαιωματικά.
« Δεν επιτρέπεται να μην συζητάμε δημοσίως, αυτό που συζητά όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία: την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων» αντέτεινε ο κ. Τεμπονέρας. «Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του “αντί”. Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η δική μας πρόταση και η ιδεολογική μας βάση» συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.
Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος όμως». Απάντηση δεν υπήρξε. Λογικό. Ποιος να μιλούσε για πρόσωπα; Ο κ. Τεμπονέρας που είχε τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη σειρά μπροστά του; Ο κ. Χριστοδουλάκης που έπρεπε να το μαζέψει λίγο διότι το κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης είχαν ενοχληθεί; Ή η κ. Αχτσιόγλου που, από τον δικό της νέο χώρο, μόνο το όνομά της θα μπορούσε να αναφέρει;
Για να το κάνουμε λιανά: όπου δημοκρατική παράταξη, σήμερις, είναι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Ούτε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ούτε η ΛΑΕ, ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε κανείς άλλος. Αθροίστε τα ποσοστά τους ενόψει (ευρω ή μη) εκλογών: καλά καλά δεν φτάνουν το 30%.
Όμορφη η κουβέντα μεν, ωραία πράγματα ακούστηκαν αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Και, μεταξύ μας, όχι πως θα γίνει ποτέ μια τέτοια ένωση, συγχώνευση, συνεργασία, ό,τι προαιρείστε, αλλά με ποιον επικεφαλής; Κανέναν από τους τρεις νυν. Πείτε το, μόνο δύο θα μπορούσαν. Αμφότεροι πρώην πρωθυπουργοί: ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ουδείς άλλος.