ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μιχ. Κατρίνης: «Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ»
Για την ανάγκη θεσμικού μετώπου με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν είχε μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη δικαιοσύνη επί πέντε χρόνια, αλλά και με την αυταρχική και αλαζονική στάση της στα ζητήματα του κράτους δικαίου όχι μόνο δε στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά υπονομεύει και το κρίσιμο για τη Δημοκρατία θεσμικό μέτωπο.
Στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι η συνεδρίαση «σκιάζεται από την απόλυτα κατανοητή οργή των συγγενών των θυμάτων για τη δικαστική κρίση για την τραγωδία στο Μάτι, που είναι εντελώς αναντίστοιχη με τη διάχυτη αίσθηση των πολιτών για το τι πραγματικά έφταιξε».
Στη συνέχεια τόνισε ότι, όταν δεν υπάρχει το αίσθημα απονομής δικαιοσύνης, τότε κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, σχετικά με τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, ενώ η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης σημαίνει κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς που λειτουργεί διαβρωτικά εις βάρος της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζοντας την δήλωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία «όταν η δικαιοσύνη απονέμεται με καθυστέρηση, τείνει να μην είναι δικαιοσύνη», πρόσθεσε ότι «είναι χιλιάδες οι υποθέσεις πολιτών που απευθύνονται στη δικαιοσύνη για θέματά τους και χρειάζεται να μεσολαβήσουν χρόνια μέχρι την δημοσίευση της απόφασης, αφού επί πέντε χρόνια, η δήθεν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν είχε μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη δικαιοσύνη».
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι δεν είναι προϊόν στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, αλλά υλοποιεί σχέδιο που της το έστειλε έτοιμο η Παγκόσμια Τράπεζα και αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα σχέδιο που θέτει, όμως, συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή του, όπως η ψηφιοποίηση στο χώρο της δικαιοσύνης, η ενίσχυση των υποδομών, η επιμόρφωση των δικαστών και η κάλυψη των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, από τα οποία τίποτα δεν έχει γίνει.
Χαρακτήρισε εύλογες τις αντιδράσεις δικηγορικών συλλόγων, δικαστών και τοπικής αυτοδιοίκησης για την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης και για τον ανορθολογικό και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ έκανε αναφορά και στον προβληματικό τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα παράλληλα Πρωτοδικεία, χωρίς δικαστές με οργανική θέση, χωρίς εισαγγελείς και χωρίς επαρκή αριθμό δικαστικών υπαλλήλων, που τα οδηγεί σε υποβάθμιση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας.
Καταλήγοντας τόνισε ότι: «η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση μέτρου και ευθύνης, μέσα στην μέθη της αλαζονείας και θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως το θέλει και με όποιους θέλει σε αυτή τη χώρα. Η ώρα, όμως, της λογοδοσίας φτάνει και το μήνυμα που της επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο θα είναι ένα ισχυρό ράπισμα. Και το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια για μια νέα προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση, που θα θέτει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολιτών και όχι της παρέας του Μεγάρου Μαξίμου».