Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Χρηστίδης: “Οδηγείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μπλακ άουτ”

Published

on

Ειδική μνεία στις απαρχές της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1983, έκανε ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, χαρακτηρίζοντας την ως κίνηση – τομή που άλλαξε τη ζωή των Ελλήνων.

«Είμαι εδώ για να τιμήσω την έμπνευση του Παρασκευά Αυγερινού. Είμαι εδώ για να τιμήσω την υλοποίηση του Γιώργου Γεννηματά. Είμαι εδώ για να τιμήσω όλους εκείνους τους γιατρούς, όλους εκείνους τους νοσηλευτές, οι οποίοι αποφάσισαν τη δεκαετία του 80, αμέσως μετά την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να αφήσουν στην άκρη τα ιδιωτικά τους ιατρεία, οποιαδήποτε προοπτική μπορεί να είχαν στον ακαδημαϊκό χώρο και να επιλέξουν να στρατευθούν σε μία ιδέα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές υγείας», σημείωσε.

Ο Παύλος Χρηστίδης έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, διερωτώμενος εάν οι προτάσεις που φέρνει, διαμορφώνουν ουσιαστικές απαντήσεις ή αποτελούν απλά ένα παυσίπονο. Τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χαρακτήρισε την κουβέντα που γίνεται υποκριτική από τη στιγμή που – όπως είπε – δεν γίνεται συζήτηση για τους μισθούς των γιατρών. «Χρειάζεται ενίσχυση των απολαβών των γιατρών μας, όπως χρειάζεται άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού που ενώ από διαγωνισμούς βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει προχωρήσει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται, οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μπλακάουτ. «Οδηγείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αποσωλήνωση. Δεν το οδηγείτε στη νέα εποχή. Δεν πιστεύετε ότι θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης σήμερα να έχει δημόσια παροχή υγείας, δημόσιες υπηρεσίες υγείας, όπως είχε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες;» πρόσθεσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτό εδώ το βήμα, για να τιμήσω πρώτα και σημαντικότερα, την έμπνευση, την ιδέα και την υλοποίηση μιας προσπάθειας η οποία άλλαξε τη ζωή των Ελλήνων τη δεκαετία του 1980. Είμαι εδώ για να τιμήσω την έμπνευση αγνών ιδεολόγων, οι οποίοι πίστεψαν και υλοποίησαν ένα σχέδιο το οποίο έδωσε σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας το οποίο αφουγκράζεται τα προβλήματά τους. Είμαι εδώ σε αυτό το βήμα για να τιμήσω την ιστορική πορεία μιας παράταξης, η οποία συγκρούστηκε με τη συντήρηση, η οποία διαμορφωνόταν για πολλές δεκαετίες στη δημόσια σφαίρα και έδωσε προσβάσεις σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα, όπου και αν είχαν γεννηθεί, όπου και αν έμεναν, όποια οικονομική δυνατότητα και αν είχαν. Αυτό το οποίο σήμερα φαντάζει ως ένα όνειρο πολύ μακρινό.

Είμαι εδώ για να τιμήσω την έμπνευση του Παρασκευά Αυγερινού. Είμαι εδώ για να τιμήσω την υλοποίηση του Γιώργου Γεννηματά. Είμαι εδώ για να τιμήσω όλους εκείνους τους γιατρούς, όλους εκείνους τους νοσηλευτές, οι οποίοι αποφάσισαν τη δεκαετία του 80, αμέσως μετά την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να αφήσουν στην άκρη τα ιδιωτικά τους ιατρεία, οποιαδήποτε προοπτική μπορεί να είχαν στον ακαδημαϊκό χώρο και να επιλέξουν να στρατευθούν σε μία ιδέα η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές υγείας. Σε ποιοτικές και δωρεάν παροχές υγείας, παροχές υγείας, οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι έπρεπε να κάνουν για πολλές δεκαετίες, τρεις και τέσσερις ώρες να πάνε σε ένα γιατρό, να έχουν εκεί πολύ κοντά τους ένα Κέντρο Υγείας σαν αυτό το οποίο διαμορφώθηκε στην Ελασσόνα, που ήταν το πρώτο Κέντρο Υγείας, σαν όλα αυτά τα οποία διαμορφώθηκαν από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Και αυτό το οποίο πραγματικά σήμερα ερχόμαστε να συζητήσουμε εδώ είναι αν για αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτές οι λύσεις και οι προτάσεις τις οποίες φέρνετε, διαμορφώνουν απαντήσεις οι οποίες έχουν μεσομακροπρόθεσμο στόχο και αποτέλεσμα ή είναι απλά ένα παυσίπονο απέναντι σε έναν ασθενή, τον οποίο τον αφήνετε μέρα με τη μέρα να σβήνει.

Advertisement

Διότι αυτό το οποίο αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια, όπου πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήκωσε στις πλάτες του ένα τεράστιο βάρος, είναι ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Είναι ότι χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ότι μετά από 35 και 40 χρόνια, όπου γιατροί πήραν στις πλάτες τους μαζί με το διοικητικό και το νοσηλευτικό προσωπικό ένα τεράστιο έργο, πράγματι χρειάζεται μία εξέλιξη για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες. Αλλά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και είναι υποκριτική η συζήτηση την οποία κάνουμε σήμερα εδώ. Όταν δε συζητάμε για τις οικονομικές απολαβές των γιατρών, όταν δεν συζητάμε για την ποιότητα με την οποία σήμερα μπορούν κάποιοι άνθρωποι να παραμείνουν στην Ελλάδα αμέσως μετά τις σπουδές τους και να μην φύγουν στο εξωτερικό και αφήνουμε τους καλύτερους επιστήμονές μας να συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό και να πηγαίνουν αξιοποιώντας τις τεράστιες σπουδές τους στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά εδώ δεν συζητάμε γι’ αυτό το ζήτημα και ειλικρινά νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δείτε πολύ άμεσα, διότι εγώ πράγματι πιστεύω και αυτό είναι μια θέση την οποία έχει και η παράταξή μας όλα τα τελευταία χρόνια, την εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Μιχάλης Κατρίνης, την εξέφρασε ο αρμόδιος τομεάρχης και εισηγητής μας, ο Γιάννης Τσίμαρης, ότι χρειάζεται ενίσχυση των απολαβών των γιατρών μας, όπως χρειάζεται άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού που ενώ από διαγωνισμούς βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πετύχει και βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα και το ξέρουμε εμείς επειδή πολύ πρόσφατα όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και στελέχη της παράταξής μας πήγαν σε όλα τα νοσοκομεία, όπως πηγαίνουμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια, το γνωρίζετε και εσείς πάρα πολύ καλά και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι βουλευτές σας, διότι ξέρω ότι κάνουν ερωτήσεις πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.

Άρα θα δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα θέματα ή θα ερχόμαστε να δίνουμε παυσίπονα με τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία ξέρετε πολύ καλά ότι δημιουργούν τεράστια ζητήματα και πρακτικά. Χειρουργείται ένας με απογευματινό χειρουργείο επί πληρωμή και μετά από τέσσερις ώρες το ξημέρωμα έχει επιπλοκές. Ποιος είναι υπεύθυνος; Ποιος είναι υπεύθυνος να τα αντιμετωπίσει; Ζητάμε από ανθρώπους να δουλέψουν το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, το Σαββατοκύριακο για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα. Πώς μπορούν να το κάνουν με την ίδια ένταση και την ίδια ποιότητα; Λοιπόν, η δικιά μας άποψη κυρία Αγαπιδάκη είναι ότι με τον τρόπο με τον οποίο πορεύεστε, οδηγείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ένα ξαφνικό μπλακάουτ. Οδηγείτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αποσωλήνωση. Δεν το οδηγείτε στη νέα εποχή. Δεν πιστεύετε ότι θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης σήμερα να έχει δημόσια παροχή υγείας, δημόσιες υπηρεσίες υγείας, όπως είχε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες; Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί για εσάς να είναι ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα, για εμάς δεν είναι.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε καταθέσει μια σειρά προτάσεων όλα τα τελευταία χρόνια. Αφήσατε τους νοσηλευτές στα παλαμάκια, στα χειροκροτήματα. Καλλιεργούσατε καμπάνιες για τα χειροκροτήματα, αλλά όταν η επιτροπή την οποία διαμόρφωσε, η Επιτροπή Μπεχράκη έρχεται και λέει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τα βαρέα και ανθυγιεινά, κάνετε ότι δεν ακούτε και όταν συζητάμε για τα πραγματικά ζητήματα, τα οποία για παράδειγμα και στο Νότιο τομέα έχουν κέντρα Υγείας, πρωτοβάθμιους φορείς υγείας, όπως είναι στην Ηλιούπολη, στην Καλλιθέα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα και πάλι κωφεύετε. Και ειλικρινά, επειδή θεωρώ ότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και σοβαρά, θα περίμενα και ο κύριος Μητσοτάκης να είναι εδώ σήμερα και να βάζει μια σειρά από αυτά τα οποία πιστεύει στα θέματα.

Βέβαια δεν σας κρύβω ότι μάλλον υπάρχει μια άλλη λύση σε όλα τα ζητήματα. Μια λύση για την οποία θα περίμενα και θα περιμένω να μου δώσετε και εσείς απαντήσεις. Και είναι μια λύση την οποία πρέπει να σκεφτούμε και εμείς, όλοι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων. Η λύση μάλλον είναι αυτή την οποία πρότεινε σήμερα το πρωί από ένα τηλεοπτικό πάνελ ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής σας. Να δώσετε στη δημοσιότητα το τηλέφωνο του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε όποιος έχει πρόβλημα να παίρνει τηλέφωνο τον πρωθυπουργό και το μεσημέρι το πρόβλημά του να γίνεται νόμος του κράτους, όπως έκανε ο κύριος Αυτιάς, υπερηφανευόμενος για τον τρόπο λειτουργίας του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Advertisement