Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Καρφιά” Γερουλάνου για το ενεργειακό: «Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση; Όχι, με αυτήν την Κυβέρνηση»

Published

on

Στην ανάγκη για μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό της ενέργειας, εστίασε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Eπιτροπή Oικονομικών, με θέμα την κύρωση των προσαρτημάτων της σύμβασης χρηματοδότησης και στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσο καλύτερα θα ήταν αν διακατεχόταν από σοσιαλιστικές αξίες και στο γεγονός ότι αν και αργά, η Ευρώπη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και το REPowerEU τελικά «έθεσε στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και έδεσε το οικονομικό της μέλλον με το οικονομικό μέλλον των μελών της, δανειζόμενη ενιαία. Όλα όσα τόσο καιρό φωνάζαμε, όταν η ευρωπαϊκή και ελληνική Συντήρηση γελούσε».

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση γιατί, ενώ «τα χρήματα που μάζεψε η Ευρώπη άνοιξαν νέες προοπτικές τόσο για την ενεργειακή μετάβαση και απεξάρτηση όσο και για την δικαιότερη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας», με τις πολιτικές της Κυβέρνησης χάθηκε κάθε μέτρο και όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Και ο κ. Μητσοτάκης έγινε βασιλικότερος του βασιλέως. Δεν κάθισε να σκεφτεί αν, πως και γιατί. Αν το σκέφτηκε, δεν το έκανε με γνώμονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Του είπε ο δάσκαλος «Πηδήξτε». Και αυτός είπε «πόσο ψηλά θέλετε;» Πριν, καν, εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία ξεκινάει την πιο βίαιη απολιγνιτοποίηση που έχει δει η χώρα, στέλνοντας τη Δυτική Μακεδονία στα τάρταρα και καταδικάζει το ελληνικό νοικοκυριό στην ακρίβεια της κρίσης. Όλα στο λόμπι του φυσικού αερίου, την ώρα που το φυσικό αέριο γινόταν αγχόνη στον λαιμό των Ελλήνων. Ένα πραγματικό, οικονομικό έγκλημα εις βάρος του εισοδήματος της Ελληνίδας και του Έλληνα και εις βάρος της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας».

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ και το πόσο μεγάλη διαφορά θα έκαναν στην ελληνική οικονομία, αν έστω: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδειχνε τόση βιασύνη και κρατούσε ένα μέρος των ΑΠΕ και του δικτύου, ας πούμε το 1/5, για συλλογικότητες διαφόρων ειδών θα μπορούσε να μοιράσει τα καλά της ενεργειακής μετάβασης και σε άλλους» και αυτό θα είχε θετικό αποτύπωμα σε όλη την ελληνική κοινωνία, εξηγώντας: «Οι Δήμοι θα έδιναν φθηνή και καθαρή ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα Επιμελητήρια στις ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι φούρνοι που στην κρίση αναγκάζονται σε μεγάλες ανατιμήσεις του ψωμιού. Και οι Συνεταιρισμοί θα κρατούσαν το κόστος ύδρευσης και μεταφοράς χαμηλό για να κάνουν τους αγρότες-μέλη τους πιο ανταγωνιστικά».

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, προτίμησε να «πετάξει στα σκουπίδια τη δίκαιη και Δημοκρατική μετάβαση. Παρέδωσε την εξάρτηση της Ελλάδας από μεγάλους επιχειρηματίες του πετρελαίου και του αερίου σε μεγάλους επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών» και τι έκανε για να ισορροπήσει τη ζημιά, αναρωτήθηκε ο Βουλευτής Αθηνών και απάντησε ο ίδιος στο ερώτημα: «Για να ισορροπήσει τη ζημιά από ένα έγκλημα τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Άλλο ένα. Πήγε εκεί που νιώθει άνετα. Κράτησε ψηλά τους έμμεσους φόρους μέσα στην κρίση, μάζεψε τρία δισ. και τα μοίρασε σε pass. Αποτέλεσμα; Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι αγρότες  και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να είναι εξαρτημένοι από φιλοδωρήματα. Τα μεσαία στρώματα φτωχοποιημένα. Η Ελλάδα σε νέου τύπου εξάρτηση με τρία δισ. λιγότερα στα ταμεία της».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση, υπογράμμισε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε την ενεργειακή μετάβαση με άξονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα, λέγοντας πως τον τρόπο, θα τον εξηγήσει στην Ολομέλεια.

«Αντί να αγωνιά να είναι ο πιο καλός ο μαθητής και να υποκλίνεται στους δυνατούς, να σκέφτεται την ενεργειακή μετάβαση με άξονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Να σκέφτεται ότι το πώς είναι όσο σημαντικό είναι το αν. Να σκέφτεται ότι όσο σημαντικό είναι να αναπνέουμε καθαρό αέρα, είναι να αναπνέουμε. Και να σκέφτεται ότι όταν δυναμώνουμε όλοι μαζί δυναμώνουμε καλύτερα. Τι σημαίνει αυτό και πώς θα το πετύχουμε; Πώς θα κάνουμε την δύναμη που μας δίνει η Ευρώπη έστω και αυτή, την ύστατη ώρα, πιο γρήγορη, δίκαιη και σοσιαλιστική θα σας εξηγήσω στην αυριανή μου ομιλία στην Ολομέλεια».